Ce poti face pentru a NU abandona rezolutiile de anul nou

Ce poti face pentru a NU abandona rezolutiile de anul nou
Pe 17 ianuarie celebram o zi internationala din categoria “hei, nu m-as fi gandit ca exista!”. Ziua abandonarii rezolutiilor de anul nou.

In primul rand, vreau sa incep de la ideea ca e ok sa nu ai o rezolutie de anul nou. Pana la urma, e un obicei ce rezulta din motivatia noului inceput, insa pe multi ii umple de frustrare. 

Pentru ca pana si in varful de energie sunt constienti ca sunt slabe sanse sa se tina de ce si-au propus.

Poti, de altfel, sa inlocuiesti rezolutiile serioase (legate de renuntarea la anumite obiceiuri, invatarea anumitor lucruri si asa mai departe) cu ceva fun: sa incerci cate un fruct nou in fiecare luna, sa ai o seara dedicata de spa la fiecare 2 luni etc.

Chiar si in acest caz, e posibil sa iti scape din vedere ceea ce ti-ai propus in rezolutie. Pana la urma, 366 de zile sunt destul de multe 🙂

Asa ca in articolul de azi vom povesti putin despre cateva lucruri pe care le poti face pentru a NU abandona rezolutiile de anul nou sau, mai degraba, pentru a reusi sa iti formezi noi obiceiuri. 

Ready?

Iti plac materialele de pe blogul GoFunnel? Aboneaza-te la noutati si le primesti direct in inbox!

 
Ma abonez!
Cuprins:
 
  1. Creeaza un plan de prioritizare si noteaza ce vei accepta, ce nu si ce depinde
  2. Fa in asa fel incat sa iti fie greu sa abandonezi rezolutia
  3. Concentreaza-te sa iti dezvolti abilitatile de care ai nevoie pentru rezolutia propusa
  4. Planifica pas cu pas, luna cu luna, si ia in calcul posibile esecuri

1. Creeaza un plan de prioritizare si noteaza ce vei accepta, ce nu si ce depinde


Ce ti-ai propus sa faci anul acesta?

Printre rezolutiile comune de anul nou, poate ti-ai propus sa ajungi la o anumita greutate, sa ai o dieta mai sanatoasa, sa faci alegeri financiare mai smart, sa renunti la fumat sau alcool, sa petreci mai mult timp cu familia etc. etc.

Insa pe la mijlocul lui ianuarie sau cel tarziu prin martie, cei mai multi oameni ajung sa isi abandoneze rezolutia.

Statistic vorbind, chiar si cand se intampla asta, o buna parte dintre ei ajung, totusi, sa isi schimbe comportamentul… spre deosebire de cei care nu isi propun rezolutii.

In general, nu ne atingem obiectivele pentru ca acceptam prea multe lucruri care nu sunt, de fapt, prioritare.

 

via GIPHY


Ce trebuie sa facem este sa clarificam criteriile pentru a spune da, nu sau poate, oportunitatilor ce vor aparea pe tot parcursul anului.

De exemplu, daca ti-ai propus sa petreci mai mult timp cu familia, seteaza-te asa incat sa refuzi toate tentatiile care au loc in intervalul de timp blocat pentru obiectivul tau. Poate fi vorba de un interval in care sunteti, uzual, cu totii acasa, probabil dupa job, sau inainte de ora de culcare, de x ori pe saptamana.

Gandeste-te si la posibilitatile viabile pentru care ai putea rata intervalul respectiv de timp (in afara de problemele personale sau urgente) - de ex., un eveniment important la job sau un interviu in presa.

Orice altceva ar trebui sa fie nenegociabil, fie ca e vorba de iesiri in oras, lucru peste program de dragul workaholismului etc.

Atunci cand nu iti definesti criteriile, conform exemplului de mai sus, apare confuzia. Iar cand esti confuz(a) in privinta alegerilor pe care ar trebui sa le faci, e usor sa aluneci si sa esuezi rapid.

