Cand vrei sa convingi pe cineva sa joace board game-uri cu tine, avantajul e ca ai la dispozitie o multime de jocuri dintre care sa alegi, pe etape, pe masura ce devine mai familiarizat cu ideea si tehnicile de joc.
In general, daca vrei sa faci cunostinta unei persoane incepatoare cu jocurile, e recomandat sa o faci intr-un moment plictisitor: o calatorie mai indelungata cu masina, trenul sau avionul.
Si nu incepe direct cu GoFunnel sau Catan. Alege un joc de carti bazat pe povesti sau intrebari cu raspuns DA / NU. Cu un mecanism super simplu si usor de inteles.
De exemplu, Povesti intunecate sau CAH. De acolo, in functie de reactia interlocutorilor tai, le poti prezenta jocuri mai avansate, inclusiv bazate pe jocuri video cu care sunt familiari.
Vezi si: Doza de inspiratie pentru buna dimineata: incepe-ti ziua cu un plus de motivatie
Vezi tu, exista cateva stereotipuri pentru care un non-gamer evita sa joace board games:
1. Jocurile sunt pentru copii.
In caz ca te lovesti de acest motiv, alege un board game cu o estetica mai serioasa.
2. Sunt complicate si nimeni nu are chef sa citeasca / invete atatea reguli.
Asigura-te ca le intelegi tu mai intai si ca le poti explica intr-un timp relativ scurt.
3. Cer mult timp si pana la urma nimeni nu iese castigator.
Alege jocuri cu durata variabila de joc, si cand regulile o permit, setati singuri punctul de finish. De exemplu, cand jucati GoFunnel, o tura de joc poate dura si 45-60 de minute.
Insa puteti hotari pe cont propriu daca jocul se termina dupa ce e obtinut un alt numar de conversii decat cel mentionat in regulile oficiale.
4. Nu e niciodata momentul potrivit, sau atmosfera potrivita, sau numarul de jucatori de care e nevoie.
Aceasta este o provocare pe termen lung pentru tine, astfel incat sa le schimbi parerea pas cu pas. In timp, le poti forma subtil interesul pentru diverse jocuri, astfel incat sa nu fie necesar sa existe un moment perfect.
5. Toate board game-urile folosesc aceeeasi mecanica de joc.
Nu chiar, exista asemanari si deosebiri. De aceea e ok sa le faci cunostinta cu cat mai multe tipuri de jocuri.
O alta bariera in calea board game-urilor e ca pot declansa momente de anxietate pentru anumiti oameni.
Nu tuturor le place sa fie in centrul atentiei sau sa se straduiasca pentru a castiga, pentru a nu fi pe ultimul loc sau pentru a se potrivi cu starea de spirit a grupului sau a se ridica la inaltimea asteptarilor.
Iar in astfel de cazuri, jocurile de grup, fara miza sau doar pentru fun sunt mai potrivite decat un boardgame.
Vezi si: 6 lucruri de facut daca vrei sa iti simplifici viata pentru a fi mai fericit
Adevarul adevarat e ca tu poti sa incerci multe pentru a convinge pe cineva sa joace cu tine. Insa nu il poti forta. Nici nu are vreun sens sa faci asta.
In schimb, poti recomanda jocuri cat mai simple si mai interesante, pentru a forma obiceiuri si gusturi.
Pe masura ce jucati mai mult si mai des impreuna, puteti avansa spre board game-urile care te intereseaza, cu o mecanica de joc mai complicata sau unde e nevoie de o investitie mai mare de timp si efort.
Ca o reteta de la care sa pornesti cand vrei sa recomanzi board game-uri unor persoane ce nu obisnuiesc sa joace, alege jocuri care:
- Au un mecanism de joc cu care sunt familiarizati deja, dar cu un element in plus - intrebari si raspunsuri, constructie, zar + carti etc.
- Sunt usor de inceput - adapteaza-te si situatiei in care va aflati; daca nu aveti mult spatiu la dispozitie, de exemplu, degeaba aduci o tabla uriasa pe care sa va desfasurati.
- Ofera valoare la fiecare tura - daca situatia nu se schimba deloc dupa fiecare tura - jucatorul nu vede o evolutie - se va plictisi repede.
Da, stim, stim, nu ti-am dat o tehnica concreta si imbatabila, si asta pentru ca e imposibil sa gasesti asa ceva.
Exista oameni care sunt dispusi sa joace, si oameni care nu sunt si nici nu vor fi vreodata.
Insa tu poti sa incerci sa ii convingi, pornind de la jocuri simple si interesante, si evoluand pe parcurs spre board game-uri mai complicate.
Distractie faina si cat mai multe conversii!