Cuprins:
- Nu stii precis ce vrei
- Nu iti diferentiezi CV-ul
- Nu te pregatesti pentru interviu
- Nu faci follow-up dupa interviu
- Nu cauti oportunitati in afara anunturilor
Ce fel de job iti doresti? Foarte multi oameni incep sa caute un job in stare de urgenta. Prea putini dispun de economii solide, astfel incat sa treaca prin acest proces pe indelete. Majoritatea cauta sa se angajeze si sa isi primeasca salariul rapid.
In acest caz, si mai ales daca nu ai o specialitate inca, te vei arunca inainte fara sa iti faci un plan. Vei cauta orice job posibil, in diverse industrii, doar-doar oportunitatea va aparea mai repede.
via GIPHY
Indiferent ca te regasesti in aceasta situatie, sau iti cauti un job nou in timp ce esti inca angajat (ai inca stabilitate financiara), sfatul specialistilor este sa iti faci un plan pentru ceea ce iti doresti.
Noteaza-ti pe o foaie de hartie calitatile ideale pe care le cauti la un job:
- Ce fel de program vrei sa lucrezi sau esti dispus sa lucrezi?
- Unde sau in ce mediu vrei sa te angajezi?
- Care sunt responsabilitatile pe care vrei sa ti le asumi la job?
- Care este salariul, in medie, la care te astepti?
- Care sunt abilitatile pe care le ai sau pe care vrei sa le dezvolti la noul job?
- Ce beneficii extra iti doresti? (asigurare de viata, servicii reduse la anumite tipuri de clinici, loc de joaca pentru copii, abonament la sala etc.)
- Care sunt obiectivele tale profesionale pe termen lung si scurt?
In momentul in care ai in fata toate aceste lucruri, iti va fi mai usor sa identifici tipurile de job unde ai cele mai mari sanse de angajare.
In acelasi timp, vei avea claritate in modul in care iti exprimi motivele pentru care vrei sa te angajezi acolo si pasiunea pentru domeniu.
Sigur ca e mai usor sa trimiti acelasi CV catre toate firmele la care aplici. Insa asta nu te va scoate din multime fix in cea mai cruciala faza a procesului de aplicare la un job nou.
Asigura-te ca CV-ul tau este actualizat si corectat inainte sa il trimiti.
Personalizeaza CV-ul cu postul pentru care vrei sa aplici.
Pune accent pe abilitatile si experienta cea mai relevanta pentru tipul de job vizat.
Asigura-te ca folosesti o imagine actuala cu tine, cat mai profi, nu un selfie de pe plaja.
In cazul in care aplici pe email, pregateste un text semi-scrisoare de intentie la care sa atasezi CV-ul. Faptul ca specifici doar postul pentru care aplici, in mail, nu te va scoate in evidenta.
Poti adauga in email un fisier cu portofoliul tau daca este cazul, un infografic cu descrierea punctelor tale tari din postura de candidat sau alt element relevant de diferentiere.
Nu uita sa iti actualizezi profilul de LinkedIn si sa iti corectezi prezenta in online, astfel incat orice posibil angajator sa fie ok cu ceea ce postezi tu pe internet.
Vezi si: Idei de afaceri pe care poti sa le pornesti part-time
Cea de-a doua faza cruciala in procesul de angajare este modul in care te prezinti si reactionezi la interviu, atunci cand esti selectat pentru etapa urmatoare, cum s-ar zice.
Greseala de capatai e sa mergi la interviu fara sa ai pic de idee cine e firma la care ai aplicat, ce face si pentru cine. Astazi nu mai ai absolut nicio scuza sa nu stii acest lucru.
via GIPHY
Asa ca, inainte de interviu, asigura-te ca te documentezi putin despre firma sau chiar oamenii cu care vei sustine interviul (daca ti se comunica numele lor). Urmareste site-ul si paginile social media ale companiei, dar si pagina Despre noi a acesteia, mai ales daca vezi acolo poze cu oamenii din echipa.
Cand stii dinainte cu cine vei discuta, iti va fi mai usor sa iti controlezi reactiile si sa eviti greselile.
Apoi, pregateste-ti niste notite cu ideile / intrebarile principale pe care vrei sa le mentionezi la interviu. In toiul “luptei”, dupa ce incepe interviul, e usor sa pierzi din vedere lucruri importante pe care ai fi vrut sa le afli.
Faci si o impresie buna cand demonstrezi intervievatorului ca esti o persoana organizata, cu abilitati de prioritizare si intentie serioasa sa te angajezi acolo.
Nu uita, de asemenea, ca in acest moment sunteti pe picior de egalitate. Atat tu, cat si potentialul angajator aveti oportunitatea sa va vindeti in cadrul interviului.
Tu iti vinzi potentialul, abilitatile si experienta ca viitor angajat valoros, iar compania isi vinde postul anuntat ca angajator.
Majoritatea oamenilor ce merg la un interviu asteapta dupa aceea sa fie sunati, in cazul in care sunt selectati sau nu.
Insa tu, din postura de aplicant, poti sa ramai mai mult timp in mintea intervievatorului cand trimiti un email de multumire dupa ce interviul a luat sfarsit.
In general, la o zi sau doua dupa ce interviul a avut loc.
- Trimiterea acestui email poate crea o legatura personala cu intervievatorul sau persoanele cu care ai discutat din firma.
- In acest email poti reevidentia ideile, abilitatile si interesele tale, astfel incat sa demonstrezi ca te potrivesti ca angajat pe postul dorit.
- Include detalii specifice si exemple din cadrul discutiei voastre, pentru a determina o rememorare a experientei de la interviu.
Anunturile de pe site-urile de job-uri sunt cea mai confortabila metoda de a cauta potentiali angajatori. Dar si cea mai eficienta? Nu prea.
Poti grabi procesul si poti gasi oportunitati ascunse cand iesi din zona ta de confort. Poate ai, de exemplu, un prieten sau un cunoscut care lucreaza in domeniul de care esti interesat sau la o companie de care esti interesat.
Sau poti participa la evenimente ori ocazii de networking pentru a te intalni cu reprezentanti din nisa de interes. Ii poti ruga, de exemplu, sa te anunte daca stiu ca exista posturi libere in compania pentru care lucreaza.
via GIPHY
Iar daca ai in minte o firma specifica pentru care vrei sa lucrezi, nu strica sa trimiti un email de intentie, cu CV atasat, in care sa iti prezinti abilitatile si potentialul pentru un job acolo.
Chiar daca vei primi un raspuns negativ acum (poate nu au posturi libere), vei ramane in vizorul lor ca potential angajat pe viitor.
De asemenea, iti poti prezenta experienta si abilitatile pe grupurile de profil.
Vezi si: Regulile de aur cand vrei o echipa performanta
Orice cariera exceptionala porneste de undeva.
Daca esti in cautarea unui job, tine cont de sfaturile de azi si evita greselile, astfel incat sa iti asiguri cele mai mari sanse de succes.
Iar daca te intereseaza mai mult sa fii propriul tau sef si sa iti deschizi un magazin online, sfatul nostru este sa iti exersezi mana mai intai cu GoFunnel.
Descopera ce se intampla in spatele unui magazin online, dar si tipare de gandire ale viitorilor tai clienti.
Spor!