Majoritatea alegerilor le facem inconstient. 

Pentru a seta terenul astfel incat sa ne atingem obiectivele din rezolutia de anul nou, va trebui sa setam noi reguli pentru noi insine.

Vezi si: Cum sa te motivezi cand esti pe cale sa renunti la obiectivele tale

 

2. Fa in asa fel incat sa iti fie greu sa abandonezi rezolutia


Unul dintre motivele principale pentru care oamenii renunta, e pentru ca e pur si simplu usor sa faca asta.

E biologie. Creierul tau nu vrea sa te simti incomod, asa ca daca nu te straduiesti sa iti mentii vointa, te va ghida sa alegi optiunea cea mai confortabila pentru tine.

Daca abandonezi rezolutia, probabil nu a fost prea greu sa renunti la ea.

De exemplu, imagineaza-ti ca ti-ai propus sa te lasi de fumat. In primul scenariu, nu ai spus nimanui ca vrei sa faci asta.

Evident, dupa cateva zile vei incepe sa simti primele semne de sevraj. Dar pentru ca nimeni nu stie ca vrei sa te lasi, iti va fi usor sa cedezi si iti aprinzi o tigara. N-o sa te simti bine pentru ca ai facut asta, dar nu e un capat de lume.

In al doilea scenariu, imagineaza-ti ca ai spus tuturor celor din jurul tau ce vrei sa faci si chiar i-ai indemnat sa te plezneasca (sau alta pedeapsa), daca te vad ca nu te tii de cuvant. La fel, dupa o vreme, treci prin simptomele abstinentei si incepi sa te simti aiurea, sa ai dureri de cap etc.

 

via GIPHY


Dar cand te gandesti sa renunti si sa fumezi, vei stii ca multi oameni vor vedea ca nu te tii de ceea ce ai promis. Nu doar ca te vei simti inconfortabil cand te vor certa, ba chiar vei primi si o palma (sau ce le-ai cerut sa faca).

Vezi, in acest al doilea caz, ai creat un context in care iti e mult mai greu sa abandonezi rezolutia. Sigur ca nu trebuie sa mergi la extrem, dar exista diverse metode prin care sa creezi acest context.

De exemplu, te poti baza pe responsabilizarea publica, fie ca iti impartasesti obiectivele cu cei din jur, fie ca postezi in social media sau intr-o comunitate de care esti apropiat.

De asemenea, ajuta sa investesti concret in obiectivul tau, fie financiar, fie emotional. 

Daca vrei, de exemplu, sa iti deschizi o afacere proprie, incepe de la investitia intr-un abonament pentru platforma eCommerce

Sau, daca vrei sa inveti o limba straina, inscrie-te la un curs sau ia-ti o aplicatie platita. Daca vrei sa slabesti, plateste un antrenor personal sau cumpara un abonament la sala.

Cand investesti concret, in special bani, iti va fi mult mai greu sa renunti, pentru ca te gandesti la pierderea financiara pe care o ai de suferit. La fel se intampla si in cazul investitiei emotionale, de timp sau energie.

Asa ca gandeste-te bine la modurile in care poti creste dificultatea cand te tenteaza sa iti abandonezi rezolutiile, atat cele de anul nou, cat si obiectivele in toate planurile vietii tale.

Vezi si: 3 obiceiuri zilnice care iti economisesc timp

 

3. Concentreaza-te sa iti dezvolti abilitatile de care ai nevoie pentru rezolutia propusa


Ok, sa zicem ca stii precis ce obiectiv sau obiective vrei sa atingi anul acesta.

Intrebarea urmatoare e: ce anume trebuie sa inveti pentru a face posibila implinirea rezolutiei?

Ideea din spate este sa intelegi pe ce anume trebuie sa te concentrezi si care sunt abilitatile pe care trebuie sa le obtii, astfel incat atingerea obiectivului sa fie viabila, sa poata fi facuta.

