10 Exercitii care te ajuta sa iti dezvolti creativitatea

10 Exercitii care te ajuta sa iti dezvolti creativitatea
In multe domenii, ceea ce facem zi de zi este sa cream.

Uneori e vorba de pus cuvintele potrivite laolalta. Alteori e vorba de imbunatatirea vietii prin tehnologie sau prin produse putin mai bune decat ceea ce a fost ieri in piata.

Sau de gasirea unor directii ori a unor strategii care sa simplifice munca pentru un proiect.

Creativitatea e un muschi pe care, din punctul meu de vedere, il are toata lumea. Insa diferenta in rezultate tine de cat iti antrenezi acest muschi, fie ca o faci pentru cariera sau pentru viata personala.

Asa ca, pentru azi, ti-am pregatit 10 exercitii pe care sa le incerci daca vrei sa iti antrenezi creativitatea. Nu e greu - ai nevoie doar de timp si implicare.

 

Cuprins 10 Exercitii care te ajuta sa iti dezvolti creativitatea

  1. Fa ceva nou (cel putin) in fiecare saptamana
  2. Nu te mai critica, permite-ti sa faci greseli
  3. Acorda-ti timp sa citesti ceea ce iti place
  4. Fa zilnic un exercitiu de creativitate 
  5. Intinde-ti ideile la maximum 
  6. Creeaza cate un cadru (o directie) pentru exersarea creativitatii
  7. Executia poate fi automatizata, insa creativitatea nu
  8. Mergi in locuri noi, intrerupe rutina
  9. Continua sa creezi, chiar si atunci cand nu ai inspiratie
  10. Ia pauze - cand esti obosit apare redundanta
 

1. Fa ceva nou (cel putin) in fiecare saptamana

Ceva nou poate fi sa mergi pe o alta ruta de la lucru, acasa, sa joci un nou board game - de exemplu, GoFunnel, sa incerci un nou local din oras, sa citesti un nou gen de carte, sa calatoresti intr-o destinatie unde nu ai mai fost (chiar daca, poate, e vorba de o localitate din apropiere), sa donezi un pachet de hrana pentru adapostul de animale din oras, sa ingropi seminte de pepene intr-un ghiveci si sa ai grija de el…
Ma abonez!
You name it.

Poti face orice, un lucru care iti place sau un lucru care te sperie.

Important e sentimentul ca faci un lucru pe care nu l-ai mai facut - o senzatie care imbina entuziasmul, cu teama. Pentru ca de acolo ies idei magnifice si inspiratie pentru dezvoltarea personala si profesionala.


 

2. Nu te mai critica, permite-ti sa faci greseli

Multora dintre noi ne e frica sa ne implicam intr-o activitate, mai ales daca nu am mai facut asa ceva pana acum, pentru ca… ne e teama ca vom gresi.

Ne e teama ca vom fi judecati ca nepriceputi sau incompetenti. Si de aici apare frustrarea, care sta de-a curmezisul in calea creativitatii.

Noi suntem cei mai aspri judecatori ai nostri.

Asa ca, renunta la teama de greseli si, mai ales, renunta sa te judeci singur.

 
 


Fa ceea ce iti trece prin cap: scrie, deseneaza, canta, modeleaza, croseteaza, fa brainstorming dupa brainstorming, noteaza-ti cele mai traznite idei si incearca sa le aduci la realitate, da-ti drumul in rapel, bate tobele pana pica tablourile de pe pereti.

S-ar putea sa nu fii foarte bun. S-ar putea chiar sa nu te pricepi deloc. 

Dar important e sa incerci, sa repeti pana unde simti ca e limita.

Pentru ca doar asa te poti imbunatati si doar asa iti poti da seama unde creativitatea ta da cele mai bogate roade.

 

3. Acorda-ti timp sa citesti ceea ce iti place

Carti. Bloguri. Benzi desenate. Continut din comunitatile preferate.

E prea putin important in ce format citesti, atata vreme cat e confortabil pentru tine.

Cititul este una dintre cele mai eficiente metode de a invata, iar acumularea de informatii duce instant la dezvoltarea creativitatii.

E o urmare logica, daca stai putin sa te gandesti: toate informatiile noi se transforma in surse de inspiratie si extind materialul cu care creierul tau poate lucra.

 


Sigur, e indicat sa citesti pe subiectele care au legatura cu activitatea ta, insa te ajuta sa citesti si beletristica, biografii, poezie etc.

Oh, dar nu iti zic sa te chinui cu cititul unui gen care nu iti place. E ok sa renunti la o carte care nu iti place. 

Totusi incearca genuri noi, pentru ca nu vei sti ce iti place si ce te ajuta, daca nu o faci.

 

4. Fa zilnic un exercitiu de creativitate 

Mai precis, un exercitiu de creativitate care are legatura cu domeniul in care vrei sa te imbunatatesti.

De exemplu, daca lucrezi cu texte, rezerva-ti 10 minute in fiecare zi in care sa scrii. Nu conteaza despre ce, poti sa notezi chiar si idei disparate, ridicole, despre subiecte aiurea, sa scrii alfabetul, din nou si din nou. Poti face un text despre sare.

Sau daca lucrezi in arhitectura, schiteaza constructii fanteziste, care ar putea fi realizate sau nu.

 


Din nou, exercitiul nu trebuie sa duca intotdeauna la crearea a ceva care va fi adus la realitate. Scopul e sa antreneze muschiul creativitatii, sa il mentina agil si gata de lupta.
 

