5 Jocuri pentru antreprenori - Ce lectii de business poti invata din board games

5 Jocuri pentru antreprenori - Ce lectii de business poti invata din board games
Lectii de business si antreprenoriat poti sa inveti de oriunde din jurul tau.

Desi majoritatea se orienteaza spre carti sau cursuri, cele mai interesante idei vin, totusi, din alta parte.

Experientele de zi cu zi. Interactiunile cu oamenii din jur. Cu clientii si potentialii clienti.

Poti sa inveti inclusiv din jocuri, mai ales daca acestea replica experiente cu care ai de-a face in business.

Mai jos, am selectat 5 board games populare. Chiar daca nu par la prima vedere, le poti considera surse de inspiratie sau instrumente prin care sa iti dezvolti anumite abilitati necesare in afacere.

Dar mai intai, trebuie sa stii ca...

GoFunnel este un joc de strategie dezvoltat de echipa Gomag, care iti arata ce se intampla in spatele unui magazin online.


gofunnel-joc-antreprenoriat-ecommerce

Practic, vei trai experienta vietii de antreprenor care trebuie sa ghideze un client din piata, pe calea buna spre cumparare.

Am creat impreuna un nou joc de strategie, pe care abia asteptam sa ti-l prezentam. Nu uita sa te abonezi pentru a afla ultimele noutati despre joc!
Ma inscriu!
Si-acum, revenind:

1. Monopoly

Astazi, cu greu putem zice ca Monopoly are nevoie de prezentare. 

Jocul tranzactiilor imobiliare are o istorie de aproape 100 de ani si este jucat de sute de milioane de oameni, de pe intregul glob.

Se zice despre Monopoly ca este jocul care duce la certuri in familie din 1935, insa la fel de clar e ca te ajuta sa intelegi cateva lectii importante despre finantele personale si managementul banilor.




Uite cateva dintre ele:
  • Concentreaza-te pe cash flow (fluxul de numerar) - cele mai valoroase proprietati de pe tabla de joc sunt caile ferate (datorita posibilitatii de a castiga mai mult prin inchiriere, de exemplu). Investeste in bunuri care iti aduc valoare monetara pe viitor.
  • Ai rabdare - de multe ori, recompensa imediata nu este cea mai eficienta senzatie pe care sa o urmaresti. Ia decizii pe baza unei strategii si dupa ce gandesti bine avantajele si riscurile, nu te grabi doar pentru ca vrei sa te simti ca un castigator la fiecare mutare.
  • E bine sa ai numerar la indemana, pentru situatiile neprevazute - nu iti cheltui toti banii repede si nu te baza doar pe noroc.
  • Diversifica-ti portofoliul de investitii - nu te axa doar pe cele mai scumpe proprietati sau doar pe o singura proprietate. Investeste pentru a obtine ROI, chiar si pe termen lung.

2. Cards Against Humanity

Un joc de petrecere “pentru oameni oribili”, CAH este perfect pentru adultii cu un simt al umorului… putin mai diferit, negru, deranjat sau neortodox, cum vrei sa-i zici.

cards-against-humanity-antreprenori

Regulile sunt super simple, insa nu despre asta discutam in articol. Uite ce poti sa inveti in business de la acest joc:
  • Investeste in branding, astfel incat sa fii recunoscut din prima - oricine vede cartile sau imagini / printscreen-uri cu acestea, recunoaste instant simbolurile CAH: fontul, faptul ca reiese un mesaj ridicol, funny sau care nu e politically correct, combinatia alb-negru etc. Mai mult, in industrie, CAH e cunoscut si pentru stunt-uri care au dus la sute de mentiuni in presa: au cumparat o insula pe care au redenumit-o Hawaii 2, au sapat o groapa in mijlocul lui nicaieri pe banii clientilor, au vandut “nimic” sau “bullshit” de Black Friday etc.
  • Munceste cu ceea ce primesti - exista situatii in care ai in mana mai multe carti albe. Modul in care le potrivesti cu textul de pe cartea neagra determina cat de bun va fi raspunsul tau. In business, lectia e sa scoti maximum din bunurile pe care le detii deja.
  • Vorbeste pe limba clientului - CAH in varianta normala nu e family friendly si nu e pentru toata lumea. Jocul spune asta din start. Lectia ta? Seteaza niste asteptari in mintea clientului, ofera-i ceva specific pentru el.

3. CashFlow

CashFlow este un board game conceput de Robert Kiyosaki, un cunoscut investitor, om de afaceri si dezvoltator, autor al unor carti precum Tata bogat, tata sarac, Scoala de afaceri sau Cadranul banilor.

Jocul te invata notiuni financiare si iti dezvolta aptitudinile de calcul, abilitatile comerciale si matematice.


cashflow-joc-antreprenori

Lectii de business:
  • Oricine poate iesi din cursa sobolanului - de exemplu, daca esti om de serviciu, si nu doctor sau avocat, chiar daca ai un salariu mai mic, ai si mai putine cheltuieli. Lectia e sa iti optimizezi cheltuielile si sa investesti mai degraba in ceea este important, cu un venit recurent pasiv.
  • Incepe cu deal-uri mici, nu te arunca la cheltuieli mari - mai intai, lanseaza-ti magazinul si obtine venit, pe care il poti reinvesti ulterior pentru a creste. Nu te arunca sa iti cheltui toate economiile pentru a-ti face o afacere perfecta din prima.
  • Gandeste-te atent si bazeaza-te pe instinctele tale - chiar daca poti investi intr-un targ care sa te scoata mai repede din cursa, fii atent sa nu fie de fapt o capcana - fara profit sau cu cashflow inexistent.

4. Alias

Exista mai multe variante ale jocului Alias. Insa toate se bazeaza pe principiul ghiceste notiunea pe care o explica coechipierul tau.

alias-joc-antreprenori

Desi nu este construit neaparat pe notiuni financiare sau de business, simplul fapt ca joci Alias te ajuta sa iti dezvolti anumite abilitati de care ai nevoie atunci cand gestionezi un business:
  • Iti imbogateste vocabularul - vei afla cum sa explici concepte folosind cuvinte mai simple, pe intelesul clientilor tai.
  • Stimuleaza gandirea - trebuie sa vii cu o explicatie rapid, fiindca joci contratimp.
  • Iti dezvolta imaginatia.

5Catan

Catan este un alt board game popular, publicat prima data in 1995. In jocul de baza, practic, ce trebuie sa faci e sa colonizezi insula Catan, construind orase si obtinand resurse.

catan-joc-antreprenori

Jocul iti dezvolta abilitatile de negociere, aptitudinile logice si spiritul competitiv.
  • Fii flexibil - poate ai gandit o strategie geniala prin care sa iesi victorios, dar trebuie sa fii constient ca fiecare miscare a competitorilor tai modifica dinamica jocului.
  • Urmeaza principii de leadership sanatoase - succesul tau nu depinde de esecul celorlalti (ba din contra, uneori e pierdere de resurse pentru tine sa incerci sa ii blochezi pe ceilalti jucatori). 
  • Nevoile celorlalti au un impact asupra nevoilor tale
  • Trebuie sa iti gestionezi resursele cu cap pentru a reusi 

Nu uita, urmeaza sa lansam curand noul board game GoFunnel. 

Surse foto: GoFunnel, Unsplash, RichDad.ro, Wikipedia

Suport clienti Luni - Vineri: 09:00 - 17:00

0721-334.992 contact@gofunnel.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!