24 de sfaturi pentru tine in 2024

24 de sfaturi pentru tine in 2024
Ce obiective ti-ai setat pentru acest an? Sigur, raspunsul tau tine de context si de interesele tale. Insa intotdeauna, fiecare dintre noi ne vom dori sa crestem pentru a obtine si a intretine un stil de viata preferat.

Daca sfaturile de astazi nu pot fi extra personalizate chiar pentru obiectivul tau specific, vrem sa iti oferim in schimb 24 de idei pentru evolutia ta pe multiple planuri.

Nu sunt neaparat lucruri noi pe care le vei citi in continuare, insa nu strica sa ti le reamintesti si sa te motivezi pentru a transforma anul acesta intr-unul de care sa te bucuri la maximum.

Iti plac materialele de pe blogul GoFunnel? Aboneaza-te la noutati si le primesti direct in inbox!

 
Ma abonez!
Cuprins:
 
  1. Scrie-ti si declara-ti obiectivele 
  2. Prioritizeaza ceea ce este cu adevarat important
  3. Nu mai confunda activitatea cu productivitatea
  4. Foloseste-te de tehnologie pentru a-ti usura viata
  5. Fa-ti timp pentru a vorbi fata in fata cu cei din jur
  6. Verifica-ti si actualizeaza-ti documentele
  7. Negociaza-ti contractele cu furnizorii sau schimba-i
  8. Fa cel putin un dus rece pe saptamana
  9. Intampina fiecare zi cu flexibilitate
  10. Doneaza sau implica-te intr-o actiune de voluntariat
  11. Nu mai pastra lucruri doar pentru o anumita ocazie
  12. Fa-ti timp pentru activitati culturale
  13. Planifica-ti azi ziua de maine, pentru ca iti va fi mai usoara
  14. Urmeaza reteta!
  15. Investeste intr-o idee de care esti pasionat(a)
  16. Obisnuieste-te sa externalizezi pentru a economisi resurse
  17. Bea mai multa apa
  18. Aplica macar un lucru din ceea ce inveti
  19. Accepta sa gresesti si invata din esecuri
  20. Nu astepta o criza pentru a face o schimbare
  21. Fa-tí o rutina pentru miscarea zilnica
  22. Perseverenta e cheia, nimeni nu e cel mai bun din prima
  23. Gaseste partea pozitiva in orice
  24. Cultiva reteaua ta de legaturi


1. Scrie-ti si declara-ti obiectivele 


Atunci cand obiectivele la care te gandesti ajung pe hartie sau sunt rostite cu voce tare primesc mai multa greutate. Incepi sa devii responsabil pentru ele si dator sa faci actiuni pentru a le atinge.

Asadar, noteaza-ti obiectivele tale pentru acest an - dar atentie, impartite in obiective mai mici, aplicabile si usor de atins pas cu pas. 

Pentru unii functioneaza si declararea lor in fata unei audiente, cum sunt prietenii, colegii de la munca sau familia. Ii poti implica pe acestia sa te motiveze si sa te traga la raspundere atunci cand faci actiuni contrare obiectivului tau.

 

2. Prioritizeaza ceea ce este cu adevarat important


Daca un lucru e urgent de facut, nu inseamna neaparat si ca e cel mai important. O aptitudine esentiala pe care sa o dezvolti in acest an e cea de prioritizare.

Foloseste instrumente precum matricea prioritatii si invata sa te concentrezi pe intreaga imagine de ansamblu, astfel incat sa stii cum sa iti ordonezi activitatile.

Prioritizarea se face in functie de obiectivele propuse, tinand cont de contextul in care te afli. In plannerul Made for Business, de exemplu, gasesti pagini dedicate care te vor ajuta in acest scop.

 

3. Nu mai confunda activitatea cu productivitatea


Daca vrei sa iti folosesti timpul si energia in mod istet, e momentul sa intelegi ca a fi tot timpul ocupat sau a munci mereu din greu nu inseamna automat si ca vei obtine rezultate. 

Cultura multitasking-ului ne-a facut, din pacate, orbi in a vedea acest fapt. Ba suntem chiar mandri cand declaram cate ore muncim peste un program normal sau cat de multa activitate avem in fiecare ora.

 

via GIPHY


Concentreaza-te mai degraba in a-ti organiza activitatea in jurul unui scop si pornind de la o planificare, inclusiv a resurselor pe care vrei sa le investesti.
 

4. Foloseste-te de tehnologie pentru a-ti usura viata


Am intalnit multi oameni incapatanati sa faca lucrurile in felul lor, fara a folosi tehnologia si scurtaturile pe care aceasta le creeaza. 

