Cum sa faci un CV care sa iti creasca sansele de angajare

Cum sa faci un CV care sa iti creasca sansele de angajare
Exista multe ocazii in viata ta in care un CV bun poate face diferenta. In majoritatea cazurilor, e vorba de atragerea unui loc de munca dorit si a unui angajator care sa iti maximizeze si sa iti recunoasca valoarea. 

Insa un CV bine completat functioneaza si ca o carte de vizita din care tu sau altii pot prelua rapid informatii - de exemplu, la inscrierea intr-o comunitate deosebita.

Indiferent ca vrei un CV care sa iti creasca sansele de angajare sau pur si simplu vrei sa te asiguri ca CV-ul tau este echipat si actualizat permanent sa faca impresie, pentru azi ti-am pregatit un articol dedicat.

Inspira-te din acest material si formeaza-ti o “carte de vizita” cu putere de persuasiune oriunde o folosesti.

Iti plac materialele de pe blogul GoFunnel? Aboneaza-te la noutati si le primesti direct in inbox!

 
Ma abonez!
Cuprins:
 
  1. Foloseste un format clar si profesional
  2. Fii concis(a)
  3. Personalizeaza CV-ul pentru job-ul la care aplici
  4. Evidentiaza-ti reusitele
  5. Include abilitatile si certificarile relevante
  6. Asigura-te ca nu ai greseli

1. Foloseste un format clar si profesional


CV-ul tau are rolul de a crea o prima impresie in mintea celor cu potential sa te angajeze. Asa ca ar trebui sa iti evidentiezi calificarile si experientele intr-o formula clara, concisa si convingatoare.

Majoritatea invatam din clasa a noua cum sa cream un CV pe model european, insa mai mult de-atat, internetul e plin de modele pe care trebuie doar sa le completam. Cel mai utilizat model in zona noastra este europass-ul.

Acesta include componentele comune intr-un CV exemplar cum ar fi componenta cronologica ce include experienta ta de munca in ordine invers cronologica si componenta functionala (evidentierea abilitatilor si a realizarilor).

De asemenea, acest CV urmeaza bunele practici privind dispunerea datelor de contact si a obiectivului in cariera in partea de sus a primei pagini - pentru a fi rapid de gasit de catre recrutori sau angajatori.

 

via GIPHY


Super Ponturi!

Ai grija ca datele tale de contact sa fie profesionale. Asta inseamna sa iti creezi o noua adresa de email in cazul in care cea pe care o ai in prezent e prea personala si, posibil, ai facut-o in clasele primare, cand inca slangul pe net continea prea multa litera k.

De asemenea, asigura-te ca folosesti o fotografie neutra, tip portret, in care esti imbracat(a) business casual si ai un fundal neutru. E important si aspectul ingrijit - caz in care machiajul si o tunsoare buna fac minuni.

Nu are sens sa alergam in jurul cozii, e clar ca prima impresie va depinde si de modul in care iti evidentiezi aspectul fizic. Asa ca fa o prima impresie buna.

 

2. Fii concis(a)


CV-ul tau nu ar trebui sa depaseasca, in cel mai rau caz, 2 pagini. Rar se intampla ca angajatorii sa investeasca timpul necesar pentru a studia pe indelete fiecare CV primit. De asemenea, CV-ul tau poate fi selectat in mod automat, in functie de cuvintele folosite in continutul acestuia.

Asadar, alege sa fii concis(a) si la subiect. Sfatul meu este sa folosesti propozitii scurte si sa eviti jargonul.

 

via GIPHY


Constructiile de fraze complicate si superlativele asezonate cu cate un “calitativ” sau “pot sa lucrez independent sau impreuna cu o echipa” n-au niciun rost.
 

3. Personalizeaza CV-ul pentru job-ul la care aplici


De fiecare data cand aplici undeva, ai grija sa modifici CV-ul tau in asa fel incat sa evidentiezi abilitatile, experienta si realizarile care sunt relevante pentru fiecare situatie, in mod specific.

Aceasta actiune demonstreaza potentialilor angajatori ca ai rezervat cel putin minimum de efort pentru a te documenta asupra postului si a firmei catre care trimiti CV-ul. Apoi, ii scapa pe acestia de efortul de a tria prin informatii pentru a gasi datele relevante.

 

via GIPHY


Daca ai o experienta vasta si variata, acest sfat e cu atat mai important pentru tine. Iar daca nu ai inca experienta, ce poti sa faci este sa cauti proiecte pe care sa exersezi sau unde sa fii voluntar. 

Vezi tu, multi sunt dispusi sa angajeze oameni chiar daca nu au experienta concreta pe job, dar au abilitati de lucru in situatii specifice sau anumite certificari.

Vezi si: 5 greseli pe care probabil le faci cand cauti un nou job

 

4. Evidentiaza-ti reusitele


E mai usor sa iti listezi responsabilitatile, insa nu au un impact la fel de puternic. Concentreaza-te sa iti structurezi experienta in jurul realizarilor si a certificarilor obtinute. 

Asadar, cand listezi experienta ta de lucru in ordine invers cronologica, pe langa postul detinut, numele companiei, locatia si intervalul de timp, mentioneaza contributiile tale specifice, nu doar ce ai avut de facut in mod uzual.

 

via GIPHY


De asemenea, foloseste exemple de situatii concrete pentru a ilustra punctele tale tari si reusitele.
 

5. Include abilitatile si certificarile relevante


Componenta functionala a CV-ului tau are rolul de a consolida imaginea formata in mintea potentialului angajator, dupa ce acesta a trecut de primele informatii. 

De asemenea, e locul in care sa adaugi cuvinte cheie relevante care te vor ajuta sa treci de sistemele automatizate de triere ale recrutorilor si a angajatorilor. 

 

via GIPHY


E important sa adaugi abilitati si certificari care se aliniaza specificului jobului la care aplici. 

Mentioneaza aici certificarile si cel mai ridicat nivel de studii pe care il ai sau daca ai parcurs training-uri suplimentare care iti pot creste gradul de calificare pentru job-ul respectiv.

Vezi si: 5 abilitati profitabile pe care le poti deprinde in timpul liber

 

6. Asigura-te ca nu ai greseli


Greselile gramaticale sau de semantica se intampla chiar si la case foarte mari. Insa ar trebui sa incerci sa le eviti, pentru ca situatia ta este una speciala. Acum ai ocazia sa formezi o impresie favorabila sau vei fi eliminat din proces fara drept la replica.
 

via GIPHY


Asadar, citeste-ti CV-ul de mai multe ori si, mai bine, roaga un prieten sa se uite peste el. O pereche noua de ochi poate vedea lipsurile sau greselile care iti scapa pentru simplul fapt ca te-ai concentrat initial pe scrierea lui.

Vezi si: Cum sa obtii jobul la care visezi


CV-ul tau este doar o prima unealta pe care sa o folosesti pentru a atrage job-ul la care visezi.

Dar importanta lui este extraordinara. Urmeaza bunele practici pentru a forma o impresie initiala pozitiva si, in acelasi timp, pentru a trece de sistemele automate de triere.

Sper ca articolul de azi sa te inspire si sa iti dea idei noi pentru personalizarea CV-ului tau.

Pana data viitoare!


 

Suport clienti Luni - Vineri: 09:00 - 17:00

0721-334.992 contact@gofunnel.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!