Cea mai buna metoda prin care sa explici regulile unui joc in 5 pasi

Cea mai buna metoda prin care sa explici regulile unui joc in 5 pasi
Exista oameni carora li se ridica tensiunea numai la gandul ca trebuie sa invete regulile unui joc si ar face orice se poate doar sa nu le citeasca.

Pe de alta parte, sunt altii care se fac comozi si citesc cu placere ghidul de reguli, chiar daca e vorba de un boardgame pe care nu au de gand sa il joace prea curand.

Cei mai multi dintre noi ne situam undeva la mijloc. Regulamentul e o pacoste necesara pe care trebuie cel putin sa o scanam pentru a putea juca un joc.

De obicei, cand joci cu o gasca de prieteni, unul dintre voi este mai familiarizat cu jocurile de pe masa. Sau poate are tendinta sa explice intr-un fel usor de inteles pentru toti, chiar daca e vorba de jocuri pe care nu le-a mai experimentat dinainte.

Poate esti chiar tu ”profesorul” grupului tau!

Asa ca daca vrei sa iti imbunatatesti aptitudinile de a explica regulile unui joc, sau pur si simplu vrei sa le intelegi tu mai rapid si mai usor, pentru azi ti-am pregatit un mini-ghid exact pe acest subiect :).

Iti plac materialele de pe blogul GoFunnel? Aboneaza-te la noutati si le primesti direct in inbox!

 
Ma abonez!
Cuprins:

1. Invata jocul pe cont propriu, inainte sa il explici altora
2. Incepe de la obiectivul jocului in raport cu tema acestuia
3. Descrie fazele jocului in ordinea in care au loc
4. Nu vorbi despre exceptii inainte sa termini de explicat o regula
5. Da exemple interactionand cu tabla de joc


1. Invata jocul pe cont propriu, inainte sa il explici altora


Primul pas e indicat in special daca esti un jucator inrait sau ai in mod oficial statutul de profesor al grupului, iar datoria ta e de fiecare data sa explici regulile. In mod ideal, e bine sa te familiarizezi cu cat mai multe boardgame-uri si jocuri dinainte sa le joci impreuna cu ceilalti.

Asta te va ajuta sa intelegi pe indelete regulile, ba chiar sa gasesti portite si exceptii pentru care sa fii pregatit atunci cand apar conflicte sau nelamuriri in timpul jocului.

 

via GIPHY


Incepe prin a citi instructiunile, dar nu te limita doar la asta. Pregateste jocul pe masa si incepe sa-l joci propriu-zis, in modul cu minim de participanti. De exemplu, daca joci GoFunnel, poti exersa regulile jucand cu 2 funnel-uri.

Sau cu toate 4, cum doresti :) .

Vezi si: Cele 5 tipuri de boardgameri. Tu care dintre ei esti?

 

2. Incepe de la obiectivul jocului in raport cu tema acestuia


Cand explici regulile unui joc, raporteaza-te la povestea acestuia si incepe prin a explica obiectivul final al jocului.

De exemplu, cand joci GoFunnel, fiecare jucator este un antreprenor care detine un magazin online, denumit funnel, iar scopul final al jocului este sa ”convinga” cat mai multi potentiali clienti sa faca o conversie in magazinul propriu. 

Conversia se intampla atunci cand clientul a reusit sa parcurga fiecare pas din funnel.

La 5 conversii obtinute, ai castigat jocul.

 

via GIPHY


Acum, GoFunnel e un joc direct, relativ usor, asa ca poti explica obiectivul in putine cuvinte. Exista, de asemenea, jocuri mult mai complicate sau cu reguli ascunse, in care ajuta sa incepi cu mecanismul jocului sau cu exemple si explicatii mai complexe.

Ceea ce ne duce la pasul urmator.

 

3. Descrie fazele jocului in ordinea in care au loc


Actiunile, mutarile sau cum le denumeste jocul sunt principalul lucru pe care il vor face jucatorii. Asa ca e ok sa explici cat mai devreme modul in care se pot realiza acestea.

De exemplu, daca explici GoFunnel, poti urma foarte simplu exemplul instructiunilor, extragand cate o carte din cele 3 pachete si aranjand clientii in Piata, pe tabla de joc. Incepe jucatorul care a obtinut cel mai mare punctaj la zar.

Zarurile sunt jucate, iar numerele de pe aceste dicteaza cate casute poti muta clientul in funnel-ul tau. Verifici si cartea colorata conform etapei din funnel in care a ajuns clientul si decizi daca o folosesti acum sau nu. 

In momentul in care nu vrei sa mai faci nicio alta actiune in funnel, vine randul urmatorului jucator, in sensul acelor de ceasornic. 

Asa cum ai vazut mai sus, am explicat fazele jocului in ordinea in care au loc. Pentru ca asa e mai usor de retinut.

Incepand cu urmatoarea tura, pot explica urmatoarea faza, referitor la faptul ca se pot folosi cartile pe funnel-urile celorlalti jucatori (la prima tura inca nu prea ai multi concurenti cu clienti care au avansat in funnel).

Si tot asa continui, in ordinea in care se intampla lucrurile.
  
Vezi si: Cele mai enervante 4 lucruri pentru un boardgamer

 

4. Nu vorbi despre exceptii inainte sa termini de explicat o regula


In acelasi timp, multe boardgame-uri si jocuri au exceptii sau miscari ascunse ce duc la diverse situatii pe masa de joc. 

De exemplu, in GoFunnel exista carti si locuri in care un client poate fi mutat direct pe zona de conversie, fara sa mai trebuiasca sa parcurga tot funnel-ul. Sau un client trebuie sa revina in piata pentru ca si-a pierdut interesul pentru magazinul tau.

 

via GIPHY


Aceste exceptii NU ar trebui sa fie mentionate de la inceput, ci doar atunci cand se ajunge la ele. 

In caz contrar, devine haotic, mai complicat pentru jucatori, si ar putea sa se incurce crezand ca trebuie sa faca anumite miscari speciale pentru a obtine cartile sau locurile respective.

 

5. Da exemple interactionand cu tabla de joc


In cazul regulilor speciale, e ok sa dai exemple interactionand direct cu tabla de joc. 

De exemplu, in GoFunnel, poti exemplifica cartile eveniment extragand o carte la nimereala - citesti actiunea de pe aceasta si apoi le arati prietenilor tai ce se poate intampla, pe un singur funnel sau pe toate si cum pot acestea afecta soarta magazinelor online.
 
De asemenea, daca situatiile speciale se declanseaza in anumite locuri, arata pe joc unde sunt acestea. Unde sunt, de exemplu, zonele de eveniment, unde e Piata sau unde e zona de conversie. Ridica o moneda de conversie cand explici premiul jocului. 

 

via GIPHY


Boardgame-urile sunt experiente tactile si vizuale, asa ca iti va fi mai usor sa explici atunci cand arati exact la ce te referi.

Vezi si: 7 Accesorii si lucruri esentiale in seara de jocuri

Invatatul si explicatul regulilor unui joc devine din ce in ce mai usor pe masura ce joci mai mult. Asa ca nu trebuie sa abordezi sistematic aceasta sarcina, ci sa te bucuri de experienta :) 

Pana la urma, regulile nu sunt neaparat batute in cuie ci, in functie de gasca ta de joc, puteti sa fiti super flexibili.

Distractie placuta si… pana data viitoare!

 

Suport clienti Luni - Vineri: 09:00 - 17:00

0721-334.992 contact@gofunnel.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!