Curiozitati din lumea board game-urilor

Curiozitati din lumea board game-urilor
La fel ca multe alte obiecte cu care suntem familiarizati in viata de zi cu zi, board game-urile au o istorie interesanta si indelungata, pe parcursul careia s-au petrecut o multime de evenimente.

Si pentru ca o noua doza de curiozitati nu strica inainte de weekend, pentru azi am pregatit o mica lista cu lucruri pe care poate nu le stiai despre board games.

GoFunnel are aproape un an de la lansare, insa stiai ca anual se lanseaza peste 1000 de jocuri noi? 

Daca te pasioneaza board game-urile sau pur si simplu iti place sa afli lucruri noi, te invitam sa citesti in continuare.

Iti plac materialele de pe blogul GoFunnel? Aboneaza-te la noutati si le primesti direct in inbox!
Ma abonez!
1. Cel mai vechi joc din lume a fost creat in Egiptul Antic si se numeste Senet. Se estimeaza ca a aparut in perioada primei dinastii egiptene. De-a lungul timpului, regulile precise s-au pierdut, insa stim ca jocul se joaca pe o tabla cu 30 de patratele, latura mare de 10 si latura mica de 3, prin mutarea de pioni. Un astfel de joc a fost descoperit in mormantul lui Tutankhamon. Jocul Senet apare chiar si in faimoasa Carte a Mortilor, considerata Biblia egiptenilor antici.

Sursa: Otago Museum


2. Un alt joc cu o istorie indelungata (peste 5000 de ani) este Backgammon, care a fost creat de mesopotamieni. Spre deosebire de Senet si alt jocuri din Egiptul Antic, Backgammon - Table, cum ii zicem noi, se mai joaca si in ziua de azi.



Vezi si: 5 Jocuri pentru antreprenori - Ce lectii de business poti invata din board games

3. Jocul de sah vine din Persia, de acum peste 3000 de ani i.Hr. Numele acestuia provine de la denumirea regelui persan “shah”, de aici si expresia “sah mat”, adica 
“Regele este infrant”.




4. Cea mai scumpa versiune a unui joc Monopoly a fost creata de un bijutier din San Francisco si valoreaza peste 2 milioane de dolari. Tabla de joc este din aur de 23 de karate, zarurile sunt batute cu diamante, iar hornurile caselor / hotelurilor sunt decorate cu rubine si safire.



5. Numele jocului Jenga nu este unul inventat. Acest provine din limba swahili si inseamna “a construi”. 



6. Primele 5000 de bucati ale jocului Colonistii din Catan s-au vandut atat de repede incat inventatorului jocului, Klaus Teuber, nici nu detine vreo copie din prima editie a jocului.

Sursa: MindBlower


Vezi si: 5 idei de activitati pentru tine si gasca ta de prieteni (cand vreti sa iesiti din tipare)

7. Scrabble este un joc inventat in 1931, de catre un arhitect cu numele de Alfred Butts. Pana azi s-a vandut in 121 de tari si in 31 de limbi diferite; exista chiar si o versiune special creata pentru nevazatori. Tot pana astazi, in spatele canapelelor, inghitite de copii sau animale de companie, sub covoare sau oriunde altundeva in lume, exista peste 1 milion de placute disparute de Scrabble.




8. Exploding Kittens este un joc de carti considerat a treia cea mai mare campanie de strangere de fonduri pe Kickstarter, la o valoare de 8.7 milioane de dolari in 30 de zile, de la 219.000 de donatori (desi suma initiala tintita era 10.000 de dolari).

Sursa: Gameology

Speram ca iti plac curiozitatile de astazi. Poate nu te vor ajuta direct sa devii un jucator mai bun, insa noi credem ca e important sa intelegi ca exista o cultura si o istorie bogata in spatele jocurilor de masa.

Board game-urile nu au fost realizate, din start, pentru copii. Erau destinate adultilor, la fel cum sunt multe dintre jocurile de astazi.

Sursa info: Wikipedia (paginile jocurilor) si Buzzfeed.

Suport clienti Luni - Vineri: 09:00 - 17:00

0721-334.992 contact@gofunnel.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!