07 Iulie 2022 | Ponturi si recomandari
Iti recomandam sa iei un curs specializat sau sa citesti intensiv pe subiect, facand in paralel munca practica.
Cei mai buni specialisti in social media marketing aduna resurse despre publicul tinta pentru a gasi tipul de continut, momentul potrivit si secventa potrivita astfel incat sa stimuleze raspunsuri din partea audientei tinta.
Asadar, lucrurile standard - butoane, cum se creeaza o pagina, cum se fac postarile etc., sunt aspecte pe care le poti prinde extrem de repede.
Diferenta e sa intelegi ca ai nevoie si de niste cunostinte de psihologia consumatorului, analiza de date si intelegerea personalizata a fiecarui proiect pe care il promovezi pe social media.
Aceasta abilitate se slefuieste in timp si cu exercitiu.
Insa nu strica sa iti faci un mic portofoliu, cu paginile personale si cu pagini mai mici ale anumitor firme pe care vrei sa iti exersezi abilitatile. Sau pagina afacerii tale, daca ai una!
Copywriting-ul, la inceput, nu iti cere nu stiu ce resurse. Ar trebui, insa, sa ai cunostinte solide de limba romana, vocabular si gramatica. Sau in ce alta limba vrei sa scrii.
Acesta este punctul de la care pornesti cand vrei sa iti dezvolti abilitatile de copywriting.
Intotdeauna va fi nevoie de oameni care sa scrie pentru diverse firme, organizatii si institutii - continutul scris formeaza mesajele si comunica oamenilor din cealalta parte a ecranului sau a foii de hartie ceea ce trebuie sa stie sau ceea ce trebuie sa faca.
Ce face copywriting-ul, comparativ cu simpla abilitate de a scrie, e ca foloseste rezervele creative ale scriitorului pentru a obtine o actiune de la cititor: sa cumpere, sa adauge in cos, sa dea click, sa se inscrie, sa sune.
Practic, cere o actiune care declanseaza un proces comercial, in general, intr-un interval scurt.
Daca vrei sa iti dezvolti abilitatile de copywriter, sfatul nostru este sa inveti atat de la un instructor (fie carti, cursuri, ebook-uri etc.), cat si sa practici in fiecare zi.
Vei avea nevoie si de informatii despre marketing emotional, psihologia consumatorilor, tehnici de vanzare, content marketing si, desigur, o cunoastere temeinica a subiectului despre care scrii (proiectul de care te ocupi).
Vezi si: 3 obiceiuri zilnice care iti economisesc timp
Odata cu cresterea popularitatii continutului video, TikTok, Reels, Shorts etc., nu e de mirare faptul ca se cauta oameni priceputi pe editare foto si video.
Vizualul are un impact puternic asupra deciziilor oamenilor. Gandeste-te doar cat de usor influentabili suntem cand vedem filmulete cu diverse produse minune sau cu informatii interesante pe TikTok sau Facebook Watch.
Din ce in ce mai multi proprietari de afaceri incep sa includa video-ul in strategia de promovare.
In paralel, creste si cererea pentru editori foto si/sau video.
Daca te pasioneaza domeniul, e timpul sa iti slefuiesti abilitatile de editare. Pune-te la punct cu programele disponibile, exerseaza, fa-ti un portofoliu.
Te va ajuta pe viitor pentru a-ti gasi rapid un job, pentru a-ti promova afacerea proprie mai usor sau pentru orice alt obiectiv ti-ai propus si care sa iti aduca banuti.
Se cauta constant oameni pentru data entry pe diverse platforme - doar la Gomag, de exemplu, vedem saptamanal cereri pentru persoane specializate pentru urcarea de date in platforma si administrarea magazinelor online.
De asemenea, poti invata si alte platforme: eMAG marketplace, site-uri de anunturi, CRM-uri, aplicatii de facturare, motoare de cautare nisate, sisteme nisate etc.
Pune-te la curent cu documentatia platformelor pe care vrei sa le inveti si fa-ti demo-uri gratuite, acolo unde poti, pentru a exersa.
Cand cauti un job pe aceasta pozitie, nu doar tu cauti anunturile de angajare - poti avea oportunitati in plus cand iei initiativa si te promovezi in grupurile si site-urile de profil.
Vezi si: 5 exercitii pentru antrenarea creativitatii
Stii pentru ce mai este cautare in online? Specialisti in digital marketing.
Acest termen este, practic, o umbrela ce include o multime de tehnici de marketing. Ai putea incerca sa le inveti pe toate, insa, mai recomandat este sa te specializezi.
Cerere mare este pentru specialistii PPC pentru Google Ads, Facebook Ads, Pinterest Ads, Spotify Ads, TikTok Ads etc.
Sau te poti specializa pe SEO, insa trebuie sa tii cont de faptul ca ai nevoie de colaborari cu diverse surse de backlink-uri (nu merge sa le astepti sa pice din cer).
Poti incerca email marketing. Sau optimizarea ratei de conversie. Sau lead generation si lead nurturing. Sau marketing afiliat.
Documenteaza-te putin si orienteaza-te spre ceea ce te intereseaza. Exista o multime de resurse din care sa inveti, in frunte cu Academia de eCommerce Gomag, carti, cursuri online si offline etc.
La fel ca in cazul altor abilitati, si acestea se dezvolta in timp, pe baza de exercitiu.
Vezi si: 4 Strategii prin care sa depasesti obstacolele din calea ta spre succes
Am ales aceste 5 abilitati azi drept cele mai profitabile tinand cont de statisticile recente si de cresterea graduala a eCommerce-ului.
Cert e ca nu poti considera timpul pierdut invatand si optimizand aceste abilitati, mai ales daca esti in cautarea unui job de viitor sau vrei sa intelegi cum iti poti promova mai bine propria afacere.
In orice situatie te regasesti, ai doar de castigat deprinzand abilitatile din articolul de azi :)
Pana data viitoare!