5 moduri in care parintii pot incuraja obiceiurile sanatoase de joc

5 moduri in care parintii pot incuraja obiceiurile sanatoase de joc
Majoritatea dintre noi am invatat despre conceptul de ludic sau spirit ludic, inca din scoala. 

Mai nou, cel putin dupa generatia mea, odata cu introducerea clasei pregatitoare, multi educatori au inceput sa foloseasca noi elemente de invatare participativa, activa si creativa.

Jocurile au un rol fundamental in dezvoltarea sanatoasa a copiilor. 

Cu ghidajul potrivit, media interactiva si jocurile devin instrumente pretioase care ii invata cum sa gandeasca critic, cum sa isi gestioneze emotiile sub presiune, cum sa ia decizii si cum sa rezolve probleme.

Mai mult, jocurile, in special cele de societate sau de masa, ofera experiente prin care familia si prietenii se apropie. Jocul devine punctul de intrunire prin care legaturile devin mai trainice.

Cu toata acestea, nu toate jocurile sunt potrivite oricand sau pentru oricine. 

Asadar, azi vom discuta putin despre cateva moduri in care poti incuraja obiceiurile sanatoase de joc, in special daca esti parinte sau educator, dar si daca interactionezi des cu un copil din familia ta.

Iti plac materialele de pe blogul GoFunnel? Aboneaza-te la noutati si le primesti direct in inbox!
Ma abonez!
Cuprins:
 
  1. Incurajeaza gandirea critica prin joc
  2. Jucati-va impreuna, ca familie
  3. Cultiva abilitatile emotionale ale copiilor prin joaca
  4. Intelege tu, mai intai, continutul jocurilor pe care le oferi copiilor
  5. Alege jocuri potrivite pentru varsta copiilor

1. Incurajeaza gandirea critica prin joc


Alege jocuri create in jurul mecanismelor de tip rezolvarea problemelor sau cu strategii mai complexe. 

De exemplu, jocurile de logica, puzzle sau unele jocuri de societate cum ar fi Micul Print, GoFunnel sau Catan, ajuta la stimularea gandirii critice.

 

via GIPHY


O alta metoda prin care poti incuraja aceasta abilitate este sa indemni copiii sa puna intrebari si sa gaseasca multiple solutii in timp ce joaca. 

Analizati impreuna strategiile alese si intreaba-i de ce cred ca ar functiona acestea sau nu. E o metoda excelenta de stimulare a abilitatilor cognitive, si am vazut ca functioneaza si pentru copiii cu tulburare de spectru autist.

Vezi si: Cele 5 tipuri de boardgameri. Tu care dintre ei esti?

 

2. Jucati-va impreuna, ca familie


Una dintre cele mai eficiente metode sa incurajezi obiceiurile sanatoase de joc e prin puterea exemplului. Jucati-va impreuna, in familie.

Sesiunile de joc vor ajuta la dezvoltarea unei legaturi mai puternice intre membrii familiei, dar si la cultivarea abilitatilor de comunicare interpersonala.

 

via GIPHY


Incercati mai multe tipuri de jocuri astfel incat kinderii sa aiba parte de experiente cat mai diversificate… si sa nu se plictiseasca prea usor.
 

3. Cultiva abilitatile emotionale ale copiilor prin joaca


Abilitatile si inteligenta emotionala a copiilor pot fi explorate tot prin joaca. 

De exemplu, in acest caz va ajuta mult jocurile de rol pentru a simula situatii care provoaca diferite emotii. In jurul lor, puteti discuta despre cele mai potrivite moduri prin care pot fi gestionate, de la entuziasm, pana la furie, frustrare sau invidie.

 

via GIPHY


In acelasi sens, jocurile de echipa, cele in care trebuie sa coopereze, ajuta la dezvoltarea empatiei si a abilitatilor de colaborare ale copiilor.

Vezi si: Drumul spre succes: obiceiuri, abilitati si lucruri de stiut [Infografic]

 

4. Intelege tu, mai intai, continutul jocurilor pe care le oferi copiilor


De-a lungul timpului am intrat intr-o multime de comunitati destinate parintilor si mamelor. Deseori vad intrebari legate de cat de potrivite sunt diverse carti pentru diverse varste, si mai putin despre jocuri.

Insa aceleasi reguli se pot aplica si jocurilor. 

 

via GIPHY


Inainte sa il cumperi si sa il dai pe mana copiilor, analizeaza continutul unui joc. Citeste recenziile jocurilor sau pune intrebari in comunitatile de profil, pentru a te asigura ca acestea sunt potrivite pentru varsta si nivelul de dezvoltare al copiilor tai.

Atentie mare la continutul tematic, pentru ca acesta ar putea include elemente care ar putea sa nu fie potrivite pentru copii.

 

5. Alege jocuri potrivite pentru varsta copiilor


In aceeasi idee, cum monitorizezi jocurile pe care le joaca micutii tai? Rating-ul privitor la varsta de pe cutie este un punct de plecare dupa care sa te orientezi. Insa nu te opri acolo.
 

via GIPHY


Tine cont de stadiul de dezvoltare emotionala al copiilor tai, de complexitatea jocurilor si de tematica acestora. 

Tine cont si de abilitatile motorii necesare pentru a juca, si de componentele jocului; de exemplu, elementele de dimensiuni mici pot parea extrem de apetisante pentru un copil de 3-4 ani…  

Vezi si: De ce este GoFunnel pentru toata lumea, si nu doar pentru specialisti

Jocul si joaca sunt instrumente de baza pentru parintii care se implica activ in dezvoltarea obiceiurilor si abilitatilor sanatoase ale copiiilor lor.

Daca esti parinte, bunic, educator sau ai uneori grija de copiii prietenilor tai, tine cont de sfaturile de azi pentru a crea un mediu bogat in experiente de joaca pentru kinderi :) 

Pana data viitoare!

 

Suport clienti Luni - Vineri: 09:00 - 17:00

0721-334.992 contact@gofunnel.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!