Tips & tricks de care ai nevoie daca vrei sa inveti mai repede

Tips & tricks de care ai nevoie daca vrei sa inveti mai repede
In general, trucurile de invatat rapid sunt cautate de studenti. Insa sfaturile de astazi sunt utile pentru orice persoana, indiferent de interese, motive sau job.

Metodele de mai jos te ajuta sa cresti productivitatea, sa eviti risipa de timp si resurse si sa iti atingi obiectivele mai usor, fara sa ai nevoie de 2 saptamani de repaus pentru a-ti reveni.

Esti gata?

Iti plac materialele de pe blogul GoFunnel? Aboneaza-te la noutati!
Ma abonez!
Cuprins:
  1. Gaseste intervalul de timp in care te poti concentra cel mai bine
  2. Foloseste tehnica Pomodoro
  3. Ia notite cu pixul pe hartie
  4. Fa analogii cu lucruri pe care le stii deja
  5. Retii mai usor daca incerci sa ii inveti pe altii
  6. Nu te baza doar pe cursuri fata in fata sau cursuri video - trebuie sa citesti
  7. Fa pauze in timp ce inveti, poti chiar sa si dormi
  8. Experienta bate orice curs
  9. Concentreaza-te pe o activitate odata
  10. Ai grija de sanatatea ta (dormi, mananca sanatos, fa sport)
 

1. Gaseste intervalul de timp in care te poti concentra cel mai bine

Pentru majoritatea oamenilor, dimineata este momentul cel mai propice pentru productivitate.

Logic gandind, avem o doza mai mare de energie, fiindca ne-am trezit de putin timp. Cu cat suntem mai obositi (pe masura ce trece timpul dintr-o zi), cu atat gradul de concentrare scade.

 


Sigur, sunt unii care se concentreaza mai bine seara sau noaptea, dar asta depinde de programul de somn si de activitatile uzuale. Chiar si de statutul marital, de exemplu - daca ai copii mici.

Gandeste-te bine care este intervalul tau de timp si foloseste-l cu istetime pentru a-l fructifica la maximum.

Vezi si: Cum sa iti faci lista de prioritati la lucru si in viata

 

2. Foloseste tehnica Pomodoro


Tehnica Pomodoro este o metoda de gestionare a timpului, prin care alegi sa faci un task impartindu-l in mai multe bucati. Uzual, ai 25 de minute pe ceas sa te ocupi de ce ti-ai propus, urmate de 5 minute de pauza - mananci ceva bun, faci putin stretching etc.

Dupa 4-5 repetari ale acestei secvente, faci o pauza mai mare, de vreo jumatate de ora.

Acum, daca vrei ca aceasta tehnica sa functioneze, trebuie sa respecti 2 reguli:

#1. Alege o singura activitate de facut. 

Nu iti ingramadi 3 task-uri intr-unul singur, pentru ca nu va functiona, nu vei putea prioritiza corect. Alege un task si concentreaza-te pe el.

 


#2. Renunta la distrageri si la ideea de a te lasa dus(a) de nas de aceste distrageri. 

Pune telefonul pe silent si intoarce-l cu ecranul in jos. Nu te gandi la notificarile de pe Facebook sau la mesajele din partea prietenilor. Gandurile tale trebuie sa stea doar la ceea ce ti-ai propus sa indeplinesti.

Sigur, indicat ar fi sa iti pregatesti lucrurile necesare dinainte: la inceputul zilei fa-ti un plan cu activitatile de realizat si prioritizeaza ordinea lor.

Apoi, foloseste tehnica Pomodoro pentru a le realiza.

Te va ajuta sa scapi de anxietate, de stresul dezorganizarii si vei ramane cu minte concentrata la ceea ce e mai important pentru tine; ceea ce ai de invatat.

 

3. Ia notite cu pixul pe hartie

Suntem mai predispusi sa retinem lucruri cand le notam cu pixul pe hartie. 

Da, e mai rapid sa iei notite pe laptop, insa memoria digitala nu are efecte de lunga durata cand incerci sa o transpui in limbaj verbal, de exemplu.

Informatia notata prin miscarile automate ale degetelor pe tastatura si rapiditatea cu care scrii cuvintele pe ecran nu se impregneaza in creier, la fel de usor cum se intampla in cazul scrisului clasic.

 


Asadar, daca vrei sa inveti mai repede, ia din start notite pe hartie. Sau, daca nu o poti face pe moment, transpune-le pe hartie mai tarziu.

Vezi si: Cum sa pui intrebarile potrivite daca vrei raspunsuri bune

 

4. Fa analogii cu lucruri pe care le stii deja

Analogiile sunt o metoda excelenta de memorare, mai ales pentru cuvintele complicate sau pentru principii noi pe care te straduiesti sa le retii.

Pot functiona in 2 moduri.

 

  1. Cand inveti lucruri complicate, simplifica-le in mai multe parti pe care le poti vizualiza. Poti folosi grafice, imagini sau principii cu care esti familiarizat deja.
  2. Daca ai de memorat formule sau subiecte complexe, combina diversele litere si creeaza abrevieri care au sens de sine statatoare. De exemplu, noi la Gomag folosim abrevierea CASUAL Formula pentru a include componentele unui model de business standard. CASUAL vine de la Costuri, Analiza pietei, Strategie, USP, Analiza produs si Logistica.

