Cum sa inveti inteligent (nu din greu) si sa retii mai repede

Cum sa inveti inteligent (nu din greu) si sa retii mai repede
Creierul uman, in anumite privinte, ramane un complex de mistere. 

Constiinta, crearea si inmagazinarea amintirilor, ceasul biologic sau somnul si visele sunt aspecte studiate de multe secole, insa in continuare nu avem raspunsuri 100% precise.

Cu toate acestea, incercarile si experimentele ne dau cel putin raspunsuri partiale, care, testate pe noi insine, ne pot ajuta sa optimizam comportamentele si abilitatile noastre, astfel incat sa ne facem viata mai usoara.

Majoritatea suntem obisnuiti cu un anumit mod de invatare. Scoala incearca sa sistematizeze cunostintele considerate prioritare, insa printr-o metoda care se vrea aplicabila pentru toti, putin ajustata la aptitudini sau necesitati individuale.

Adevarul e ca toata viata invatam, constient sau nu.

Pentru a ne atinge obiectivele, invatarea constienta si continua este obligatorie. Insa sistemul cu care suntem obisnuiti din adolescenta nu e intotdeauna cel mai potrivit.

Asadar, pentru astazi am ales sa detaliem putin cateva moduri gata de testat astfel incat sa inveti in mod inteligent, si sa retii mai repede - pe termen lung.

Iti plac materialele de pe blogul GoFunnel? Aboneaza-te la noutati si le primesti direct in inbox!

 
Ma abonez!
Cuprins:
 
  1. Organizeaza-ti sesiunea de invatare pe bucati
  2. Planifica-ti obiectivele
  3. Testeaza-ti cunostintele regulat
  4. Adopta un stil activ de invatare
  5. Preia controlul asupra programului tau
  6. Variaza resursele din care inveti

1. Organizeaza-ti sesiunea de invatare pe bucati


Sesiunile scurte de studiu te ajuta sa procesezi informatiile mult mai eficient decat daca ai sta multa vreme studiind un subiect de dimensiuni mari. De exemplu, bucati a cate 30 de minute te ajuta sa gestionezi datele mult mai bine.

De aceea e mai indicat sa renunti la “ingrasatul porcului in ajun”, indiferent ca e vorba de studiu pentru un certificat sau diploma, pentru evolutia ta profesionala sau de documentarea pentru un anumit proiect cu care nu esti foarte familiarizat(a).

 

via GIPHY


Rezerva-ti timp, si imparte-l si pe acesta in sesiuni mici, luand pauze repetate care sa permita procesarea informatiilor acumulate.

Vezi si: Drumul spre succes: obiceiuri, abilitati si lucruri de stiut [Infografic]

 

2. Planifica-ti obiectivele


La fel ca orice alta activitate in viata personala sau profesionala, e important sa iti setezi de la inceput niste obiective. Pentru ce inveti? Ce vrei sa obtii ulterior?

Poate fi vorba de un certificat care sa iti ateste abilitatile, poate fi vorba de rezultate concrete in urma aplicarii informatiilor acumulate, poate fi vorba de o promovare in cariera, un premiu la un concurs sau pur si simplu obtinerea unui anumit stil de viata.

 

via GIPHY


Setarea obiectivelor te va mentine motivat(a) si iti va oferi sentimentul de satisfactie, astfel incat sa eviti frustrarile si sa capeti control emotional.
 

3. Testeaza-ti cunostintele regulat


Chiar daca nu ai ajuns inca la finalul studiului asupra domeniului de care esti interesat, e vital sa te testezi constant in parcursul tau. 

Testele reprezinta o metoda eficienta de a vedea in ce punct te afli si care sunt aspectele pe care trebuie sa mai insisti, pentru a te imbunatati.

 

via GIPHY


Iti poti crea singur(a) teste, exercitii si sesiuni de practica, sau poti accesa teste standard, disponibile online si offline. Exista tot felul de materiale, in functie de domeniul in care esti interesat(a) sa inveti.

