Asa ca, pentru azi, ne-am gandit sa facem o lista cu 15 dintre cartile noastre preferate, care te vor duce pe drumul spre succes, atata pe plan personal, cat si profesional.
Esti gata?
- Sapiens. Scurta istorie a omenirii - Yuval Noah Harari
- Barbatii sunt de pe Marte, femeile sunt de pe Venus - Dr. John Grey
- Calugarul care si-a vandut Ferrari-ul - Robin S. Sharma
- Furtuna din ceasca de ceai. Fizica vietii de zi cu zi - Helen Cserski
- Psihologia Persuasiunii - Robert Cialdini
- Magia ordinii - Marie Kondo
- Tetralogia Mostenirea - Christopher Paolini
- Abatorul cinci - Kurt Vonnegut
- Povestea Slujitoarei - Margaret Atwood
- Nuante de cenusiu - Jasper Fforde
- Istoria albinelor - Maja Lunde
- Trilogia Carti scrise pe piele - Alice Broadway
- Trilogia Doctrina Mortala - James Dashner
- Nu scoate un sunet - David Jackson
- Trilogia Marte - Kim Stanley Robinson
eCommerce no Bull$#!t - Cosmin Daraban
In primul rand, vrem sa iti recomandam eCommerce no Bull$#!t, carte scrisa de Cosmin Daraban, colegul nostru.
Pe scurt, cartea iti ofera idei de baza pentru crearea, lansarea si cresterea unui magazin online in Romania.
Chiar daca nu te bate gandul sa iti deschizi o afacere, te poate ajuta sa intelegi mai bine cum functioneaza afacerile de la care cumperi acum online.
Yuval Noah Harari prezinta in cele aproape 400 de pagini o scurta istorie a omenirii, incepand de acum 100.000 de ani, cand pe pamant existau mai multe specii de oameni.
Cartea nu iti va schimba viata la 180 de grade, insa iti va oferi o perspectiva mai clara asupra modului in care a evoluat omenirea. Prin faptul ca intelegem modul de invatare si testare folosit de-a lungul timpului (in multe aspecte ale vietii), Sapiens ne ajuta sa ne consolidam un viitor mai bun, pe fundatia trecutului.
Povestile si informatiile citite pot duce la dezbateri interesante impreuna cu prietenii.
Sursa: Carturesti
Cartea este recomandata cuplurilor, iar in momentul in care o citesti primesti o cheie pentru a intelege in mod real cum functioneaza tiparul de gandire al celuilalt sex.
Mai multi dintre colegii nostri au recomandat-o pentru aceasta lista.
Cartea explica diferentele intre comportamentul, gandirea si intentiile barbatilor vs. a femeilor si arata cum ar trebui sa ne ajustam gandirea pentru a ne multumi partenerii.
Sursa: Libris
Cartea lui Robin S. Sharma are potentialul de a-ti schimba viata. O carte de capatai in dezvoltarea personala, aceasta urmareste povestea lui Julian Mantle, un avocat care ajunge la un pas de moarte.
Confruntat cu o criza spirituala dupa colapsul fizic, personajul nostru porneste intr-o calatorie din care avem fiecare de invatat.
Cartea contine o multime de invataminte si idei care te pot ajuta sa ai un stil de viata mai sanatos fizic si spiritual. Merita sa o citesti.
Sursa: Libris
Cartea te invita in lumea fizicii, dar explicata fara ecuatii si formule. E potrivita si pentru copii, dar si pentru adultii curiosi sa inteleaga simplu cum functioneaza lumea din jur.
Helen Cserski ne ghideaza in a face legaturi uimitoare intre lucrurile mici (pocnitul popcornului sau petele de cafea, de exemplu), si fenomene complexe precum schimbarile climatice sau criza energetica.
Cartea e plina de mici povestiri care dau viata informatiilor, pentru a fi vizualizate usor cu ochii mintii.
