Idei de afaceri pe care poti sa le pornesti part-time

Idei de afaceri pe care poti sa le pornesti part-time
Indiferent de contextul economic, sau poate in special atunci cand cheltuielile cresc si banii nu par sa fie de ajuns, multi dintre noi ne gandim sa ne deschidem o afacere proprie.

Daca ai si experienta pe o anumita zona sau ai un hobby sa produci obiecte utile, fundatia e deja pregatita.

Insa intervine si frica; pentru ca nu ai cum sa stii precis ce succes poate avea ideea ta, pana nu investesti in ea sa o aduci la realitate.

La start, lucrurile nu sunt clare deloc. Asa ca sigur iti doresti sa pastrezi o plasa de siguranta - actualul tau loc de munca - pana business-ul incepe sa mearga.

Despre acest subiect discutam azi, impreuna cu idei de afaceri pe care poti sa le deschizi si atunci cand lucrezi normal. Asadar, cum deschizi o afacere part-time?

Iti plac materialele de pe blogul GoFunnel? Aboneaza-te la noutati si le primesti direct in inbox!

 
Ma abonez!
Cuprins:

A. Ce afaceri poti sa pornesti cu program part-time?
B. Cum iti imparti timpul cand ai si un job full-time?

A. Ce afaceri poti sa pornesti cu program part-time?

  • Magazin online cu vanzare de produse putine - tine cont ca atunci cand iti faci o firma, trebuie sa iti declari si punctul de lucru. Daca incepi part-time si nu vrei sa investesti in spatiu separat de depozitare (pentru ca iti faci stoc acasa), nu vei avea prea mult spatiu la dispozitie. De aceea am spus sa vinzi un stoc mic de produse la inceput. In functie de cum evoluezi, poti sa iti iei un spatiu separat declarat ca punct de lucru, sa ai stocuri mai mari si sa iti diversifici oferta. Aceasta idee merge pe principiul cumperi dintr-o parte (de la un furnizor / producator) si vinzi in alta (in magazinul tau).
  • Magazin online cu produse create de tine - daca esti priceput(a) cu mainile, cu un CNC mic sau alte scule, poti produce si vinde produse pe comanda, pastrand si un stoc de obiecte gata facute. Depinde si daca vrei sa vinzi produse personalizate dupa indicatiile clientului, cum sunt tricourile printate sau altfel de obiecte customizate. Tine cont ca la produsele pe comanda este necesar sa anunti dinainte clientul si in cat timp va fi realizata livrarea.
 

via GIPHY

  • Vanzare de cursuri online - daca ai experienta si cunostinte avansate despre un anumit subiect, ia-ti o camera si un microfon mai ok si incepe sa filmezi cursuri video. Documenteaza-te inainte despre structurarea si promovarea acestor produse digitale, astfel incat sa atragi si sa multumesti cat mai multi clienti.
  • Vanzare de carti - te pricepi sa scrii? Poti crea carti pe diverse subiecte sau pentru diverse scopuri: non-fictiune, dezvoltare, fictiune, povesti pentru copii etc. Le poti vinde ca ebook-uri pentru a scadea cat de mult din costurile de productie, sau le poti printa. De asemenea, iti poti cauta o editura prin intermediul careia sa publici sau le poti publica pe primele pe cont propriu si, daca nu ai un buget prea mare, intr-un tiraj mai mic. Vezi cum se vand, dar ai grija sa le promovezi bine.
  • Servicii digitale - documentare produse, social media management, copywriting, design grafic, optimizare conturi de ads, creare site, dezvoltare aplicatii etc. Toate aceste lucruri pot fi realizate remote, ca freelancer, complet digital. Spre deosebire de vanzarea de produse individuale, indiferent ca fizice sau digitale, preturile tale vor varia, la fel si castigul, in functie de diversi factori ce insotesc proiectele pe care le iei: bugetul disponibil, intervalul de timp, task-urile de care te ocupi etc.

Vezi si: 30 de Idei de business profitabile acum in online
 

B. Cum iti imparti timpul cand ai si un job full-time?

  • Creeaza-ti un plan de actiune pentru intreaga saptamana

Daca ai si un job full-time pe langa business, e important sa te asiguri ca performantele tale acolo nu au de suferit. Mai ales daca obiectivul tau e sa iti pastrezi acel job pana esti cat de cat sigur(a) ca afacerea proprie iti poate intretine stilul de viata.