E mai usor de memorat.
 

5. Retii mai usor daca incerci sa ii inveti pe altii

Cand te auzi repetand anumite informatii, le inveti mai usor.

De aceea, o metoda buna de invatat rapid este sa incerci sa ii explici un prieten despre lucrurile pe care le inveti, ca si cum tu, personal, l-ai invata despre ele.

 


Poti folosi aceeasi tehnica in momentul in care le explici copiilor tai raspunsuri care sunt in acelasi timp interesante si pentru ei.

Asa gasesti si metode de a simplifica aspectele complexe si a intelege in profunzime ideile esentiale.

Vezi si: 6 lucruri de facut daca vrei sa iti simplifici viata pentru a fi mai fericit

 

6. Nu te baza doar pe cursuri fata in fata sau cursuri video - trebuie sa citesti

Orice subiect poate fi aprofundat pentru a fi inteles mai bine si pentru a putea fi pus in aplicare.

Asa ca nu ajunge un curs de 6 luni la facultate, un curs online de cateva ore sau sa citesti o singura carte despre subiectul despre care inveti.

Pentru a-l intelege si pentru ca informatia sa devina clara sau utila (mai repede) incearca sa o consumi in moduri cat mai variate. Asa se va cimenta mai usor.

 


 

 

7. Fa pauze in timp ce inveti, poti chiar sa si dormi

Nu esti un robot. Ai nevoie de pauze si nu doar pentru sanatatea ta fizica sau mentala, ci pentru ca odihna este o conditie necesara invatarii.

Altfel, educatia devine tocit si tortura, de pe urma careia nu o sa obtii niciun folos pe termen lung.

Aloca-ti timp pentru a invata, astfel incat sa poti face pauzele de care creierul tau are nevoie pentru a macina informatia acumulata.

 


 

 

8. Experienta bate orice curs

Repetitia e mama invataturii, asa cum ni se spune de mici. Dar jonglatul cu teoriile si cu informatia nu vor bate niciodata practica pe care un expert o acumuleaza in timp.

Cu cat aplici mai mult informatiile detinute, cu atat iti va fi mai usor sa ti le amintesti si sa le intelegi in profunzime, astfel incat sa obtii rezultatele pe care ti le-ai propus in momentul in care ai inceput sa inveti.

Vezi si: 5 dintre cele mai importante aptitudini pe care sa le dezvolti

 


 

 

9. Concentreaza-te pe o activitate odata

Nu exista multi tasking. Nici nu e un “talent” multi tasking-ul, ci o cultura de munca proasta, cu efecte oribile pe termen lung.

Da, cateodata se mai intampla sa faci 2-3 lucruri deodata, cand nu te-ai organizat cum trebuie. Dar dupa fiecare astfel de experienta, nu ti se pare ca simti mai multa anxietate si iritare?

 


Daca vrei sa faci un task bine de la cap la coada, inclusiv sa inveti ceva, concentreaza-te pe acest task si numai pe el, pentru intervalul de timp pe care ti l-ai setat.

De exemplu, e clar ca nu poti invata o limba straina in 6 ore, oricat de geniu ai fi. 

Dar daca iti imparti exercitiile si timpul de invatat pe intervale, in mai mult timp, si te tii de program, ai mai multe sanse sa inveti repede.

 

10. Ai grija de sanatatea ta (dormi, mananca sanatos, fa sport)

Nu e un motiv de lauda sa dormi 2-3 ore pe noapte. 

Nu e un motiv de lauda sa ajungi acasa cu stomacul lipit de coaste pentru ca “am avut atat de multe lucruri de facut, ca nu am mai avut timp sa si mananc”.

Daca vrei ca mintea ta sa functioneze brici, sa ai putere de memorare si concentrare si vrei sa fii productiv(a) in timpul pe care il ai la dispozitie, mai intai trebuie sa ai grija de tine.

Orice obicei prost poate fi indreptat.

 


Chiar daca te-ai obisnuit sa dormi foarte putin, fa tot posibilul sa revii la un program normal. Nu de-odata, pentru ca e imposibil. Pe rand. La noapte dormi 3 ore si jumatate, poimaine 4, saptamana viitoare 4 jumate si tot asa.

Azi citesti 1 pagina. Maine 5 pagini. Peste o saptamana citesti un capitol in fiecare zi. Cu rabdare si dedicare, iti poti schimba obiceiurile personale pentru a deveni un om mai receptiv si mai talentat.

Asa ca ai grija de tine. Dormi macar 6-8 ore pe noapte, renunta la fast food si prajeli, hidrateaza-te si fa miscare cat de des poti.

Urmarile se vor observa inclusiv in modul in care iti imbunatatesti abilitatile.

Vezi si: Drumul spre succes: obiceiuri, abilitati si lucruri de stiut [Infografic]

Tu cate dintre ponturile de azi le cunosteai? Mai important, pe cate dintre ele le aplici?

Foloseste-le cu incredere si acorda-ti timp pentru a deveni cea mai buna versiune a ta!

Suport clienti Luni - Vineri: 09:00 - 17:00

0721-334.992 contact@gofunnel.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!