08 Aprilie 2022 | Ponturi si recomandari
Mindmap-ul iti arata, practic, procesul prin care ai gandit o anumita idee si ramificatiile gandurilor tale, pana in momentul in care ai ajuns la o concluzie cu care esti multumit(a).
Poti folosi mindmap-ul atunci cand trebuie sa ajungi la o idee intr-un timp scurt, dar si ca exercitiu de creativitate. Porneste de la un cuvant sau de la o afirmatie si exerseaza-ti muschii mentali.
Indiferent ca avem o latura artistica sau nu, fiecare dintre noi am avut cel putin o perioada din viata in care mazgaleam tot ce prindeam: foi in caiete sau agende, bancile scolii, usi sau pereti, trotuarul din fata blocului si cine mai stie ce altceva.
Mazgalitul sau facutul de doodle-uri e atat un mod instinctiv de a ne ocupa mainile (de exemplu, cand vorbim la telefon), cat si o modalitate de a ne elibera de stres, de a incerca limitele propriei creativitati.
Asa ca acesta e un alt exercitiu pe care ti-l recomandam. Il poti incorpora in viata ta pana devine un obicei inconstient, un mod in care iti antrenezi creativitatea, chiar fara sa iti dai seama.
Vezi si: Tips & tricks de care ai nevoie daca vrei sa inveti mai repede
Pentru cei pasionati de scris si citit, acesta e un exercitiu productiv nu doar din prisma creativitatii, ci si a dezvoltarii abilitatilor de scriere, vocabular si gandire rapida.
Porneste de la 2 cuvinte care nu au nicio legatura intre ele si concepe o poveste care sa le includa, ba chiar sa creeze legatura ce nu exista inainte.
De exemplu, “cuier” si “aloe vera”. Sau “dragon” si “ceasca”.
Poti scrie o poveste despre micul dragon care obisnuieste sa doarma in ceasca ta preferata de cafea.
Sau despre printesa ce se transforma in dragon de fiecare data cand cineva din iubirea sa adevarata sparge o ceasca.
Sau despre ceasca de ceai a bunicii, ornata cu dragoni de jad ce se trezesc la viata inainte de fiecare furtuna.
E o adevarata bucurie sa vezi unde te poate duce mintea daca accepti sa te provoci in acest fel.
Astazi, marele inamic al creativitatii e chiar in mana ta: telefonul.
Suntem obisnuiti sa ne pierdem vremea scrolland in nestire, asa ca timpul pe care l-am ocupa cu altceva in absenta telefonului, se pierde fara sa fim constienti.
Desi poate deveni chiar frustrant, un exercitiu bun de antrenare a creativitatii este sa iti inchizi telefonul (sau cel putin sa-l lasi deoparte pentru cateva ore). Si asta nu cand ai ceva anume de facut, ce faceai si cu telefonul la mica distanta.
Inchide telefonul si opreste-te. Uita-te pe pereti. Plictiseste-te. Asteapta sa apara disperarea ca nu ai nimic de facut.
De aici, creativitatea te va impinge sa gasesti activitati, idei sau lucruri pe care vrei sa le faci, dar pe care considerai ca nu ai timp sa le realizezi, pentru ca erai prea ocupat(a) cu telefonul.
Vezi si: Cum sa iti mentii mintea ascutita - 7 sfaturi
Acestea au fost cele 5 exercitii pe care ti le-am pregatit in aceasta saptamana. Sunt lucruri pe care le poti face pe cont propriu sau impreuna cu altii, insa garantat ajuta la antrenarea creativitatii.
Tu ce faci pentru a-ti exersa creativitatea? Lasa-ne un comentariu!