Trucuri rapide pentru finantele personale - cum sa faci economii in fiecare luna

Trucuri rapide pentru finantele personale - cum sa faci economii in fiecare luna
Finantele personale raman in continuare o provocare pentru multi dintre noi. 

In scoala nu prea ne invata nimeni cum sa ne gospodarim economiile, si intr-o anumita masura nici nu intelegem cat de mult ne afecteaza dezordinea in finante, pana nu castigam primii banuti prin efort personal.

Insa exista numeroase ateliere si cursuri de finante personale la care poti participa. Noi ti le recomandam pe ideea ca daca vrei sa inveti ceva cu adevarat valoros si util, care te ajuta sa faci bani, rareori vei gasi informatiile la liber pe internet. 

De aceea, pentru azi ti-am pregatit doar o mini lista de trucuri pe care le folosim noi si pe care ti le putem recomanda pentru a-ti organiza putin situatia financiara. 

Incearca-le, nu ai nimic de pierdut. Reprezinta un inceput de la care sa evoluezi pe masura ce iti formezi noi obiceiuri si primesti acces la informatii mai avansate.

Iti plac materialele de pe blogul GoFunnel? Aboneaza-te la noutati si le primesti direct in inbox!

 
Ma abonez!
Cuprins:
  1. Creeaza-ti un fond de urgenta in care sa depui bani in fiecare luna
  2. Creeaza-ti un plan de cheltuieli lunare si incearca sa te tii de el
  3. Foloseste o aplicatie de monitorizare a cheltuielilor
  4. Cea mai buna cale sa economisesti bani este sa faci mai multi bani 
  5. Daca trebuie sa iei un credit, fii foarte atent la ce beneficii obtii
  6. Plateste-ti la timp asigurarile
  7. Nu lua decizii financiare mari intr-un timp scurt
  8. Invata ce inseamna finantele personale si termenii bine de cunoscut
 

1. Creeaza-ti un fond de urgenta in care sa depui bani in fiecare luna


Poate fi un fond de urgenta sau orice alt tip de cont, preferabil fara card, fara aplicatie pe telefonul mobil sau vreun mijloc la indemana de a avea acces la el. Si asta ca sa nu fii tentat(a) sa il folosesti atunci cand iti vine vreo idee de cumparaturi, cu gandul “lasa, ca oricum pun bani si luna viitoare”.

Inainte de a face alte cheltuieli, plateste-te mai intai pe tine - depune banii in contul special. Poate fi o anumita suma de bani sau un anumit procent, sa zicem 10-20%, in functie de planul de cheltuieli lunare.


 


Pot fi chiar 50 de lei pe care sa ii pui deoparte in fiecare luna. Important e sa incerci sa fii constant(a), pentru a-ti forma un obicei.

In orice situatie te-ai regasi, dupa 3-6 luni, vei avea certitudinea unor finante pe care te poti baza atunci cand apar neprevazute. Iar asta iti ofera siguranta si te scapa de stresul care te-ar afecta atat emotional, cat si fizic.

Vezi si: Cum sa iti mentii mintea ascutita - 7 sfaturi

 

2. Creeaza-ti un plan de cheltuieli lunare si incearca sa te tii de el


Noi suntem mari amatori de planuri si planificari, asa ca sfatul acesta nu avea cum sa lipseasca din lista. 

Adevarul e ca un plan, in care prevezi cheltuielile lunare in raport cu finantele personale, te ajuta sa prinzi o imagine de ansamblu asupra situatiei tale financiare, te ajuta sa simti ca ai control.

Cu siguranta ai mai auzit sfatul “nu cheltui mai mult decat castigi”. Ei bine, planificarea lunara te ajuta sa preconizezi unde ti se duc banii, pe ce, cand si cat iti mai raman.

 


Noteaza veniturile si cheltuielile pe coloane separate, fa o evidenta a cheltuielilor pe care le poti prevedea (facturi, taxe, asigurari etc.) si a termenelor limita (cand se vor lua banii automat din cont sau cand poti plati in timp util) si preconizeaza bugetul necesar pentru cumparaturi / iesiri / alte tipuri de situatii.

In aceeasi idee…

 

3. Foloseste o aplicatie de monitorizare a cheltuielilor


… Exista n aplicatii de monitorizare a cheltuielilor si a finantelor personale, pe care le poti instala pe telefonul mobil. 

In principiu, acestea fac monitorizarea pe baza cardurilor inregistrate in aplicatie, precum si a intrarilor manuale pe care le faci tu (cand platesti cash).

Vezi tu, multi facem multiple cheltuieli mici pe parcursul unei zile. Aproape niciodata nu ne dam seama ca toate acestea, adunate, ne mananca din buget si scapa de sub control.