5. Intinde-ti ideile la maximum

Conceptul se refera la intoarcerea ideii pe toate partile si disecarea ei pe bucati cat mai marunte.

Deseori, avem tendinta sa ne concentram pe prima idee, si sa ignoram intregul ei potential. De exemplu, la un moment dat am avut de creat un checklist printat pentru Black Friday.

Si eram atat de obisnuita cu stilul in care creasem checklist-uri pana in acel moment, incat am devenit lenesa.

L-am facut in stilul titlu - intro (intrebare cu raspuns DA + promisiune) + strategie.

Remus l-a dus la urmatorul nivel. De la Checklist Black Friday, s-a transformat in Plan de “Zile Negre”.

O remarca isteata, pentru antreprenorii din eCommerce.

De aceea, personal, consider ca poti numi creativitatea… reinterpretare.

Gandeste-te la asta cand vii cu o idee. Nu o considera gata de aplicat. Vorbeste si cu cei din jurul tau si impune-ti sa intinzi ideea in toate partile, pana ajungi la forma ei cea mai buna.

 


 

 

6. Creeaza cate un cadru (o directie) pentru exersarea creativitatii

Acum cativa ani, am organizat un mini eveniment pentru atragerea unor interni in echipa Gomag. Ne-am prezentat (c-asa-i frumos), in special oamenii de pe pozitiile pe care cautam interni.

Dar pentru ca am vrut sa testam si potentialul celor prezenti (ceea ce urma sa usureze trierea CV-urilor), le-am propus un exercitiu de creativitate.

Sa gandeasca o campanie de marketing pentru prezervative, orientata catre femeile cu varsta 18-30 de ani, de Valentine’s Day, cu 3 elemente obligatorii - Game of Thrones, lapte si cactus.

 


I-am lasat sa se organizeze in 2 echipe si am fost atenti la cine a iesit in fata, cine a pus intrebari si cat de departe au intins ideea jocului.

Nu a contat neaparat care a fost cea mai buna campanie, ci am vrut sa vedem cat de dispusi sunt sa se implice, cum interactioneaza cu ceilalti din echipa si cum folosesc cadrul dat de noi pentru a-si pune creativitatea la treaba.

Poti face si tu acest exercitiu. Iti poti crea singur un context pentru creativitate sau, daca esti antreprenor / manager, delimiteaza directia pentru un exercitiu in echipa ta.

 

7. Executia poate fi automatizata, insa creativitatea nu

Nu e in sine un exercitiu, dar e un lucru pe care trebuie sa il intelegi.

Creativitatea se bazeaza de multe ori pe experiente, si mai ales pe legaturile emotionale intre informatiile pe care le detine o persoana. Creativitatea porneste din subiectiv.

De aceea, indiferent cate aplicatii automate s-ar construi pentru scrierea de texte, creatiile robotice nu se pot compara cu ceea ce scoate omul din ce e mai bun si mai rau inauntrul lui.

Executia unei idei si promovarea ei poate fi automatizata prin setarea de reguli, conditii sau machine learning. Aceasta poate fi o rutina.

Dar ideea principala, creativitatea cruda, nu poate fi automatizata.

 


 

8. Mergi in locuri noi, intrerupe rutina

E un alt aspect al primului exercitiu, sa incerci lucruri noi. Calatoriile in destinatii in care nu ai mai fost, iti schimba perspectiva.

Orice schimbare fata de decorul cu care esti obisnuit iti da un imbold sa gandesti altfel, dar si curaj sa incerci idei noi (daca tot ai facut pasul si ai vizitat un loc necunoscut).

 
 
 

 

9. Continua sa creezi, chiar si atunci cand nu ai inspiratie

Pana si cei mai buni au momente in care se blocheaza. Inspiratia nu le raspunde indiferent cat si-ar chinui creierii sau s-ar uita la pagina goala din fata.
 


Si-atunci, ce fac ei?

Se aseaza pe scaun si incep sa creeze. Sa scrie. Sa picteze. Sa noteze idei aiurea. 

Inainte sa isi dea seama, inspiratia revine.

Fa si tu acelasi lucru, in momentul in care trebuie sa te apuci de ceva si nu stii cum sa o faci. Incepe, pur si simplu, chiar daca nu ai ceva concret in minte. 

Faptul ca intri in rol, ca te concentrezi si acorzi atentie deplina activitatii tale, va porni si motorul creativitatii.


 

10. Ia pauze - cand esti obosit apare redundanta

Cat de creativ te simti la final de zi, dupa ore incarcate de munca?

Eu cel putin, nu mai vreau sa aud nimic legat de acelasi subiect despre care am scris toata ziua. Vezi tu, avem o anumita limita in ceea ce priveste incarcatura cognitiva si gradul de concentrare.

E diferit pentru fiecare, dar cand ajungi in momentul maxim si esti atat de obosit incat simti ca te ia o migrena de nicaieri, nu mai muncesti la acelasi randament.

 


Calitatea lucrului scade, ideile devin repetitive (pentru ca nu mai poti sa faci acelasi efort pentru a te gandi la ceva mai bun), iar rezultatele vor lasa de dorit.

De aceea avem nevoie de pauze cand lucram. De aceea avem nevoie de vacante si concedii. De aceea avem nevoie de timp, in care sa ne deconectam.

Well, cam atat pentru astazi. Daca ai si alte idei de exercitii pentru creativitate, noi suntem deschisi la sugestii. Lasa-ne un comentariu mai jos :)

Suport clienti Luni - Vineri: 09:00 - 17:00

0721-334.992 contact@gofunnel.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!