De aceea, planificarea saptamanala este obligatorie. Trebuie sa inveti cum sa iti imparti timpul astfel incat ambele job-uri sa functioneze in paralel, chiar daca nu acorzi celui part-time la fel de mult timp.

E important sa faci macar o actiune zilnica, dupa ce termini orele de program: fie ca e vorba de adaugarea unui produs nou, pregatirea si ridicarea coletelor de catre curier, pornirea si monitorizarea unei campanii, optimizarea unui text de pe site, una sau doua postari zilnice pe conturile social media ale afacerii etc.

 

via GIPHY


Chiar daca poate nu ai chef intr-o zi, ar trebui totusi sa faci o mica actiune. Cand te opresti odata, iti vei gasi aceeasi scuza si maine, si poimaine, si atunci business-ul propriu cade inainte sa faca primii pasi.

Foloseste calendarul sau un planner fizic cum e Made for Business pentru a-ti imparti sarcinile zilnice, cat de mici, pentru afacerea proprie.
  • Formeaza-ti un spatiu de lucru pentru afacerea proprie

Dupa ce ajungi acasa de la job sau te ridici de la birou, cand lucrezi de-acasa, e vital sa ai un spatiu din casa destinat muncii pentru business-ul part-time. Pentru ca te va ajuta sa iti mentii concentrarea si sa intri in starea necesara pentru te ocupa de el.
 

via GIPHY


Sigur, ai si aspectele personale de care sa te ocupi dupa job: familia, animalul de companie, gatitul, spalatul, curatenie. Insa intr-un fel sau altul, in modul potrivit pentru tine, ai nevoie sa gasesti echilibrul intre toate.

Iar existenta unui spatiu de lucru dedicat te va ajuta sa ai un punct de reper. Acela e locul in care acorzi atentie business-ului, iti aplici planurile si vezi cum apar rezultatele.
  • Asigura-te ca nu incalci vreun contract la locul de munca

Deseori poate aparea un conflict de interese atunci cand deschizi un business chiar pe nisa in care lucrezi full-time, in special cand vinzi aceleasi produse sau servicii. 

Exista angajatori care pot avea clauze in contractul de munca si care sa te impiedice sa deschizi o afacere proprie competitoare sau sa folosesti resursele acumulate la locul de munca pentru altceva decat sarcinile din timpul programului.

Acum, totul depinde si de ce vrei sa faci si ce relatie ai cu angajatorul tau.

Insa inainte de a lua decizia si a deschide business-ul verifica-ti bine contractele pentru a nu avea probleme din punct de vedere legal.
  • Profita cat mai mult de weekend-uri

Zilele de sambata si duminica devin oaza ta de timp, cand ai o afacere part-time. Acum ai suficienta vreme la dispozitie pentru a munci mai multe ore la site-ul si magazinul tau, pentru a comanda marfa, a face modificari mai mari asupra business-ului sau strategiei de promovare.

Acum poti sa faci documentare de produse, sa rezolvi sarcini de contabilitate si gestiune, sa depui acte si sa platesti lucruri, online. Profita la maximum de acest timp pentru ca afacerea si magazinul sa avanseze.

 

via GIPHY


Vezi si: 23 de sfaturi pentru tine in 2023

Cele mai mari provocari cand deschizi un business part-time sunt legate de timpul si modul tau de organizare, astfel incat sa gestionezi ambele “job-uri”, in mod eficient.

Totul este, insa, posibil, daca incepi la scara mica si cresti treptat. 

Fii contient ca ritmul tau de crestere va fi mai lent si valorifica la maximum sezonul si perioadele propice pentru vanzarea tipului tau de produse.

Iti reamintim si ca poti incepe cu platforma Gomag, unde abonamentul Basic iti cere doar o investitie de 7 euro pe luna - mai putin decat dai pe abonamentul la telefon.

Nu uita nici sa iti exersezi mana la afaceri online cu GoFunnel!

 

Suport clienti Luni - Vineri: 09:00 - 17:00

0721-334.992 contact@gofunnel.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!