5 obiceiuri care iti vor creste nivelul de energie

5 obiceiuri care iti vor creste nivelul de energie
Te trezesti dimineata mai obosit(a) decat te-ai pus la somn? Nu se face ora 10:00 si intri deja intr-o stare letargica? Ti-e groaza cand te gandesti la cate lucruri ai de facut?

Lipsa de energie ne afecteaza pe majoritatea dintre noi. Stresul, avalansa de informatii care ne bombardeaza zilnic si grija pentru viitor ne extenueaza rapid rezervele de energie.

Efectele apar apoi ca piesele de domino. Performanta scade, iar productivitatea incepe sa lase de dorit.

Tine de noi sa ne formam anumite obiceiuri care sa ne creasca nivelul de energie. Despre acest subiect as vrea sa povestim putin astazi.

Desi niciuna dintre ideile de mai jos nu iti va oferi solutia minune peste noapte, merita incercate cel putin pentru a ne forma un stil de viata mai bun.

De-acolo inainte, perseverenta e cheia.   

Iti plac materialele de pe blogul GoFunnel? Aboneaza-te la noutati si le primesti direct in inbox!

 
Ma abonez!
Cuprins:
 
  1. Intelegerea si gestiunea stresului
  2. Ia pauze prin joaca
  3. Controlul somnului
  4. Fa miscare zilnic
  5. Creeaza-ti ritualuri de ingrijire personala

1. Intelegerea si gestiunea stresului


Fiecare dintre noi se confrunta cu aceasta problema. Uneori suntem supra incarcati de informatii sau griji, anxiosi, frustrati sau tensionati.

Intr-o cantitate mica - de exemplu, inaintea unui deadline, stresul ne poate motiva sa rezolvam sarcina respectiva in timp util. Dar cand e prea mult, e prea mult

Si atunci ne afecteaza abilitatile sau modul in care traim.

De aceea e vital sa recunoastem semnalele care ne spun ca e momentul sa actionam pentru a prelua controlul asupra stresului. Durerile de cap, tensiunea crescuta, oboseala cronica, accesele de furie si lipsa de concentrare pot duce la probleme de sanatate serioase, moment in care e bine sa apelam la profesionisti.

 

via GIPHY


Dar cand recunoastem semnalele din timp, din fericire, avem la dispozitie cateva solutii pentru a gestiona situatia si a scadea nivelul de stres.

Uite cateva dintre ele:
  • Identificarea elementelor care ne declanseaza stresul - contactul cu anumite persoane, foamea, lipsa somnului, deadline-urile etc. Cand identificam din timp aceste triggere, putem gandi o strategie pentru a le face fata sau pentru a le elimina din viata noastra.
  • Crearea unor rutine linistitoare - meditatie, scrierea intr-un jurnal, un program regulat pentru luarea mesei, exercitii fizice, planificarea in avans etc.
  • Interactiunea cu cei apropiati care ne dau energie - discuta deschis cu familia sau prietenii si nu mai tine totul in tine. Alege oameni in care ai incredere si cu care iubesti sa interactionezi.
  • Ai grija de sanatatea ta fizica - alege o dieta sanatoasa, fa miscare regulat, asculta muzica preferata, rezerva timp pentru hobby-uri si evita substantele precum alcoolul sau tutunul.
  • Exerseaza relaxarea - poti alege o activitate relaxanta pentru tine, pentru care sa iti rezervi timp regulat in fiecare zi: gradinarit, lectura, yoga, muzica, dans, crosetat, joaca etc.
 
Vezi si: Cum sa te motivezi cand esti pe cale sa renunti la obiectivele tale

 

2. Ia pauze prin joaca


Continuand de la ideea anterioara, o activitate care iti poate creste nivelul de energie este joaca. Iar aici poate fi vorba de jocuri in echipa sau de teambuilding, dar si folosirea board game-urilor, de exemplu.

Pauza prin joaca permite creierului tau sa se deconecteze de la gandurile si problemele care te preocupa, si iti schimba perspectiva, prin concentrarea pe o activitate fara efecte reale.

Indiferent ca pierzi sau castigi jocul, timpul respectiv ti-a permis sa inlocuiesti pomparea de adrenalina si cortizol, cu dopamina si serotonina.

