Cum sa dormi mai bine (si ce legatura are somnul cu jocurile)

Cum sa dormi mai bine (si ce legatura are somnul cu jocurile)
Poate subiectul nostru de azi te ia putin prin surprindere. Pana la urma, ce legatura are somnul cu jocurile?

Inca de la inceput, am hotarat sa postam pe blog despre subiecte care te ajuta sa te dezvolti atat personal, cat si profesional. In ideea ca inclusiv GoFunnel, board game-ul pe care l-am creat la Gomag, are un efect in aceste domenii.

Somnul este o necesitate, deoarece are efecte directe asupra productivitatii noastre si a capacitatilor de decizie, memorare si echilibru. Lipsa lui ne afecteaza mai mult decat pare la prima vedere.

Sa joci activ un board game chiar inainte de somn, de cele mai multe ori nu te ajuta sa dormi bine. Insa reversul e mai important: daca vrei sa ai toate sansele pentru a castiga un maraton de jocuri, ori rundele la board game, ai face bine sa dormi ok inainte.

Asa ca, pentru azi, am pregatit un articol cu idei despre cum sa dormi mai bine, astfel incat sa iti cresti productivitatea si abilitatile mentale de care te folosesti in viata de zi cu zi si in cariera.

Iti plac materialele de pe blogul GoFunnel? Aboneaza-te la noutati si le primesti direct in inbox!
Ma abonez!
Cuprins: 
  1. Fa miscare sau antrenament peste zi
  2. Fa-ti un program constant de somn
  3. Nu adormi cu stomacul gol, dar nici cu stomacul prea plin
  4. Evita sa dormi peste zi
  5. Acorda 30 de minute pentru meditatie sau “lucru” de rutina inainte sa adormi
 

1. Fa miscare sau antrenament peste zi


Un stil de viata sedentar poate duce inclusiv la probleme legate de somn si insomnii. 

Lipsa de activitate fizica, mai ales cand devine deja un stil de viata regulat, iti afecteaza ritmul circadian si iti goleste rapid rezervele de energie.


 


De aceea e extrem de important sa ai o perioada peste zi in care sa faci activitate fizica mai intensa, chiar daca asta inseamna cel putin o plimbare de 20-30 de minute.

Si mai ok ar fi sa ai un antrenament, de obicei dimineata, fie ca mergi la sala, alergi, faci yoga sau adopti un program de exercitii, pe cont propriu sau cu un antrenor.

 

2. Fa-ti un program constant de somn


Cu siguranta ai deja anumite rutine in fiecare zi, cel mai probabil dimineata, cu lucrurile pe care le faci imediat ce te trezesti.

Insa ar fi bine sa iti formezi o rutina si seara, inainte sa adormi.

Adopta un program constant, incearca sa dormi si sa te trezesti la ore fixe, dar fara sa depasesti 7-8 ore de somn. Pentru ca si prea mult somn strica.

Cei mai multi dintre noi avem fereastra de somn odihnitor intre ora orele 23:00 si 1:00, insa acest interval poate fi diferit, in functie de programul de peste zi si stilul de viata adoptat.

 


Daca vrei, insa, sa fii apt(a) sa te trezesti mai de dimineata, dupa un somn odihnitor, si gata sa profiti de cat mai mult timp pentru a-ti atinge obiectivele, incearca sa mergi la culcare la maxim 22:00-22:30.

Pana la urma, somnul este o activitate, si o poti masura in eficienta. Cu un program constant si ritualuri pe care te poti baza, poti avea un somn eficient, care sa te ajute sa te dezvolti personal si profesional.

 

3. Nu adormi cu stomacul gol, dar nici cu stomacul prea plin


Cand adormi cu dureri de stomac datorita foamei, corpul tau te poate mentine in alerta mental, asa ca somnul nu are cum sa fie odihnitor.

Pe de alta parte, daca ai mancat mult si adormi imediat, asta poate duce la probleme gastrointestinale, reflux, indigestie - ceea ce, din nou, e o reteta pentru dezastru daca vrei un somn bun.

 


Cheia e sa lasi o perioada de timp dupa masa inainte sa adormi si sa ai o alimentatie relativ sanatoasa, fara excese.

Corect, inclusiv obiceiurile alimentare iti influenteaza somnul si gradul de productivitate. Asa ca acorda-le atentie si evita obiceiurile ce te afecteaza negativ. 

 

4. Evita sa dormi peste zi


Ai obiceiul sa tragi un pui de somn dupa-masa? 

In general, somnul de peste zi nu are de ce sa iti afecteze somnul de noapte. Insa daca ai insomnii sau simti ca nu dormi bine, acest obicei ar putea fi una dintre cauze.

Dormitul peste zi te poate face si sa intri intr-o stare de inertie a somnului, daca te trezesti ametit(a) si dezorientat(a).

 

 

5. Acorda 30 de minute pentru meditatie sau “lucru” de rutina inainte sa adormi


Un ultim sfat pe care ti-l oferim azi tine de ritualul pe care il faci inainte de somn.

In general, cu cel putin 30 de minute inainte sa dormi e bine sa renunti la ecrane, si in special la scrollat-ul pe telefon. 

Sunt mai recomandate activitatile de rutina, care cer un nivel scazut de atentie si concentrare: sa iti pregatesti hainele pe ziua urmatoare, sa meditezi, sa citesti ceva usor, sa speli vasele sau sa intinzi rufele la uscat etc.

Toate aceste activitati iti permit sa iti pui gandurile in ordine, astfel incat sa nu ai impulsuri prea mari de adrenalina sau stres inainte sa adormi. 


Practic, mintea ta are la dispozitie timpul necesar pentru a organiza ganduri si planuri fara sa mai fure din timpul de somn.
 


Sigur, exista si alte lucruri pe care le poti face daca vrei sa dormi mai bine, in special daca te confrunti cu probleme datorita lipsei de somn. 

Exista inclusiv medicatie, pentru cazurile serioase, insa nu iti recomandam sa iei suplimente fara un control medical in prealabil.

Pentru un plus de productivitate si capacitatea de a-ti cultiva abilitatile la maximum, te invitam sa tii cont de sfaturile de azi pentru a imbunatati eficacitatea somnului tau.

Te vor ajuta sa te poti concentra mai bine in viata de zi cu zi, inclusiv cand… joci board-game-uri!

 

Suport clienti Luni - Vineri: 09:00 - 17:00

0721-334.992 contact@gofunnel.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!