3 frici care te opresc sa iti deschizi propria ta afacere

3 frici care te opresc sa iti deschizi propria ta afacere
Pentru a deschide o afacere, cu siguranta stii ca exista cateva riscuri pe care trebuie sa ti le asumi.

Insa adevarul e ca un business propriu nu trebuie sa fie un pariu in care te arunci cu capul inainte, fara sa stii unde vei ateriza.

Tocmai de aceea am creat GoFunnel, board game-ul pentru antreprenori si viitori antreprenori

Te familiarizeaza cu niste aspecte de baza din viata unei afaceri online, asa ca iti faci o idee despre ce urmeaza sau ce iti poate afecta afacerea.

Si intelegi cat de importante sunt alegerile tale, ca antreprenor. Atat in joc, cat si in viata reala.

Pentru azi am decis sa punem degetul pe 3 frici pe care le au majoritatea antreprenorilor inainte de a face pasul si a deschide afacerea.

Sunt lucruri pe care ar fi bine sa le constientizezi si tu daca te afli in punctul in care vrei o afacere, astfel incat sa iti setezi asteptarile corect si sa simti ca esti in control pe drumul catre succes.

Iti plac materialele de pe blogul GoFunnel? Aboneaza-te la noutati si le primesti direct in inbox!
Ma abonez!
Cuprins:
  1. Frica de necunoscut
  2. Frica de esec
  3. Frica de propriile decizii
 

1. Frica de necunoscut


Daca esti la prima afacere si nu ai experienta in domeniu, nu e de mirare ca pierzi noptile intorcand dorinta de a fi antreprenor pe toate partile.

Frica de necunoscut apare deoarece nu ai cum sa stii ce urmeaza sa se intample. Nu stii la ce sa te astepti. Si mai mare e teama ca nu vei putea gestiona posibilele situatii aparute si vei pierde controlul.

In acest caz, e important scopul pentru care deschizi propria ta afacere, si cat de mult te-ai documentat inainte.

 

Niciodata sa nu iti propui sa lansezi o afacere doar pentru a face bani. 


Antreprenorii cu experienta ti-o pot spune, profitul nu incepe sa apara decat dupa ani in busines - si nici atunci lucrurile nu sunt garantate.

 


Antreprenoriatul este un stil de viata. 

Iar daca iti propui din start sa urmezi niste principii de baza, in timp vei invata sa tii sub control frica de necunoscut.

  • Schimba-ti perspectiva - ca oameni, suntem conditionati sa avem o aversiune puternica daca exista posibilitatea sa pierdem ceva ce detinem deja. Insa daca vrei sa treci peste frica si sa vezi oportunitatile, trebuie sa iti temperezi aceasta aversiune. Tine-te de viziunea propusa si fii deschis(a) sa incerci lucruri, chiar daca nu stii precis ce rezultate vei obtine.
  • Lanseaza si perfectioneaza pe parcurs - multi antreprenori amana momentul in ideea ca vor ca business-ul, site-ul, design-ul sa fie perfect in momentul in care ajunge sub ochii potentialilor clienti. Insa adevarul e ca nu poti sa faci nimic perfect pana nu iti dai seama care sunt, de fapt, reactiile, nevoile si cererile clientilor. Actioneaza acum si imbunatateste pe masura ce obtii mai multe informatii.
  • E ideal sa reactionezi repede, dar nu acesta e secretul - pe viitor e foarte posibil sa apara tot felul de situatii si probleme. Chiar daca nu esti genul sa gandeasca negativ, in business apar astfel de momente. Ceea ce vrem sa intelegi e ca e ok sa simti frustrare, furie sau anxietate. Insa dupa ce iti acorzi timp pentru a face fata acestor senzatii, e important sa le privesti ca pe o sursa de educare: ce poti sa inveti din ce s-a intamplat? Care este urmatorul pas de facut? Iti va fi mai usor sa vezi cel mai bun drum pe care sa continui.


