5 lectii cruciale pe care le poti invata din esecuri

5 lectii cruciale pe care le poti invata din esecuri
Probabil stii deja: nu exista un invatator mai bun decat experienta. Si, cum nimeni nu se naste invatat, suntem predispusi sa mai facem si greseli care ne dau cu nasul de asfalt.

In viata personala, la fel ca in viata profesionala nu toti suntem suficient de norocosi incat sa avem doar succes si reusite.

Dar pe parcurs invatam sa ne privim esecurile ca pe ocazii de a ne transforma in persoane mai bune; esecurile se transforma in invatatori realisti care ar trebui sa ne arate calea mai buna spre ceea ce ne-am propus.

Asa ca astazi am vrea sa abordam putin acest subiect. 

Hai sa vedem ce lectii putem invata din esecuri… la fel cum au facut multe personalitati de-a lungul timpului (Stephen King, Walt Disney sau Albert Einstein fiind doar cateva dintre exemple).

Ramai la curent cu noutatile GoFunnel. Lasa-ne adresa ta de email si promitem sa iti trimitem materiale practice pentru dezvoltarea ta personala si profesionala!

 
Ma abonez!
Cuprins:
  1. Nu exista o formula garantata pentru succes
  2. Poate nu esti bun(a) acum la ceva, dar te poti perfectiona
  3. Alegerile si deciziile pe care le iei iti ofera control asupra vietii tale
  4. Caracterele puternice se construiesc pe furtuna, nu pe ape line
  5. Schimbarile sunt infricosatoare, dar nu stii niciodata cat de fain straluceste soarele pe cealalta parte
 

1. Nu exista o formula garantata pentru succes


Ce voiai sa te faci cand ai fost mic(a)? Sau, mai degraba, ce ti-au zis parintii ca ar trebui sa te faci, pentru ca asa castigi bani buni, faima sau esti un om de succes?

Cat suntem copii, parintii incearca sa ne ghideze pe cea mai buna cale, din punctul lor de vedere. Auzim des ca o diploma universitara ne poate deschide multe usi.

Sau o cariera intr-un anumit loc de munca.

Desi studiile universitare si specializarea la un loc de munca nu au ce rau sa iti faca, ba dimpotriva (te ajuta sa te organizezi, sa colectezi informatii bune pe care le poti aplica in viata reala si sa iti dezvolti abilitatile), acestea nu sunt garantii ca o sa devii milionar / milionara sau o sa ai succes.


 


Pe de alta parte, daca nu faci nimic - nu actionezi, nu inveti, nu incerci… acesta e un esec din start. 

Succesul inseamna sa fii constient(a) ca exista un anumit risc, o sansa mai mica sau mai mare ca vei esua, dar totusi sa incerci, macar pentru a-ti testa abilitatile si ideile.

Dedicarea, munca sustinuta si flexibilitatea sunt abilitati pe care e bine sa le antrenezi, chiar daca nu iti aduc intotdeauna succesul. 

Le vei folosi din nou si din nou, cu un strop de noroc si context.

Vezi si: 5 dintre cele mai importante aptitudini pe care sa le dezvolti

 

2. Poate nu esti bun(a) acum la ceva, dar te poti perfectiona

Daca esuezi cand incerci sa faci ceva, fie ca e vorba de deschiderea unei afaceri proprii sau obtinerea unui loc de munca mai bine platit, inseamna ca nu esti suficient de bun(a).

E greu de inghitit, dar acesta e adevarul.

Insa, in acelasi timp, esecul e un semnal ca te poti imbunatati, poti fi mai bun decat restul - sau cel mai bun.

 


Intotdeauna este loc pentru mai bine. Secretul e sa ridici obloanele care te fac sa te uiti doar la partea negativa a lucrurilor, si sa te uiti dincolo de “nu sunt cel mai bun, de aia am pierdut”.

Vezi si partea cu “de azi inainte, trebuie sa incerc si sa invat mai mult, ca sa ma autodepasesc”.

De fiecare data cand esuezi, intreaba-te asta: Ce pot sa invat? Ce as fi putut sa fac altfel? Ar trebui sa invat sau sa imi dezvolt anumite abilitati? De la cine sa invat? Care e pasul urmator, ce vreau sa fac in continuare? 

