Cuprins:
- Timpul tau e pretios. Il gestionezi cum trebuie?
- Procrastinarea este inamicul nr. 1
- Evita supraconsumul de media
- Limiteaza numarul de optiuni
- Invata sa te adaptezi la schimbari
- Fa-ti griji doar atunci cand e nevoie
Cand esti un antreprenor, ai un job sau chiar si cand e vorba sa rezolvi ce ai de facut in viata personala, cateodata 24 de ore intr-o zi nu par suficiente.
Timpul devine un lux si o resursa pe care trebuie sa o imparti cu altii.
Stii cum sa iti rezervi timp pentru tine si pentru ce ai de facut tu, personal?
Incepe prin a stabili limite de timp in care sa iti rezolvi task-urile, fara a fi distras.
Cand faci asta in mod repetitiv, creierul tau va percepe intervalele de timp respective drept timp in care sa te concentrezi pe ceea ce are nevoie propria ta persoana.
Asa te organizezi si iti simpilfici munca sau proiectele de zi cu zi.
Vezi si: Cariera vs. viata personala: echilibrul perfect nu exista. Ce e de facut?
Deseori, lucrurile pe care amanam sa le facem nu ne iau mai mult de 2 minute din zi. Ai auzit de aceasta tehnica?
Daca ai o sarcina de facut sau intervine ceva urgent si iti ia 2 minute sau mai putin sa rezolvi situatia, ocupa-te imediat. Indiferent ca e vorba sa iti faci patul dimineata dupa ce te trezesti sau ai de raspuns la un mail.
Acest mod de gandire te ajuta sa lupti impotriva procrastinarii si chiar iti simplifica viata.
In caz contrar, fiecare lucru mic se aduna si se transforma intr-un volum imens de sarcini amanate, pe care te vei chinui sa le faci in graba.
Vezi si: Obiceiuri la care sa renunti daca vrei sa ai succes in viata
Majoritatea suntem dependenti de telefoanele noastre. Suntem atat de obisnuiti sa avem la distanta de un click noi si noi informatii sau motive de entertainment, incat a devenit o rutina scroll-ul in nestire.
Renunta cateodata la tehnologie. Impune-ti sa mai faci pauze.
Impune-ti cate un interval de timp pe zi in care sa scrollezi in nestire… dar dupa ce timpul se scurge, gata, acorda atentie acolo unde e important pentru tine: familie, hobby, proiecte, planuri.
O parte vitala in ceea ce inseamna sa iti simplifici viata este sa stii ce este important si ce nu este important pentru tine intr-o zi. Exact, ar trebui sa ai un to do list.
Mai mult, analizeaza-ti lista si asigura-te ca te concentrezi pe ceea ce este cu adevarat important de facut.
Mai vezi daca poti gestiona anumite sarcini unitar, pentru a economisi timp si efort. Vezi ce poti automatiza si ce poti delega catre altii.
Nu trebuie sa te ocupi tu de tot - energia ta nu este o resursa infinita.
Planurile se schimba si pana si evenimentele mari din viata se pot intampla pe neasteptate.
Cea mai buna cale prin care sa iti simplifici viata este sa inveti cum sa accepti si sa te adaptezi la schimbari, fara sa pierzi vremea plangandu-ti de mila.
De asemenea, pentru a te putea adapta iti vei dezvolta abilitati precum gestionarea fondurilor si a bugetelor, iti vei face obiceiuri precum faptul ca iti platesti datoriile la timp sau chiar inainte de termenele limita.
Incerci sa previi, in loc sa tratezi.
Asta se aplica si la nivel personal, in grija pe care o ai pentru sanatatea ta fizica si mentala.
Vezi si: 5 dintre cele mai importante aptitudini pe care sa le dezvolti
Ne complicam viata zi de zi inchipuindu-ne scenarii si pierzand timpul in rumegarea infinita a unor lucruri pe care oricum nu le putem schimba.
Ne lasam influentati de problemele de la lucru acasa, si de probleme din viata personala, la job.
Vei avea nevoie de exercitiu pentru a constientiza si a rezolva acest tip de comportament.
Cel mai bine, aloca-ti 5 minute din zi pentru a analiza grijile care te macina - vezi daca poti face ceva in privinta lor.
Daca nu poti, atunci noteaza-le pe o hartie si arunca-o la gunoi sau da-i foc. Imagineaza-ti ca asa dispar si grijile tale.
Concentreaza-te pe punctele tale tari si pe solutiile pe care le-ai gandit, de unul singur sau impreuna cu oameni pe care te poti baza.
Cand vrei sa iti simplifici viata, de cele mai multe ori inseamna ca trebuie sa renunti la obiceiuri proaste pe care ti le-ai format in timp, la dezordine.
Insa odata ce faci eforturi, in fiecare zi, la un moment dat te vei trezi ca te bucuri cu toata inima de ceea ce e important pentru tine si esti cat se poate de fericit(a).