Cuprins
- Analizeaza piata si ramai atent(a) la “probleme”
- Alatura-te unei comunitati
- Bazeaza-te pe experientele personale
- Uita-te la costul de business inainte de a alege
- Invata din orice ocazie
Un business rezista pe piata in doua conditii: 1, daca ofera o “solutie” pentru problemele sau nevoile cu care se confrunta un grup larg de oameni si 2, daca stie cum sa promoveze aceasta solutie in mod corect, astfel incat sa ajunga la respectivul grup de oameni.
Exista 3 tipuri mari de produse ce se cumpara, online si offline:
- Produse pentru placere - jocuri, calatorii, produse de trend.
- Produse pentru obisnuinta - makeup, produse alimentare, produse de la anumite marci.
- Produse pentru durere - piese auto, tevi, medicamente, utilitati.
Fiecare dintre acestea sunt cumparate din diverse motive sau pentru diverse scopuri, insa toate rezolva o anumita problema a consumatorului, mai urgenta sau mai putin urgenta, obligatorie sau nu.
Asadar, cand te gandesti ce idee de business sa alegi, vezi cum rezolva tipul tau de produse o problema a oamenilor. Foloseste Google Trends, YouTube, comunitatile de pe Facebook si din offline - pune intrebari si analizeaza conversatiile existente.
Ai grija ca grupul de consumatori sa fie relativ mare - nu aduce produse care iti rezolva doar TIE problema sau unui grup restrans de oameni.
Nu vei avea catre cine sa vinzi.
Vezi si: Idei pentru nume de afacere online in diverse industrii
Daca vrei sa pornesti o afacere stiind din start unde se afla publicul tau tinta, formeaza afacerea in jurul unei idei ce provine in urma discutiilor dintr-o comunitate.
Sfaturi pentru parintii de nou-nascuti, de exemplu. Recomandari de carti Young Adult. Grupul pasionatilor de offroad.
Gandeste-te mai intai ce iti place si de ce esti pasionat. Apoi, cauta comunitati in care se discuta despre subiecte din sfera ta de interes. Petrece timp citind conversatiile, analizand intrebarile si raspunsurile, si baga-te in seama in grup.
Cu siguranta vei vedea anumite lucruri problematice, care se tot repeta: lipsuri, anumite nemultumiri fata de o situatie sau un tip de produs, un alt mod de a rezolva mai usor o problema etc.
Pune pe foaie ideile obtine in urma activitatii in comunitate. De acolo vor reiesi cel putin 2-3 idei de business bune.
Un sfat de capatai in antreprenoriat este sa incepi un business care iti place.
Gandeste-te ca vei acorda afacerii tale peste 12 ore pe zi, mai ales cand esti la inceput si esti pe cont propriu. Sa faci lucruri care iti displac sau intr-o industrie plictisitoare pentru tine (sau pur si simplu care nu te stimuleaza), e mai mult decat demotivant.
Oricate surle si trambite ar canta pentru o anumita nisa sau tip de produs, daca nu iti place, nu te baga.
Alege, in primul rand, o industrie de care esti interesat(a). Alege produse care iti plac sau care ti-au rezolvat tie, personal, o problema.
Insa, repet, asigura-te ca aceasta problema este recurenta in piata si produsul nu este potrivit doar pentru tine, ci si pentru mai multi oameni, care il cumpara odata, sau, mai bine, in mod repetitiv.
Vezi si: Doza de inspiratie pentru buna dimineata: incepe-ti ziua cu un plus de motivatie
Unul dintre secretele antreprenorilor de succes este capacitatea de a vizualiza afacerea si gradul sau de extindere, in timp.
Altfel spus, cand alegi o idee de business, nu te concentra doar asupra prezentului (cum sa pornesti afacerea, cati bani iti trebuie sa pornesti, care sunt primele actiuni de marketing), ci si asupra viitorului.
E vital sa ai o idee, o schita cat de cat, asupra modului in care va evolua afacerea. De cati bani ai nevoie, de fapt, pentru a duce o afacere intr-un anumit punct, intr-un interval de 3 ani, de exemplu?
Care sunt actiunile de realizat pentru ca acest obiectiv sa fie viabil? Cati oameni trebuie sa implici? Unde ii gasesti? Cat te costa sa ii gasesti? Cand e momentul sa faci anumite actiuni care imping afacerea in fata?
In acest moment nu vei stii precis raspunsul la aceste intrebari.
Insa ajuta enorm sa poti aproxima, in special costurile si cash flow-ul. Cele mai multe afaceri esueaza pentru ca nu stiu ce se intampla cu banii lor.
Daca vrei idei de business bune, trebuie sa ai ochii larg deschisi si mintea receptiva in fiecare moment.
Gandeste-te doar cate poti invata cand faci o calatorie, de exemplu. Observa comportamentul si obiceiurile oamenilor pe care ii intalnesti in tara respectiva si vei stii ce tip de produse au nevoie sau cum sa iti pozitionezi produsele preferate pentru a le vinde lor, la nivel international.
Fiecare cautare pe retelele de socializare, fiecare conversatie cu prietenii sau cu o persoana noua iti aduce noi informatii pe care sa le filtrezi prin prisa unei idei de business. Trebuie doar sa fii atent(a), sa iti iei notite intr-o agenda sau un planner.
Fiecare idee poate fi validata prin analiza de piata, implicarea cercului de cunostinte (gasesti cel putin 100 de clienti catre care sa vinzi fara sa platesti promovarea?) sau pre-vanzare (Shadow Testing, de ex.).
Vezi si: Cariera vs. viata personala: echilibrul perfect nu exista. Ce e de facut?
Cum ti se pare articolul de azi? Despre identificarea unei idei de business bune gasesti informatie in plus in cartea eCommerce no Bull$#!T, dar si printr-o tura de GoFunnel cu prietenii!
Puteti impartasi idei la plezneaza sau puteti crea scenarii, astfel ca sigur vei gasi repede o idee de afacere pe care merita sa o analizezi si sa o lansezi chiar tu.