Sursa: Editura Trei
Cartea lui Cialdini face o incursiune in creierele noastre si ne ajuta sa intelegem cum functionam noi, de fapt.
De ce lucruri suntem influentati, chiar si atunci cand alegerile noastre par irationale.
De ce daca mergi nearanjat la un interviu ai mai putine sanse sa fii angajat, sau de ce suntem predispusi sa mergem in acelasi sens cu restul lumii.
Psihologia persuasiunii este o carte de capatai, indiferent in ce domeniu lucrezi. De asemenea, te ajuta sa te dezvolti personal - pentru ca vei incepe sa observi sau chiar sa influentezi constient anumite reactii la cei din jur.
Sursa: Carturesti
Un best seller international, cartea Magia ordinii te va ajuta sa scapi de lucrusoarele pe care le tot strangi in casa pentru ca “o sa imi trebuiasca la un moment dat”.
O promotoarea a minimalismului, Marie Kondo te invata cum sa renunti la lucrurile de care nu mai ai nevoie, tinand cont de ceea ce iti spune sistemul senzorial.
E o carte usoara, scurta si rapid de folosit. Informatiile nu sunt revolutionare, insa iti vor stimula entuziasmul de a face o schimbare in viata ta.
Sursa: Elefant
Trecem incet la beletristica.
Desi urmatoarele carti nu sunt neaparat scrise pentru dezvoltarea personala, te vor pune pe ganduri sau cel putin te vor ajuta sa petreci cateva dupa-amiezi placute.
Seria Mostenirea este un fantasy ce urmareste povestea lui Eragon si a dragonului sau, Saphira, in lupta lor pentru a-l detrona pe regele malefic. Povestea include elemente cu care probabil esti familiar din lumea lui Tolkien - elfi, pitici, dragoni, magie etc.
Iti va face placere sa redescoperi un fir narativ tipic pentru genul fantasy: cautarea, o calatorie necesara pentru formarea eroului, tradarea si sabia eroului.
Daca iti place acest gen de carte, iti recomandam sa o citesti, indiferent de varsta.
Sursa: Targul Cartii
O carte cult, Abatorul cinci sau Cruciada copiilor este una dintre cele mai importante carti impotriva razboiului care s-au scris vreodata.
Nu e o carte usoara. Cateodata ciudatenia personajului si pragul dintre fatalism, tragedie si amuzament este atat de fin, incat iti da fiori.
Soldatul american Billy Pilgrim este capturat de germani si dus intr-o inchisoare de la Dresda, intr-un abator scos din uz, numit Abatorul numarul cinci.
In timpul bombardamentului, gardienii si prizonierii de razboi se ascund in pivnita si devin singurii supravietuitori din Dresda in cel de-al doilea razboi mondial.
Povestea urmareste calatoria in timp a lui Billy Pilgrim, ce alterneaza intre trecut si viitor total aiurea, si este rapit de extraterestrii care cred in predestinare.
Sursa: Editura ART
Cartea prezinta o distopie, la sfarsitul secolului XX, in America.
In urma unei lovituri de stat, este instaurat un regim teocratic in care femeile nu mai au niciun drept, ci sunt folosite doar pentru a spori populatia.
Povestea este spusa din perspectiva lui Offred, o Slujitoare in slujba unui comandant care ne arata cum s-a instaurat regimul si cum s-a adaptat lumea (sau nu).
E o carte buna pentru cei care prefera distopiile cu tenta de fanatism politic si religios (de exemplu, daca ti-a placut 1984, de Orwell).
Ni se atrage atentia asupra locului in care ne poate duce pasivitatea, daca nu se iau masuri impotriva poluarii, dar si a fanatismului moral, religios si politic.
Sursa: Carturesti
Nuante de cenusiu este prima carte dintr-o trilogie distopica (preferatele Alexandrei, cea care le-a recomandat pe acestea 2).
Personajul Eddie Russett traieste intr-o societate viitoare in care pozitia fiecarui om este dictata de spectrul de culori pe care le poate distinge si de valoarea acestora.
