Cum sa fii mai productiv - 17 Reguli de aur, acasa si la munca
25 Mai 2021
|
Idei de business,
Stirile GoFunnel,
Ponturi si recomandari
Cand ideea jocului GoFunnel s-a conturat mai bine in echipa noastra, atunci au inceput si sedintele sa fie mai dese.
Dar noi, de fel, nu suntem oameni excesiv de incantati de sedinte, indiferent despre ce ar fi ele.
Ceea ce a facut ca intalnirile noastre sa fie productive, interesante si, in ultimele momente inainte de lansare, suportabile, a fost modul in care ne-am organizat.
Asa ca m-am gandit sa dau putin din casa si sa creez un mini ghid care ajuta la cresterea productivitatii.
Practic, odata ce folosesti ideile din articol, vei fi mai productiv / productiva, atat pe plan profesional - indiferent de job-ul si activitatile tale, cat si pe plan personal (pentru ca si acolo e nevoie de ceva organizare).
Gata?
1. Obiective zilnice. Stabileste-ti un set de activitati si obiective pentru fiecare zi. Le poti nota, de exemplu, intr-o agenda. La final, cand le tai cu o linie sau faci o bifa langa, vei simti o super satisfactie.
2. Cadranul productivitatii. Separa activitatile tale in 4 blocuri: activitati importante, activitati urgente, activitati pentru mine si activitati indeplinite. Le poti reprezenta vizual cu post-it-uri, de exemplu, sau desenate pe o tabla. Te va ajuta sa iti prioritizezi treaba si sa nu uiti task-uri.
3. Multiple etape. Cand incepi sa lucrezi sau sa faci o anumita activitate, stabileste care este punctul la care trebuie sa ajungi inainte de a te opri. De exemplu, daca lucrezi in vanzari, iti poti propune sa suni cel putin 5 potentiali clienti inainte sa iesi la urmatoarea pauza de tigara. Asigura-te ca atingi fiecare etapa.
4. Varful maxim de productivitate. Nimeni nu lucreaza intr-una, pe tot parcursul orelor de program. Avem perioade cand suntem mega productivi si altele in care citim un paragraf de 5 ori la rand fara sa il intelegem. Asa ca identifica varful tau maxim de productivitate si profita de el (iti aloci activitatile importante pentru perioada respectiva).
5. Regula sub 3 minute. Stai pe ganduri daca sa faci un task acum sau mai tarziu? Daca iti ia mai putin de 3 minute sa il faci, fa-l acum. De exemplu, asa te vei invata sa iti faci patul in fiecare dimineata, sa iti ordonezi spatiul de lucru inainte de a pleca acasa sau sa nu uiti sa ii spui multumesc clientului care ti-a trimis un testimonial.
6. Invata in orice gol de timp. Poti citi sau poti asculta un podcast ori un audio book in fiecare gol de timp dintre activitati: de exemplu, cand astepti la o programare, cand stai la coada etc.
7. Creeaza continuitate. La final de zi, ia-ti 3-5 minute sa te gandesti care e primul lucru pe care il vei face maine. Pregateste-ti materialele in avans. Practic, in urmatoarea zi nu vei mai pierde timp cu organizatul.
8. Cate un lucru odata. NU exista multitasking. Daca te apuci de o activitate, incearca sa te concentrezi pe ea pana la final. De cele mai multe ori, cand te opresti inainte de vreme, iti vei pierde inspiratia, cheful sau vei obtine rezultate sub standardul pe care ti l-ai impus.
9. Fii varza. Obisnuieste-te in mod voluntar cu activitati sau proiecte care sunt facute prost (dar pe care nu le publici si nici nu le folosesti, bineinteles). De exemplu, poti gandi un plan de business care duce garantat la faliment din primul an. Sau poti crea un draft de postare in care vorbesti in cel mai plictisitor mod despre ceva important pentru tine. De ce? Pentru ca daca primul draft este groaznic, urmatorul nu are cum sa fie decat mai bun :) . Asa iti va trece teama de facut greseli si nu vei mai alerga dupa perfectiune.
10. Inspiratie de unde nu te astepti. Fa ceva total diferit fata de ceea ce faci in mod obisnuit. Habar n-am, inscrie-te la kickboxing, porneste o pagina pe Instagram despre broscute testoase, fa voluntariat. Deseori, de aici vei invata lectii de viata care iti vor servi drept inspiratie si in activitatea ta obisnuita.
11. Principiul Pareto. Sau legea 80 / 20. 80% dintre rezultatele pe care le obtii, provin din 20% efort depus. Asa ca propune-ti sa te concentrezi pe acel 20% efort (timpul de maxima productivitatea mentionat si mai sus).
12. Termen limita. E evident ca ai nevoie si de limite de timp, daca vrei sa fii mai productiv. Fii strict cu tine insuti, insa nu iti forta limitele - fa pauze, hidrateaza-te si lucreaza mai bine cu mini termeni limita (ex., ajungi la un anumit stadiu inainte sa iei o pauza, apoi continui pana la urmatorul stadiu si tot asa.)
13. 30 de zile. Vrei sa iti faci un anumit obicei? Propune-ti sa te tii de el 30 de zile si nu mai mult. Fara sa iti dai seama, va deveni o obisnuinta.
14. Optimizare. Ce sarcini repetitive si plictisitoare faci? Identifica-le, pentru ca acolo se pierde mult timp, energie si chef. Apoi cauta solutii pentru a le optimiza: fie le automatizezi, fie gandesti un flow diferit de gestionare a situatiei. In scurt timp, vei observa ca productivitatea ta creste.
15. Ordinea de zi. Daca esti manager sau gestionezi o echipa si poate faceti o sedinta, fa-ti un pustiu de bine si creeaza o agenda, o ordine de zi. Anunta oamenii in avans despre ce urmeaza sa discutati sau analizati - e imposibil sa ai pretentia la idei sau solutii de la oameni care nu au nici 5 minute la dispozitie sa se familiarizeze cu subiectul discutiei.
16. Fii matinal. Tuturor ne place sa dormim si multora dintre noi ni se pare o corvoada sa ne trezim devreme. Dar ai stat vreodata sa te gandesti ce bine te simti in zilele in care te-ai trezit devreme si ai apucat sa faci o multime de activitati? Senzatia da dependenta. Propune-ti sa fii matinal, cu atat mai mult daca varful tau de productivitate se intampla in prima parte a zilei.
17. Fii punctual. Productivitatea e strans legata de timp. Si timpul tuturor este risipit in momentul in care au loc intarzieri. Intrerupe acest cerc vicios - obisnuieste-te sa fii punctual.
Gata, am ajuns la final.
Cum ti se pare lista noastra? Ai o idee cu care ti-a placea sa o completam? Lasa un comentariu mai jos!