De ce abilitati ai nevoie? Ce obiceiuri trebuie sa iti formezi sau la care trebuie sa renunti? 

 

via GIPHY


De exemplu, daca vrei sa realizezi bannere extraordinare la nou tau job ca designer, trebuie sa incepi de la acumularea unor cunostinte noi. Trebuie sa inveti despre editare, fotografie, design, storytelling, copywriting, user experience, cromatica etc.

Sau, daca vrei sa incepi sa mananci mai sanatos, probabil va trebui sa iti dezvolti atat abilitati mentale legate de prioritizare, eliminarea blocajelor in preferinte, dar si sa inveti ce inseamna real sa mananci sanatos, cum sa faci alegerile potrivite, si asa mai departe.

Sa zici pur si simplu ”nu mai mananc grasimi de acum inainte” nu va functiona, fara sa ai o viziune concreta a procesului de dezvoltare personala necesar pentru a te duce in punctul in care vrei sa ajungi.

Vezi si: 5 obiceiuri care te ajuta sa te concentrezi mai bine

 

4. Planifica pas cu pas, luna cu luna, si ia in calcul posibile esecuri


Ceea ce gresim multi dintre cei care ne propunem rezolutii de anul nou este ca ne concentram exclusiv pe ultimul pas al rezolutiei. Pe rezultat.

Insa pentru a reusi ar trebui sa ne gandim si la pasii intermediari pe care trebuie sa ii parcurgem pentru a ajunge acolo.

De exemplu, daca vrei sa iti faci o afacere proprie in acest an, primul lucru pe care ai tendinta sa il faci este sa iti deschizi o firma sau sa cauti produsele pe care vrei sa le vinzi.

Dar asta nu e suficient sau, mai degraba, pui caruta inaintea calului.

Trebuie sa te intrebi: cum fac asta? 

”Voi vorbi cu oameni care fac asta” sau ”voi cauta informatii concrete pentru cum trebuie sa incep”. Din nou, cum faci asta? 

”Voi vorbi cu prietenii mei pentru cum sa ajung la datele de contact ale oamenilor din industrie” sau ”voi intreba in comunitatea mea care sunt cele mai populare resurse”. 

Cum? ”Le trimit acum un mesaj” sau ”fac acum o postare cu intrebarea mea, in comunitate”.

 

via GIPHY


Daca planul tau de actiune nu incepe cu un pas care sa poata fi facut acum, nu e un plan de actiune.

”Tin o dieta pentru ca vreau sa mananc sanatos” nu e un plan de actiune. ”Acum tin o dieta cu x mancare, in ziua cutare asa, in ziua cutare asa, pentru ca y beneficii” e un plan de actiune.

Asa il imparti: cand voi face, ce voi face (concret si specific), cum voi face (idem), cu cine si, foarte important, de ce.

Foloseste exact aceeasi formula pentru a-ti defini planul tau de actiune, pas cu pas, pentru indeplinirea rezolutiei de anul nou.

Iar daca, pe drumul tau, se intampla sa mai pasesti si stramb - sa renunti intr-una dintre zile, sa uiti sau sa derapezi - nu o lua ca pe un esec total. 

Continua sa iti respecti planul si programul asa cum ti l-ai propus, construind noi carlige de responsabilizare, care sa te tina pe calea cea dreapta.

Vezi si: 3 Reguli care iti vor schimba viata


Tu ai o rezolutie pentru acest an?

Sper ca articolul de azi sa te inspire sa faci constient eforturi pentru a-ti mentine motivatia si concentrarea, astfel incat sa nu te trezesti ca abandonezi rezolutia sau, daca o faci, sa nu se intample prea repede.

Pana la urma, e nevoie de cel putin 66 de zile pentru a-ti forma un nou obicei 🙂.

Pana data viitoare!

 

Suport clienti Luni - Vineri: 09:00 - 17:00

0721-334.992 contact@gofunnel.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!