 


Desi nu este o solutie 100% imbatabila, o aplicatie de monitorizare a cheltuielilor te poate ajuta sa recapeti o parte din control, sa mentii o evidenta astfel incat sa stii cum sa iti optimizezi obiceiurile si bugetele.
 

4. Cea mai buna cale sa economisesti bani este sa faci mai multi bani - Cauta o sursa de venit pasiv


Nu iti vom oferi sfaturi legate de investitii, bitcoin, NFT-uri si alte cele, pentru ca pur si simplu nu avem experienta sa povestim despre asta. Nici nu e locul. Insa iti putem spune ca nu poti economisi bani pe care nu ii ai.

Ai nevoie de capital pentru a putea pune deoparte, iar acesta trebuie sa vina de undeva, indiferent ce metoda alegi.

 

 


Sfatul nostru e sa gasesti o sursa de venit suplimentara, in deosebi un venit pasiv. 

Ce tipuri de activitati iti pot aduce venit pasiv? 

De exemplu, un curs online, inchirierea unui spatiu pe care il detii, dividende, drepturi de autor, produse digitale, venituri din activitati online etc.

 

5. Daca trebuie sa iei un credit, fii foarte atent la ce beneficii obtii


Creditele si ratele sunt inamicul finantelor personale, impreuna cu cardurile de credit folosite fara cap.

Insa exista si ocazii in care nu ai incotro si trebuie sa iei un credit, posibil pe termen lung. Ideea e sa iti studiezi foarte bine ofertele, sa intelegi care sunt beneficiile, precum si dezavantajele creditului. 

 


Si mai bine, daca nu te pricepi sau nu ai timp la dispozitie, colaboreaza cu un broker ce iti poate explica pe intelesul tau ce ai de facut, care sunt termenele si ce solutii sunt mai potrivite.

Vezi si: 10 tehnici de negociere pe care sa le folosesti in viata de zi cu zi

 

6. Plateste-ti la timp asigurarile


Asigurarea de viata, asigurarea pe locuinta, asigurarea de sanatate, de masina, de credit etc., sunt necesare si utile, pentru ca te scutesc de cheltuieli extraordinare atunci cand nu te astepti.

In functie de solutiile pe care le alegi, ai si beneficii pe termen lung, din care poti obtine bani, functionand ca un depozit bancar. 

Asa ca acorda atentie, documenteaza-te si vezi ce beneficii obtii cu fiecare tip de asigurare. Acestea reprezinta investitii pe termen lung si au diverse forme, fiind accesibile inclusiv la nivel financiar.

 


 

 

7. Nu lua decizii financiare mari intr-un timp scurt


Ne referim aici la cheltuieli mari, importante. Chiar daca esti presat(a) de timp sa iei o decizie, sfatul nostru este sa incerci sa lasi un interval de timp de 5-7 zile pana cand te hotarasti.

De exemplu, poate te gandesti sa iei o masina in leasing sau haine cu cardul de credit. Nu sunt, inerent, decizii gresite, insa te afecteaza pe plan financiar, personal, pentru ca acest tip de bunuri se depreciaza din momentul in care le cumperi.

 


Nici nu poti spune ca ai facut o investitie, ai facut niste cheltuieli, pentru a-ti acoperi o nevoie sau, mai degraba, o dorinta. 

Daca vrei sa iti gestionezi sanatos finantele personale, gandeste-te bine inainte sa iei o astfel de decizie si vezi daca iti este utila pe termen lung.

 

8. Invata ce inseamna finantele personale si termenii bine de cunoscut


Afli relativ usor ce inseamna sa faci un buget, ce inseamna inflatia, ce este DAE sau ROBOR, cum functioneaza depozitele bancare, ce sunt criptomonedele, cum sa alegi un broker etc. etc.

Trebuie doar sa cauti pe net. In principiu, asta nu te va ajuta direct sa economisesti bani, insa faptul ca stii cu ce lucrezi si ce inseamna fiecare te va ajuta sa te organizezi mai usor si sa intelegi impactul gestiunii si monitorizarii finantelor personale.

 


 

Vezi si: Cum sa faci un upgrade in viata ta, incepand de acum

Ne oprim aici deocamdata. 

Subiectul finantelor personale are o legatura tangentiala cu GoFunnel prin simplul fapt ca atunci cand vrei sa faci un business (in realitate), banii si finantele vor influenta masiv gradul de reusita al acestuia.

Si e bine sa pornesti de undeva, de la un control relativ al finantelor personale, pentru a-ti forma obiceiuri utile pentru finantele afacerii tale :) 

Suport clienti Luni - Vineri: 09:00 - 17:00

0721-334.992 contact@gofunnel.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!