Se deplaseaza la ghisee sa plateasca lucruri fata in fata, completeaza liste manual, spun ca tin ei minte fara sa isi noteze si asa mai departe.

Sigur ca nu e nimic inerent gresit in a face asta. Insa tehnologia te poate ajuta mult sa economisesti timp si energie, sa ajungi mai rapid la finalizarea unei sarcini sau sa gasesti informatii care sunt greu de identificat altfel.

AI, calendarele din Google, aplicatiile diverse pe telefonul mobil, platformele sau pachetele de servicii cu abonament - toate acestea iti usureaza viata si iti rezerva timp si resurse pe care le poti investi in lucruri mai importante si care iti cer mai multa atentie.

 

5. Fa-ti timp pentru a vorbi fata in fata cu cei din jur


Pe de alta parte, cand folosesti doar tehnologia pentru a comunica cu cei din jur, obiceiurile, valorile si comportamentul tau sunt afectate.

Din cand in cand profita de ocazie sau timp pentru a te intalni fata in fata cu persoanele dragi sau cu oameni cu care nu ai mai interactionat de multa vreme. Asta iti ofera un boost de energie si dopamina, mai ales cand va aduceti aminte impreuna de lucruri pe care le-ati facut in trecut.
 

6. Verifica-ti si actualizeaza-ti documentele


Actul de identitate, permisele, contractele de servicii etc., majoritatea au o perioada de expirare. Se intampla sa fie termenul anul acesta? Verifica de pe acum actele importante si asigura-te ca le actualizezi in timp util.

Chiar daca termenul de expirare e la finalul anului, ai grija sa iti pui un reminder in calendar pentru a fi notificat cu o anumita perioada inainte. Asa scapi de stresul de ultim moment si eviti situatii care se pot termina cu amenzi.

 

via GIPHY

 

7. Negociaza-ti contractele cu furnizorii sau schimba-i


Stiai ca iti poti optimiza cheltuielile atunci cand acorzi mai multa atentie contractelor cu furnizorii tai de servicii? Daca ai un istoric cu un anumit furnizor de servicii de telefonie, gaz, curent, apa sau orice altceva, merita sa negociezi costurile la fiecare prelungire a contractului. 

Nu le accepta automat, rezerva-ti timp pentru a-ti analiza beneficiile si costurile inainte de a lua o decizie.

Daca nu e posibil sa faci asta, uneori poti observa o scadere drastica in costuri atunci cand iti schimbi furnizorul.

 

8. Fa cel putin un dus rece pe saptamana


Un jet rapid de 15 secunde alternativ cu apa calda si apa rece iti pune sangele in miscare, iti da un alt fel de tonus si te energizeaza. Cel mai indicat e sa faci asta zilnic, dimineata.

Insa daca nu te poti obisnui nicicum sa faci asta din prima, incepe cu un astfel de dus cel putin odata pe saptamana. In timp, aceasta perioada va creste si vei ajunge sa il faci un obicei.
 

9. Intampina fiecare zi cu flexibilitate


E ok sa iti planifici zilele, insa la fel de important e sa fii deschis(a) la schimbari si sa ai flexibilitate in modul in care le tratezi.

Cel mai intens s-a observat gradul de flexibilitate al oamenilor in timpul pandemiei. Unii s-au adaptat rapid si au avut chiar de castigat in acea perioada, pe cand altii s-au inchis in frustrare, frica si invinovatirea oricui altcuiva decat a propriei atitudini.

Orice schimbare reprezinta o oportunitate. Si prea putine lucruri sunt finale. Asa ca ramai deschis si profita de tot ce iti aduce ziua.

 

10. Doneaza sau implica-te intr-o actiune de voluntariat


Poate nu ai timp sa fii voluntar zi de zi. Si e ok. 

Insa ocazional poti face lucruri pentru cauze de care esti interesat: poti dona sange, daca ai un business poti dona un procent din impozitul pe venit, sau poti dona regulat o parte din costul comenzilor, poti planta copaci, poti participa la o actiune de curatenie, poti pregati pachete pentru cei mai putin favorizati etc. etc.

E incredibil cata energie si ce stare de bine iti poate oferi aceasta implicare.

 

via GIPHY

 

11. Nu mai pastra lucruri doar pentru o anumita ocazie


Setul acela de vesela, argintaria mostenita din mosi-stramosi, o delicatesa alimentara, un obiect vestimentar… Sunt cateva lucruri pe care, in functie de cum am crescut si cum ne-am invatat, le pastram pentru cand avem musafiri, cand participam la un eveniment special si asa mai departe.

