Regulile de aur cand vrei o echipa performanta

Regulile de aur cand vrei o echipa performanta
Fara un lider grozav, orice echipa buna este limitata si nu va putea livra rezultate de top asa cum este, de fapt, in stare sa o faca. 

E adevarat sau nu? Vezi concluzia de la final :)

E nevoie de timp pentru a forma si a creste o echipa unita, care “lupta” pentru aceeasi misiune si acelasi obiectiv. 

Pana la urma, asta face o echipa performanta - e capabila sa atinga obiectivele in raport de calitate, cantitate, cost si timp.

Daca ai deja o echipa de care te ocupi, sau urmeaza sa construiesti una pentru afacerea ta, articolul de fata te va inspira sa iti prioritizezi echipa astfel incat sa “cuceresti” lumea alaturi de ea.

Iti plac materialele de pe blogul GoFunnel? Aboneaza-te la noutati si le primesti direct in inbox!

 
Ma abonez!
Cuprins:
 
  1. Comunicare permanenta
  2. Coordonarea echipei
  3. Deschidere la schimbari
  4. Reexaminari periodice
  5. Acceptarea esecurilor

1. Comunicare permanenta


Ceea ce face diferenta in gestionarea unei echipe este modul in care ai format cadre si contexte de comunicare, atat intre membrii echipei, cat si intre acestia si tine, ca lider.

Si nu e suficient ca acestea sa existe. Dat fiind faptul ca lucrezi cu oameni, e de asteptat ca acestia sa aiba personalitati diferite. Unora le e mai usor sa isi identifice propriile provocari si sa ia atitudine in mod proactiv.

Altii, in schimb, au nevoie de incurajari si o abordare diferita. 

E important sa mentii “usa” deschisa si sa mergi in intampinarea oamenilor tai care performeaza, dar au personalitati introvertite. 

 

via GIPHY


Vor avea mai multa incredere in tine, ca lider, atunci cand demonstrezi ca ii asculti, oferind raspunsuri obiective si realizand actiunile necesare pentru ca task-urile lor sa poata fi indeplinite.
 

2. Coordonarea echipei


Echipele performante detin un repertoriu amplu de proceduri si cunostinte, astfel incat munca intre departamente sa poata functiona fara poticneli. 

De aceea am si notat comunicarea drept prima regula de aur. 

Atunci cand angajatii tai au acces la date despre ce se intampla in firma, care sunt planurile de actiune, campaniile si obiectivele de atins, vor reusi sa reactioneze promp in orice situatie.

 

via GIPHY


Cu cat esti mai transparent(a) in modul de coordonare a echipei, cu atat vor avea o performanta mai buna. 

Vor stii ce sa raspunda clientilor, vor stii sa faca upsell si promisiuni reale avand in vedere calendarul de campanii si oferte sau actiuni, vor gestiona crizele mai bine etc.

Vezi si: Mini checklist pentru manageri: 7 Idei pentru a mentine echipa implicata si motivata

 

3. Deschidere la schimbari


In general, noi oamenii suferim de ceea ce se numeste eroarea de confirmare. Cu alte cuvinte, tindem sa luam in calcul doar acele lucruri care justifica un lucru pe care il credem deja.

Prin urmare, nu vom reusi sa vedem o situatie periculoasa nici macar cand aceasta ne priveste in ochi. E o problema grava in momentul in care liderul echipei tine la eroarea de confirmare.

 

via GIPHY


Pentru ca nu va mai lua in calcul datele reale, nici avertizarile echipei, ci va crede in propriile pareri, construind realitati alternative ce vor afecta firma, echipa si relatia cu aceasta.

Liderii care isi doresc o echipa performanta nu isi bazeaza deciziile exclusiv pe propriile dorinte sau pe discutii cu usa inchisa.

Ci vor lua in considerare opinia persoanelor care lucreaza cat mai aproape de subiect. Vor incuraja, de asemenea, angajatii sa identifice golurile din modul lor de gandire.

Incearca, din cand in cand, sa iti demonstrezi ca nu ai dreptate. 

 

4. Reexaminari periodice


Cele mai multe firme resping actiunile mici in cursa lor zilnica pentru obiective mari, considerate prioritare. Fara sa isi dea seama ca, de fapt, detaliile au un impact puternic.

E important sa fii atent la lucrurile de baza, la detalii, in special cand e vorba de echipa si angajatii tai. 

Antreneaza-te si incurajeaza-ti si echipa sa nu ignore semnalele mici ale inceputurilor de problema. Fie ca e vorba de comunicare, implicare, o schimbare in prioritati sau o scadere a vitezei de reactie.

 

via GIPHY


Acestea nu apar asa, din senin. Exista un motiv in spate, iar in cazul echipelor initial performante, e de natura profesionala.
 

5. Acceptarea esecurilor


In lumea business-ului - implicit a banilor - esecul duce deseori la revarsarea furiei din partea liderului. De aceea majoritatea oamenilor prefera sa pastreze aceeasi rutina previzibila, sigura si obisnuita.

Dar echipele performante inteleg ca nu exista esecuri finale. 

 

via GIPHY


Ci, sunt, mai degraba, semnale ale unui sistem cu mici sau mari probleme. Fie procedurile nu au fost respectate, au fost sariti pasi, s-au facut obiective bazate pe pareri, nu pe date, sau poate un client a reactionat intr-un mod total imprevizibil.

Dupa fiecare esec e important sa setezi un obiectiv de imbunatatire, de preferat, cat mai consistent. 

In acest fel, iti vei incuraja echipa sa gandeasca in afara cutiei, sa invete din esecuri si sa gandeasca drumuri noi si creative pentru atingerea obiectivului.

Vezi si: Cum sa te motivezi cand esti pe cale sa renunti la obiectivele tale

Echipele performante pot functiona eficient si autonom atunci cand exista sisteme implementate, bazate pe proceduri.

Daca acestea lipsesc sau au goluri, un lider grozav le poate suplini… pana la un punct.

Tine cont de sfaturile noastre si incepe sa implementezi cel putin unul in cadrul echipei tale. Urmareste evolutia acesteia si fa ajustari pe parcurs. 

Timpul si implicarea iti vor aduce rezultate.

 

Suport clienti Luni - Vineri: 09:00 - 17:00

0721-334.992 contact@gofunnel.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!