Efectele, prin repetitie, pot fi extraordinare. Copii invata sa isi gestioneze emotiile, abilitatile si competentele prin joc, iar acelasi efect poate fi vazut si la adulti.

 

via GIPHY


Asa ca iti recomand sa planifici pe cont propriu sau impreuna cu cei dragi sesiuni recurente de joaca. Exista o multime de board game-uri pe care le puteti juca, printre care se numara si GoFunnel.

Scenariile de joc vor creste nivelurile de energie ale jucatorilor, in timp ce va antrenati abilitatile personale si capacitatea de comunicare interpersonala.

Vezi si: 4 motive pentru care sa joci GoFunnel

 

3. Controlul somnului


Asa cum spuneam in introducere, multa lume are probleme cu somnul. Majoritatea suferim de “procrastinarea somnului”, un comportament prin care incercam sa ne razbunam pe lipsa de somn si pe stres prin amanarea somnului.

Dar daca te gandesti ca esti nedormit, o solutie ar fi chiar aceea sa incerci sa iti retrictionezi somnul. Sa dormi mai putin. 

Aceasta idee se refera la faptul ca fiecare dintre noi ar trebui sa stabilim cate ore de somn avem nevoie in mod real, astfel incat sa reducem timpul petrecut in pat in care nu dormim, de fapt. In acest fel, am putea adormi mai repede si mai bine.

 

via GIPHY


Ce poti face? Incepe din aceasta noapte si propune-ti sa dormi doar vreo 4 ore. Daca simti ca ai dormit neintors in acel interval, maine incearca sa adaugi doar 15-30 de minute. Si tot asa.

Important e sa ai intervalul acela de somn neintrerupt, prin adaugarea succesiva a mai mult timp de somn. Continua pana ajungi la intervalul potrivit pentru tine.

De asemenea, evita sa dormi pe timpul zilei!

Vezi si: Cum sa dormi mai bine (si ce legatura are somnul cu jocurile)

 

4. Fa miscare zilnic


Exercitiile fizice garanteaza intotdeauna cresterea nivelului de energie. Insa multi dintre noi adoptam fara sa vrem un stil de viata sedentar, in marea majoritate a timpului datorita job-ului.

Miscarea elibereaza in corp dopamina, hormon care ne da o stare de bine si ne ofera energie. Asa ca e ideal sa acorzi un anumit timp pentru exercitii fizice dimineata.

 

via GIPHY


Chiar si o simpla plimbare intr-un ritm mai alert te ajuta mult. De exemplu, daca ai un program incarcat si rigid, poti folosi pauza de masa pentru a iesi putin la plimbare in apropierea biroului.

Indiferent ce metoda alegi, rezerva timp zilnic pentru miscare.

 

5. Creeaza-ti ritualuri de ingrijire personala


Am intrat putin in acest teritoriu la punctul 1, cu ideile pentru controlul stresului. Meditatia, muzica, mentinerea unui jurnal sau plimbarea pot face parte din ritualul tau de ingrijire personala, astfel incat sa iti cresti nivelul de energie.

Poti include, de asemenea, iesiri regulate in natura - de exemplu, in weekend, mentinerea unui ritual de intretinere a tenului, aromaterapie, masaj, recompensarea personala cu lucruri care iti plac etc.

 

via GIPHY


Aceste ritualuri reprezinta o metoda de fundamentare, in special in zilele in care ne simtim coplesiti. Incearca diverse activitati si vezi care te relaxeaza mai mult.

Include-le apoi in ritualurile tale si bucura-te mai mult de viata, in loc sa treci pe langa ea 🙂

Vezi si: Cum sa inveti inteligent (nu din greu) si sa retii mai repede


E normal sa ne simtim uneori obositi, stresati sau frustrati. Energia noastra este si ea o resursa finita.

Asadar, inainte de a-ti goli toate rezervele, preia controlul si incearca lucruri care sa iti ofere pauze si relaxare, astfel incat nivelul sa creasca iar. Pana la urma, nu te poti bucura de stilul de viata dorit, de relatiile cu cei din jur sau de banii pentru care te stresezi, daca esti praf.

Acorda-ti timp tie si pastreaza-te in forma. Restul, tine de implicare si oportunitati.

Pana data viitoare!

 

Suport clienti Luni - Vineri: 09:00 - 17:00

0721-334.992 contact@gofunnel.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!