6 Metode prin care sa iti imbunatatesti abilitatile de a vorbi in public

6 Metode prin care sa iti imbunatatesti abilitatile de a vorbi in public
Indiferent ca tintesti o crestere de salariu, vrei sa tii un TEDx talk sau vrei sa faci impresie la un eveniment de networking, abilitatea de a vorbi in public este vitala.

Pana la urma, aceasta nu se rezuma doar la simplul act de a vorbi. Cei mai buni speakeri se concentreaza pe conexiune, inspiratie si pe crearea unei impresii de durata.

Mai mult, abilitatea de-ti articula ideile cu incredere si carisma poate deschide multe usi pentru tine, creand oportunitati care, altfel, raman ascunse.

Daca vrei sa iti imbunatatesti si tu abilitatile de vorbire in public, indiferent de scop, pentru azi ti-am pregatit 6 metode gata de testat, asfel incat sa scapi de emotii si sa construiesti mesaje captivate, livrate in fata audientei tale cu fler si siguranta de sine.

Iti plac materialele de pe blogul GoFunnel? Aboneaza-te la noutati si le primesti direct in inbox!

 
Ma abonez!
Cuprins:
 
  1. Pregateste-te din timp
  2. Adauga un fir narativ prezentarii tale
  3. Experienta bate orice training
  4. Invata cum sa iti folosesti corect vocea
  5. Invata cum sa iti gestionezi anxietatea
  6. Invata de la altii si ramai informat

1. Pregateste-te din timp


Poate ca urmeaza sa tii un discurs oficial, o prezentare la birou, sau poate ca vrei sa iti convingi grupul de prieteni ori sa porti o conversatie casual cu oameni noi - in orice situatie, ai mai mari sanse sa iti atingi scopul daca te pregatesti din timp. 

Gandeste-te la ce vrei sa transmiti si la ce rezultate speri sa obtii. Incepe prin a-ti clarifica ideile. 

Noteaza punctele principale pe care vrei sa le abordezi si gandeste-te cum sa le exprimi cat mai clar. 

 

via GIPHY


De exemplu, daca te intalnesti cu prieteni noi si vrei sa spargi gheata, pregateste in avans cateva subiecte de conversatie care ar putea fi interesante pentru toata lumea.

Repetitia este la fel de valoroasa. Chiar si intr-un context relaxat, e ok sa exersezi modul in care iti exprimi ideile. 

Poti face acest lucru in oglinda sau cu un prieten care sa iti ofere feedback. 

In acest fel, obtii incredere in tine si reusesti sa eviti blocajele sau momentele de tacere inconfortabila.

 

2. Adauga un fir narativ prezentarii tale


O poveste bine spusa face minuni - povestile sunt usor de inteles, captivante si creeaza conexiuni emotionale.

De exemplu, daca esti intr-un grup de oameni noi si vrei sa participi activ la discutie, poti spune o experienta personala relevanta pentru subiectul abordat. O poveste despre cum ai descoperit o pasiune comuna sau despre o situatie amuzanta poate deschide calea spre o comunicare mai apropiata.

 

via GIPHY


Pentru a crea un fir narativ captivant, gaseste elementele care adauga valoare: un inceput care atrage atentia, o desfasurare interesanta si o concluzie memorabila. 

O poveste reusita poate transforma o simpla discutie intr-o amintire placuta pentru cei din jur.

Vezi si: Drumul spre succes: obiceiuri, abilitati si lucruri de stiut [Infografic]

 

3. Experienta bate orice training


Desi teoria e utila, experienta directa e cea mai eficienta modalitate de a-ti dezvolta abilitatile de a vorbi in public. Nu este nevoie sa astepti evenimente speciale – oportunitatile de practica sunt peste tot in jurul tau.

De exemplu, atunci cand esti intr-un grup de prieteni, implica-te activ in discutii. Daca ai ocazia, propune o idee, pune o intrebare sau povesteste ceva interesant. Cu cat te expui mai des acestor momente, cu atat vei deveni mai confortabil in a-ti exprima ideile.