Insa mancarea expira mai repede decat te astepti, costumul acela pe care il tii in tipla in dulap iti va ramane mic, iar vesela si paharele de ocazie vor aduna doar praf in dulapuri. Nu apuci sa te bucuri de ele. Si-atunci, care mai e rostul?

Foloseste lucrurile pe care le detii, ingrijeste-te de ele sa ramana in buna stare si vor rezista bine, chiar daca nu le mai pui la pastrare prin dulapuri si sertare.

 

12. Fa-ti timp pentru activitati culturale


Ocazional, mergi la o piesa de teatru, la un concert simfonic, viziteaza un muzeu, o galerie de arta, o lansare de carte etc. Evenimentele culturale nu sunt foarte scump de accesat si te ajuta sa iti dezvolti cunostintele si gustul pentru anumite genuri de manifestari sau arta.

In plus, iti imbogatesti cultura generala si ai subiecte diverse de discutat cu cercul tau de prieteni.

 

13. Planifica-ti azi ziua de maine, pentru ca asa va fi mai usoara


Fii pregatit de azi pentru ce te asteapta maine. E mai usor sa te apuci de treaba in fiecare dimineata cand stii de unde sa incepi.

Planifica rezultatele pe care vrei sa le obtii si activitatile de facut in acest scop. Ramai flexibil si pentru schimbarile ce e posibil sa apara.

 

14. Urmeaza reteta!


Acest sfat se aplica in special atunci cand gatesti. Nu toti avem experienta de chefi si e perfect normal. Dar cand incerci o reteta pentru prima data, sfatul nostru de incredere e sa o urmezi intocmai. Altfel, e foarte posibil sa nu iasa asa cum trebuie si sa te descurajezi.

Urmatoarele dati poti si experimenta, pe masura ce memorezi ce ai de facut si ordinea ingredientelor, a timpilor de gatire si asa mai departe.

 

via GIPHY

 

15. Investeste intr-o idee de care esti pasionat(a)


Anul acesta e ocazia perfecta sa investesti intr-o idee care iti place. Aceasta investitie poate fi una de timp sau bani, sau ambele deodata.

De exemplu, poti invata o limba straina, cu ajutorul unei aplicatii gratuite sau participand la cursuri. Poti cumpara o unealta pe care vrei sa o folosesti pentru a produce lucruri: masina de cusut pentru a-ti croi propriile haine, vopsele textile sau pentru ceramica de personalizat lucruri prin casa, o filetanta sau un aparat de sudura etc.

Daca ai o idee de afacere, fiind inspirat(a) dupa ce ai jucat GoFunnel, poti incepe sa vinzi online cu 7 euro pe luna daca folosesti platforma Gomag. Asa ca iti poti deschide un business online!

Indiferent despre ce e vorba, incepe sa investesti acum pentru a te bucura de rezultate cat mai repede.

 

16. Obisnuieste-te sa externalizezi pentru a economisi resurse


La fel ca folosirea tehnologiei, uneori te costa mai putin si rezolvi mai repede lucrurile atunci cand externalizezi. Poate e cazul sa nu mai astepti sa-ti faci timp pentru a instala un anumit bun in casa si sa angajezi un specialist.

Poate e momentul sa colaborezi cu un centru de logistica pentru livrarea produselor tale, in loc sa te ocupi tu personal de asta. 

Astazi multe activitati pot fi externalizate catre specialisti ce ofera tot felul de servicii. 

 

17. Bea mai multa apa


Ai pielea uscata? De cele mai multe ori pur si simplu nu ai baut suficienta apa. Te simti inconfortabil si incepe sa te ia durerea de cap? Poate e momentul sa bei un pahar cu apa.

Ti-e tot timpul foame si nu te poti abtine de la junk food? Bea cat mai multa apa. Nu te poti concentra? Bea apa.

 

via GIPHY


Deshidratarea duce la tot felul de probleme ce pot fi usor prevenite atunci cand te asiguri ca bei o cantitate suficienta de lichide in fiecare zi. Iar apa e cea mai recomandata.
 

18. Aplica macar un lucru din ceea ce inveti


Multi dintre noi suntem dispusi sa participam la cursuri, sa citim carti si articole tutorial, sa vizionam tot felul de materiale educative… si atat.

Eforturile noastre se opresc la consumul de informatie. Si-atunci e logic ca nu avem cum sa obtinem si rezultate. Indiferent ce aptitudini vrei sa iti dezvolti sau pentru ce obiectiv, vei obtine rezultate concrete doar in momentul in care aplici ceea ce inveti.

