15 trucuri psihologice pe care trebuie sa le stii

15 trucuri psihologice pe care trebuie sa le stii
E fascinant cum functioneaza mintea umana. 

De-a lungul timpului, cercetarile psihologice au venit cu raspunsuri si dovezi pentru modul in care ne comportam sau reactionam in diverse situatii si contexte.

Iar de aici au reiesit cateva trucuri pe care le putem folosi pentru a ne intelege interocutorii sau, daca lucram in domeniul comertului, clientii.

Pentru azi, am compilat o lista cu 15 trucuri psihologice pe care trebuie sa le stii. Te vor ajuta sa vezi lumea din jurul tau asa cum functioneaza cu adevarat si sa iti intelegi propriile reactii.

Nu uita sa te abonezi la newsletter-ul GoFunnel. Vei primi ocazional materiale si idei despre cel mai nou board game pentru oamenii intreprinzatori, dar si pentru dezvoltarea ta personala si profesionala.
Ma abonez!
1. Propune 2 optiuni, in loc de una singura. E un truc deja cunoscut pentru parinti, in momentul in care vor sa isi convinga copii sa faca o anumita activitate. In loc sa impui din start un lucru, vei obtine rezultate mai bune daca propui 2 optiuni (ambele dorite), astfel incat interlocutorul sa aiba impresia ca are control asupra alegerii pe care o face.
2. Castigi increderea mai usor, cand ai grija de cum arati. Aspectul fizic si felul in care ne imbracam determina nivelul de incredere pe care il avem in noi, dar si credibilitatea in ochii celorlalti. Poti observa usor acest efect atunci cand mergi la un interviu, de exemplu.
3. Trezeste-te mai de dimineata. Suntem mai impliniti si mai energici cand ne trezim devreme, ne facem patul si mancam un mic dejun complet. Avem senzatia de control asupra timpului, pentru ca suntem activi pentru o perioada mai indelungata decat atunci cand ne trezim tarziu.


 
 


4. Daca le spui altora care este obiectivul tau, e mai putin probabil sa reusesti. De multe ori, iti pierzi motivatia.
5. Cu cat mai multi oameni intr-un grup, cu atat iau decizii mai proaste. E ceea ce se numeste “mentalitatea de gloata”.
6. Foloseste efectul oglinda - repeta gesturile, miscarile corpului, tonul si timbrul vocii - construieste incredere.
7. Dam vina pe factori din exterior atunci cand ne confruntam cu esecuri. In schimb, cand avem succes, avem tendinta sa il atribuim unor factori din interior. De exemplu, daca seful ne ofera o marire de salariu, o justificam prin faptul ca suntem super buni si aducem rezultate. Dar, in schimb, daca refuza, zicem ca e din cauza ca are ceva impotriva noastra.
8. O reactie autentica dureaza de obicei doar cateva secunde (de exemplu soc = 2 secunde). Daca dureaza mai mult, inseamna ca e falsa.


 

 
9. Cand suntem priviti, avem tendinta sa ne comportam mai frumos. Functioneaza si cand avem doar impresia ca suntem priviti (de exemplu, un poster cu ochii cuiva).
10. Suntem mai fericiti nu cand avem mai multi bani, ci cand avem mai mult decat au vecinii nostri. Oamenii au mereu tendinta sa se compare cu ceilalti si se simt satisfacuti daca sunt superiori sau mai norocosi.
11. Vrei sa mananci mai putin, dar totusi sa te simti satul? Mananca dintr-o farfurie mai mica. Dureaza surprizator de mult pentru ca stomacul sa comunice creierului ca e satul. Asa ca, daca folosesti o farfurie de dimensiuni mici, ii comunici din start creierului ca gramada de mancare e suficienta ca sa te simti plin (chiar daca, de fapt, mananci mai putin).
12. Daca vrei sa intelegi ceva in profunzime, invata-i pe altii. Cercetarile au demonstrat ca intelegem un anumit subiect mai bine daca ne propunem sa ii educam noi insine pe altii. Functioneaza chiar daca povestesti partenerului de viata conceptele despre care vrei sa inveti, nu neaparat unei sali pline de elevi.

 

 

13. Oamenii inteligenti au tendinta sa se subaprecieze. Pe de alta parte, oamenii ignoranti cred ca sunt excelenti. 
14. Vrei sa descoperi cine se simte apropiat de cine? Observa-i in cadrul unui grup. Dupa ce este spusa o gluma, de exemplu, fiecare se va uita la persoana de care se simte cel mai apropiat.
15. Vrei mai multe informatii de la cineva? Nu insista cu intrebarile. Pastreaza contactul vizual si nu mai spune nimic. De cele mai multe ori, interlocutorul tau se va simti inconfortabil si va umple linistea cu informatiile pe care vrei sa le afli.

Gata lista pentru astazi. Cum ti se par cele 15 trucuri psihologice? Ai incercat vreuna dintre ele?


Surse: 

Suport clienti Luni - Vineri: 09:00 - 17:00

0721-334.992 contact@gofunnel.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!