 

via GIPHY


Daca esti inca nesigur, incepe in contexte familiare, unde te simti in largul tau. 

Apoi, treptat, incearca sa interactionezi cu persoane noi sau in grupuri mai mari. Fiecare interactiune iti ofera lectii valoroase despre cum sa captezi atentia si sa construiesti o legatura cu interlocutorii tai.

 

4. Invata cum sa iti folosesti corect vocea


Vocea joaca un rol principal in modul in care mesajul tau este perceput.

Un ton ferm si prietenos inspira incredere. Asigura-te ca vorbesti clar si cu suficient volum pentru a fi auzit, dar evita sa pari agresiv sau impersonal. Intr-o conversatie casual, o voce calda si variata transmite deschidere si interes.

Exerseaza-ti controlul asupra vocii prin citirea cu voce tare sau inregistreaza-te. 

Analizeaza tonul, ritmul si volumul, si fa ajustari acolo unde este nevoie. 

 

via GIPHY


De asemenea, nu subestima pauzele. Chiar si in discutii intre prieteni, o pauza bine plasata poate adauga greutate afirmatiilor tale.

Vezi si: 10 tehnici de negociere pe care sa le folosesti in viata de zi cu zi

 

5. Invata cum sa iti gestionezi anxietatea


Anxietatea poate aparea nu doar in situatii formale, ci si in contexte sociale mai relaxate, cum ar fi intalnirile cu persoane noi sau conversatiile cu prietenii. Gestionarea acesteia e, insa, cruciala pentru a vorbi cu incredere.
 

via GIPHY


Un prim pas este sa iti accepti emotiile si sa nu le percepi ca pe un obstacol. E normal sa simti o anumita tensiune inainte de a te exprima in fata altora. Totusi, acest sentiment poate fi folosit in avantajul tau, ca un impuls care te mentine alert.

Apoi, exerseaza respiratia profunda. Daca te simti tensionat, inspira lent, numarand pana la patru, si expira la fel de lent. Aceasta tehnica reduce anxietatea si iti permite sa te concentrezi asupra momentului.

In plus, aminteste-ti ca oamenii din jur sunt, de obicei, deschisi si intelegatori. O abordare relaxata si naturala este, uzual, suficienta pentru a crea o impresie pozitiva.

 

6. Invata de la altii si ramai informat


In orice domeniu, invatarea de la cei mai buni e o strategie buna, iar abilitatile de a vorbi in public nu fac exceptie. Observa cum vorbesc cei care te inspira, fie ca sunt lideri, colegi sau prieteni.

Intr-un context social, observa modul in care oamenii increzatori conduc conversatiile. Cum initiaza subiecte? Cum ii implica pe ceilalti in discutie? Poti sa aplici si tu aceste detalii.

 

via GIPHY


De asemenea, ramane important sa continui sa te educi. Citeste carti despre arta comunicarii, urmareste videoclipuri online despre vorbitul in public sau participa la cursuri si workshop-uri. 

Nu in ultimul rand, fii deschis la schimbare si adaptare. Lumea comunicarii evolueaza constant, iar abilitatea de a ramane informat te va ajuta sa fii mereu relevant si interesant in interactiunile tale.

Vezi si: 7 website-uri pe care sa iti petreci timpul in mod productiv


Un atu atat in viata personala, cat si in cea profesionala, abilitatea de a vorbi in public te poate ajuta sa fii cea mai interesanta persoana dintr-o incapere.

De-aici apar oportunitati, conexiuni autentice si ocazii noi astfel incat sa castigi mai multa incredere in tine, sa te imbunatatesti constant si sa faci impresie, pentru a ajunge la obiectivele pe care ti le-ai propus.

Daca vrei sa iti imbunatatesti si tu abilitatile de vorbire, testeaza una sau mai multe dintre metodele despre care am povestit azi. Vezi cum functioneaza pentru tine 🙂

Pana data viitoare!

 

Suport clienti Luni - Vineri: 09:00 - 17:00

0721-334.992 contact@gofunnel.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!