Iar daca volumul de informatie e prea mare, nu trebuie sa faci de toate din start. Incepe de la un lucru, apoi urmatorul, apoi urmatorul si tot asa.

 

19. Accepta sa gresesti si invata din esecuri


Frica de greseli e cea mai ridicola si des intalnita cauza pentru care nu avansam. Insa nu poti realiza nimic cand esti paralizat de gandul ca vei gresi. Si, pana la urma, cine iti poate spune cu certitudine ca asta urmeaza sa se intample?

Urca pe bicicleta si incepe sa pedalezi, chiar daca e aproape sigur ca vei cadea odata sau de doua ori. Participa la un concurs si da tot ce ai mai bun. Chiar daca nu vei fi tu castigatorul, vei invata lucruri care te vor ajuta la urmatorul concurs.

Investeste intr-o idee si transforma-o intr-o afacere. Asuma-ti riscuri in mod inteligent si nu te baga in datorii pentru asta, pentru ca ai oportunitati de a incepe cu sume mici. Chiar daca nu iti iese din prima, fiind mic si la inceput te poti adapta rapid spre altceva.

Greselile si esecurile nu sunt capat de lume. Sunt ocazii sa iti testezi ideile si planurile, astfel incat data viitoare sa ai mai multe sanse de succes.

 

20. Nu astepta o criza pentru a face o schimbare


Pe cat de infricosatoare sunt, crizele reprezinta in acelasi timp motive puternice pentru evolutie. Insa e gresit sa astepti crizele pentru a face schimbari in comportamentul si obiceiurile tale.

De exemplu, odata cu scumpirea utilitatilor, multi dintre noi am inceput sa economisim anumite tipuri de consum. 

 

via GIPHY


Sau odata cu aplicarea amenzilor pentru colectarea neselectiva a deseurilor, am schimbat modul in care aruncam gunoiul. 

Insa pentru cei care obisnuiau sa faca asta dinainte, schimbarea ii afecteaza mai putin. Nu astepta criza, statul sau amenzile sa te oblige sa faci o schimbare. Ia tu initiativa si usureaza-ti viata.

 

21. Fa-tí o rutina pentru miscarea zilnica


Sportul zilnic e un obiectiv pentru fiecare dintre noi. Desi nu toti reusim sa o si facem zilnic.

Important e sa gasesti exercitii si miscari potrivite, in functie de programul tau si momentele de energie care sa te motiveze sa parcurgi rutina zilnica.

 

22. Perseverenta e cheia, nimeni nu e cel mai bun din prima


Talentul cade pe locul doi atunci cand perseverezi sa faci un lucru. Vei deveni un creator mai bun de continut, atunci cand scrii, filmezi, fotografiezi sau editezi zilnic. 

Vei gati mai bine atunci cand incerci noi retete si le personalizezi pe cele memorate, in fiecare zi. Vei invata la perfectie o limba straina atunci cand exersezi zi de zi. 

Sau vei sofa mai comod si mai eficient, atunci cand conduci zilnic, nu doar la plimbarea de duminica.

 

via GIPHY


Perseverenta te va perfectiona, in timp. Trebuie doar sa ai rabdare si sa continui.
 

23. Gaseste partea pozitiva in orice


Unul dintre cele mai importante sfaturi pe care ti-l oferim azi este sa vezi partea buna a lucrurilor in orice faci. Pentru ca exista una, chiar daca nu o gasesti din prima.

E important sa fii realist si pozitiv in acelasi timp, pentru a-ti investi energia si resursele cu cel mai ridicat potential de succes. Gandurile negative si ingrijorarile nu fac decat sa te traga inapoi.

 

24. Cultiva reteaua ta de legaturi


Atat pe plan personal, cat si profesional, legaturile pe care le cultivi si le intretii sunt mai valoroase decat iti dai seama. 

Prietenii si cunoscutii tai pot interveni pentru a te ajuta atunci cand ai nevoie, dar iti pot oferi acces si la oportunitati care, altfel, ti-ar scapa din vedere. Si viceversa!

Extinde cercul tau de relatii in mod constant si fii vigilent(a) la noi posibilitati.
 
Vezi si: Cum cresti in ianuarie, pe plan personal si profesional

Speram sa iti placa ideile primite aici. Tine cont de ele pentru a-ti construi un 2024 legendar!

 

Suport clienti Luni - Vineri: 09:00 - 17:00

0721-334.992 contact@gofunnel.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!