Schimba-ti felul de a gandi. 

Esecul nu este un drum infundat, trebuie doar sa dai obstacolul din cale si sa mergi mai departe.

 

3. Alegerile si deciziile pe care le iei iti ofera control asupra vietii tale

Cand facem alegeri bune, ajungem la succes. Cand luam decizii proaste, esuam. Simplu.

In definitiv, totul depinde de alegerile si deciziile pe care le luam zi de zi, chiar si cele mai mici. Si avem control deplin asupra lor.

De exemplu, poti decide sa mai vezi un episod pe Netflix, sau poti face 20 de minute de miscare. Poti sa iti pregatesti micul dejun sau poti sa sari direct pe un hamburger la pranz.

Poti sa urmaresti filmuletele de pe TikTok sau iti poti petrece o ora jucandu-te activ cu copiii tai. 

Poti sa iesi la cafea cu prietenii in fiecare seara sau poti folosi o ora-2 din timpul tau pentru a-ti imbunatati anumite abilitati sau bucurandu-te de hobby-ul tau sau facand un plan de actiune pentru ideea ta de business.


 

Nu conteaza ce vrei sa obtii in viata ta, tu detii controlul asupra ei. Tu decizi. Tu alegi.

Insa fiecare alegere si decizie are un efect, pe termen scurt si pe termen lung.

E momentul sa intelegi cat de puternice sunt alegerile tale si sa iti folosesti aceasta putere in mod responsabil pentru tine.

Vezi si: 4 Strategii prin care sa depasesti obstacolele din calea ta spre succes

 

4. Caracterele puternice se construiesc pe furtuna, nu pe ape line

Cand te confrunti cu esecuri constientizezi (unii instant, altora le ia o vreme) ca nu exista doar modul tau de a face lucrurile. Sau modul tau de a face lucrurile nu e cel mai bun.

Faptul ca realizezi ca nu ai intotdeauna dreptate iti schimba perspectiva si te poate motiva sa iti gasesti adevaratul potential.

 


 

Esecul te ajuta sa iti construiesti un caracter bazat pe valori puternice si abilitati de care ai nevoie pentru a face la orice in viata: perseverenta, deschidere la nou, flexibilitate si abilitati de prioritizare.

Dar nu numai. 

Pentru ca esecul ne mai invata ce inseamna modestia, autoreflectia si empatia. Iar acestea sunt abilitati de care avem neaparata nevoie pentru a ramane oameni in orice situatie, indiferent ce status si posibilitati financiare avem.

 

5. Schimbarile sunt infricosatoare, dar nu stii niciodata cat de fain straluceste soarele pe cealalta parte

Lectia 5 e in stransa legatura cu lectia 3, in care spuneam cum suntem in control asupra vietii noastre prin deciziile si alegerile pe care le facem.

Esecurile ce apar din cauza deciziilor si alegerilor proaste ne pot invata ca e nevoie sa ne schimbam obisnuintele si modul in care traim.

Daca obisnuiesti sa amani alarma pana in ultimul moment si apoi sa fii prins in trafic, motiv pentru care intarzii la lucru, inseamna ca trebuie sa te obisnuiesti sa fii mai organizat(a) dimineata.

 


Daca pici un test sau un examen pentru ca ai amanat sa inveti pana in noaptea dinainte, la fel, inseamna ca trebuie sa iti schimbi obiceiul, sa incepi sa inveti pe parcurs. 

In orice situatie din viata esuezi, e cazul sa te uiti indeaproape la motivul din spate si sa vezi daca nu e necesara o schimbare.

Cateodata, schimbarile mici sunt cele care au cel mai puternic impact pe termen lung.

Vezi si: 4 motive pentru care sa joci GoFunnel

Esecul nu este un capat de lume, niciodata. De cele mai multe ori este un mentor care te ghideaza sa mergi mai departe catre urmatoarea statie din drumul tau spre succes.

Asa ca schimba-ti perspectiva si vei avea surprize placute :)

Tu ce lectii ai invatat pana acum din esecuri?

Suport clienti Luni - Vineri: 09:00 - 17:00

0721-334.992 contact@gofunnel.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!