Pastratorii stabilitatii, ai status quo-ului, vin mereu cu reglementari care mai de care mai demente (de exemplu, scoaterea becurilor in afara legii).
E interesant sa urmaresti transformarea lui Eddie dintr-un supus sub autoritate, intr-un disident (si asta doar in primul roman).
La fel ca distopia precendenta, Nuante de cenusiu atrage atentia asupra problemelor ce apar in societatile strict controlate.
Sursa: Carturesti
Ce se va intampla cand ultima albina va muri?
Una dintre cartile preferate ale Andreei, Istoria albinelor, trage un semnal de alarma asupra dezechilibrelor ce pot aparea in mediu si care ar putea fi urmarile disparitiei albinelor.
Cartea urmareste 3 povesti de viata, aparent complet diferite, si pozitionate in intervale de timp separate. Insa finalul le aduce impreuna.
Istoria albinelor este o carte care te pune pe ganduri si din care poti invatat multe - cum sa ii respectam pe cei din jur, cum sa respectam mediul inconjurator si cum sa privim viata, constientizand faptul ca mereu exista posibilitatea de a o lua de la capat.
Sursa: Libris
Seria, intr-adevar, nu este pentru toata lumea.
E o trilogie lejera pe care e interesant sa o citesti pentru tematica: o lume in care tatuajele iti spun viata, iar dupa moarte, daca societatea decide ca merita sa ramai in amintire, vei deveni o carte.
Din primul volum faci cunostinta cu Leora, o tanara care descopera din ce in ce mai multe secrete despre lumea in care traieste si despre familia ei.
E o carte buna daca esti pasionat de genul YA.
Sursa: Libris
Cartile lui Dashner ne fac cunostinta cu o a doua lume, virtuala, in care poti juca jocuri pe diverse niveluri, cu tot felul de provocari.
Ceea ce simti in VirtNet pare real - daca te ranesti in joc, vei simti durere si in viata reala. Doar Miezul este ancora ce ii asigura pe jucatori ca se vor trezi vii, chiar daca mor in lumea virtuala.
Trilogia ne spune povestea lui Michael, un jucator caruia i se propune sa isi testeze abilitatile de programator si hacker.
Insa decizia lui va da startul unei intregi aventuri pline de suspans si amenintari, in care va avea de facut alegeri cu care nu s-a mai confruntat niciodata.
Cartea lui David Jackson se joaca cu mintea ta.
Povestea incepe cu scena familiei perfecte - un sot iubitor, o sotie docila si fiica lor. Iar cei doi isi mai doreau un copil.
Insa echilibrul se strica rapid. Cei doi nu sunt niste soti normali, iar fetita a fost rapita de 3 ani deja. Malcolm rapeste fetite pentru ca nu puteau avea copii, si el voia sa isi faca sotia fericita.
In acest roman, vedem cum ceea ce suntem dispusi sa facem din iubire, ne poate transforma in monstri.
Sursa: Elefant
Seria Marte este o adevarata provocare, chiar si pentru cititorii de fantasy. Cele 3 volume sunt genul de carti cu file greu de intors, indiferent de cat de rapid e ritmul tau de citit.
Ba chiar intre volume, ai tendinta sa iti aerisesti mintea cu 2-3 carti mai lejere. Insa Marte Rosu, Marte Verde si Marte Albastru sunt carti de neuitat.
Incep de la tehnologia din spatele crearii unei societati pe o planeta in curs de colonizare si culmineaza cu evolutia omului de la pamantean, la fiinta capabila sa cucereasca stelele, confruntarea cu propria mortalitate si prioritizarea valorilor.
E o trilogie incredibila, o adevarata delicatesa pentru minte, recomandat de consumat cu atentie, chiar daca dureaza mai mult :)
Sursa: Carturesti
Ce carti ai citit din aceasta lista? Ai propuneri pentru a completa lista noastra?