Vezi si: Tips & tricks de care ai nevoie daca vrei sa inveti mai repede

 

4. Adopta un stil activ de invatare

  • Creeaza-ti propriul tau ghid de studiu per subiect. Formuleaza intrebari si probleme, iar apoi scrie raspunsurile cat mai complet. Practic, iti faci propriul tau quiz.
  • Exemplifica folosind experientele tale personale. De ce crezi ca multe probleme matematice incadreaza exercitiul intr-o situatie reala? E mai usor sa gandesti in context, in special cand contextul este unul la care te poti raporta usor.
  • Creeaza diagrame sau harti conceptuale pentru a da propria ta explicatie pe materialul studiat.
 

via GIPHY

  • Intelege care este ciclul de invatare. In principiu, acesta este impartit in 5 etape: examinare, participare la clasa, revizuire, invatare si verificare. E important sa nu sari etapele pentru a scurta acest ciclu - repetitia te ajuta mai mult decat crezi, in special cand variezi formele de invatare (ascultare, citire, testare, vizionare etc.).
  • Invata si pe altii ceea ce inveti tu. Poate fi vorba de meditatii sau mentorat pentru incepatori in domeniul tau, sau pur si simplu faptul ca explici informatiile cu voce tare, cu propriile tale cuvinte, ca si cum ai fi un profesor in fata clasei.
  • Creeaza simboluri pentru conceptele pe care le inveti, ca ancore vizuale pentru memorie.
 

5. Preia controlul asupra programului tau


Prin faptul ca ai un program destinat pentru invatare si elimini distragerile in timpul respectiv, iti poti atinge mai usor obiectivele legate de studiu.
 

via GIPHY


Asadar, nu strica sa ai un calendar dedicat. Iata cateva idei care te ajuta sa ramai in control asupra lui:
  • In aceeasi zi din saptamana, propune-ti sa aloci un interval de timp (10 minute, de ex.) in care sa planifici programul pentru urmatoarea saptamana. Recomandat sa faci asta sambata sau duminica dupa-masa, cand scrollatul pe telefon te atrage prea tare :) .
  • Consulta subiectele care te intereseaza si alege ce anume iti propui sa finalizezi in urmatoarea saptamana, legat de cel putin o bucata din subiectele respective.
  • Consulta calendarul si decide cat timp aloci in fiecare saptamana, pentru fiecare subiect.
  • Adapteaza-te pe parcurs, prioritizand anumite surse sau materiale de studiu, astfel incat sa poti completa invatarea in timpul propus.
  • Marcheaza in calendar deadline-ul pentru invatarea subiectelor propuse.
  • Testeaza si aplica practic.
 

6. Variaza resursele din care inveti


Si foloseste-le pe toate. Ai la indemana carti, cursuri fizice sau digitale, workshop-uri, evenimente, video-uri, articole etc. etc. 

Suntem inconjurati de informatie, iar sarcina principala este aceea de a o tria, astfel incat sa invatam si sa retinem ceea ce avem nevoie.

Fiecare dintre noi avem preferinte legate de formatul materialelor din care invatam. 

 

via GIPHY


Insa recomandarea mea este sa nu te opresti la un singur format, ci sa variezi, pana ajungi la o formula potrivita pentru personalitatea si necesitatile tale.

Vezi si: Unde gasesti resurse pentru educatia ta daca vrei sa fii antreprenor


Invatarea continua este o necesitate atunci cand vrei sa te dezvolti.

Insa asta nu inseamna ca trebuie sa ocupi tot timpul cu studiatul sau sa tocesti lucruri pe care nu le intelegi. 

Invata istet, foloseste-te la maximum de artificiile pentru stimularea creierului si ai grija de conditia ta fizica - aceasta influenteaza capacitatea de invatare si memoria mai mult decat crezi.

Iti poti antrena creierul prin lectura. Prin experienta directa. Sau chiar prin joaca, cu ajutorul board game-urilor, cum e GoFunnel.

Asa ca, spor la treaba :) 

Pana data viitoare!

 

Suport clienti Luni - Vineri: 09:00 - 17:00

0721-334.992 contact@gofunnel.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!