Vezi si: 3 sfaturi pentru inceperea unei afaceri in Romania
 

2. Frica de esec


O scuza la fel de des intalnita precum teama de necunoscut e si frica de esec. Cele doua se afla in stransa legatura.

Aceasta apare datorita aversiunii fata de pierdere: a timpului, a banilor, a resurselor investite, a reputatiei, a mandriei.

Pentru ca, adevarul-adevarat e ca esecul nu e niciodata un capat de drum. 

Daca nu iti iese din prima, asta nu inseamna ca ai ramas fara alternative. 

Poti sa o iei de la capat, sa incerci ceva nou, sa aplici ceea ce ai invatat din experienta anterioara si sa atingi succesul, pentru ca de data asta stii ce urmeaza sa se intample.

 


Insa, pentru antreprenori, frica de esec ramane o bariera importanta atunci cand pun pe primul loc resursele si ego-ul.
 

Secretul, pentru a trece de frica de esec, este sa iti schimbi prioritatile si sa accepti riscuri asumate.


De exemplu, daca ti-e teama ca vei pierde banii pe care cu greu i-ai economisit, poti alege sa incepi cu solutii la preturi relativ mici: dropshipping sau stocuri mici, platforma eCommerce Gomag, cu abonament lunar pentru realizarea site-ului, tehnici de promovare “gratuite”(adica pentru care cheltui doar timp - SEO, Social Media, continut, email marketing etc.).

Daca ti-e teama ca vei esua datorita faptului ca nu poti investi prea mult timp in afacere, poti incepe cu un program part-time pentru magazin si poti externaliza partea de promovare sau fulfillment.

Solutii exista.

Si chiar daca nimeni nu iti poate garanta ca nu vei esua, modul in care privesti esecul, mai degraba ca pe un mentor, decat ca pe un monstru infricosator, iti influenteaza enorm deciziile si activitatea in business.

Vezi si:
5 lectii cruciale pe care le poti invata din esecuri
 

3. Frica de propriile decizii


Poate te stii un om mai indecis, ce nu poate lua niciodata o hotarare concreta.

Sau poate nu ai incredere in capacitatile tale, mai ales daca nu ai experienta. Sau poate te crezi prea tanar sau prea batran. Sau poate te crezi prea putin invatat. 

Sau… [adauga aici orice scuza legata de propria persoana, fie ea legata de varsta, sex, interese, istoric, obiceiuri, abilitati etc.].

Exact asta face frica de propriile decizii: iti formeaza in cale scuze si bariere din lucruri care sunt mai putin importante decat ti se par tie.

 


Exista o multime de exemple de succes despre care poti citi si care te pot motiva sa incepi propriul business. 

Oameni de varste diferite, cu posibilitati diferite, cu interese diferite au introdus pe piata produse si branduri ce, in timp, au ajuns sa fie adorate de public. Cei mai multi au pornit de jos.

 

Adevarul e ca nu poti sa fii un antreprenor bun daca nu ai incredere in tine. 


Cheia e sa incepi sa prinzi incredere: documenteaza-te despre exemplele de succes, invata pentru a acoperi golurile pe care le poti acoperi si propune-ti sa fii cel mai bun pe particica ta (nu bun la toate).

Doar timpul si repetitia te vor ajuta sa ajungi in punctul in care vrei sa ajungi. Important e sa faci primul pas.

Vezi si: Mituri si adevaruri despre business, idei si viata in general

 

Pe tine ce frica te impiedica sa iti deschizi propria ta afacere? 


Cu o schimbare de perspectiva mai mica sau mai drastica, repetitie si actiune, poti trece peste  frici si poti ajunge mai rapid la povestea de succes pe care ti-o imaginezi.

Speram ca, intre timp, GoFunnel, board game-ul pentru oamenii intreprinzatori, sa te ajute sa te pregatesti si sa experimentezi ce inseamna antreprenoriatul in eCommerce :) .

Pana data viitoare!

 

Suport clienti Luni - Vineri: 09:00 - 17:00

0721-334.992 contact@gofunnel.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!