5 obiceiuri care te ajuta sa te concentrezi mai bine

5 obiceiuri care te ajuta sa te concentrezi mai bine
Cu totii am trecut cel putin prin cateva episoade in care ne-a fost greu sa rezolvam vreo sarcina mai provocatoare la job, sau am investit prea mult timp intr-un proiect relativ usor sau ne-am pierdut constant concentrarea in timpul rezervat pentru a invata.

Efortul mental dedicat unei anumite sarcini este, deseori, greu de mentinut. 

Iar in unele zile, ne pierdem concentrarea atat de usor, incat e o problema.

Nivelul nostru de concentrare este afectat de o multime de factori, atat interni cat si externi. 

Asa ca, daca vrem sa invatam sa ne mentinem concentrarea si sa ne imbunatatim capacitatea de memorare, ar trebui sa intelegem care sunt acesti factori, astfel incat sa ne formam obiceiuri impotriva lor.

Despre acest subiect ar vrea sa discutam putin astazi.

Iti plac materialele de pe blogul GoFunnel? Aboneaza-te la noutati si le primesti direct in inbox!

 
Ma abonez!
Cuprins:
 
  1. Antreneaza-ti creierul
  2. Optimizeaza-ti obiceiurile de somn
  3. Petrece timp in natura
  4. Fa exercitii de concentrare
  5. Minimizeaza multitasking-ul

1. Antreneaza-ti creierul


De exemplu, faptul ca te joci anumite jocuri te poate ajuta sa iti imbunatatesti abilitatile de concentrare si memorie. 

Cele mai recomandate astfel de jocuri sunt sudoku, sah, integrame, puzzle-uri, dar si jocuri cu componenta de memorizare, cum ar fi unele boardgame-uri.

Chiar si 15 minute de joc pe zi pot face diferenta.

 

via GIPHY


Un alt mod de antrenare este sa contracaram distragerile, unul dintre factorii principali ce afecteaza concentrarea.

Nu e o noutate faptul ca suntem bombardati constant cu tone de informatie. Inclusiv simplul fapt ca avem contact vizual cu telefonul mobil e suficient sa dezechilibreze capacitatile noastre. 

Pentru ca judecam constant daca orice informatie primita este utila, suficienta sau inutila. Si toata aceasta cantitate de informatie ne afecteaza judecata.

Asadar, un mod de contraatac asupra distragerilor este sa alegem constient mediul in care actionam. 

Pune telefonul deoparte, opreste notificarile, in special cele sonore, si invata sa spui nu atunci cand esti intrerupt dintr-o sarcina pe care ai prioritizat ca vrei sa o duci la bun sfarsit.

Vezi si: 5 obiceiuri zilnice care iti afecteaza creierul

 

2. Optimizeaza-ti obiceiurile de somn


Lipsa de somn afecteaza extrem de usor concentrarea, fara sa mai mentionam functiile cognitive, precum atentia sau memoria.

Cand devine un obicei sa dormim mai putin decat trebuie, inclusiv personalitatea noastra se schimba. Devenim iritabili si obtinem rezultate din ce in ce mai proaste.

Sigur ca un program incarcat de munca sau problemele de sanatate ne impiedica uneori sa dormim cele 8 ore pe noapte. Dar e important sa incercam - sa facem acel efort mic in plus - astfel incat sa dormim eficient cat mai des cu putinta.

 

via GIPHY


Am mai discutat si in alte dati despre acest subiect, asa ca te las cu sfaturi practice in acest articol: 5 obiceiuri pe care sa le incluzi in rutina ta de noapte.
 

3. Petrece timp in natura


Cand vrei sa iti cresti nivelul de concentrare fara prea mult efort, incearca sa iesi zilnic afara, chiar si pentru putin timp.

Te poti plimba in parc, poti iesi in curte sau in gradina, daca stai la casa, te poti juca pe indelete cu animalul de companie, sau poti planifica iesiri regulate in natura in weekend, cum ar fi drumetii.

 

via GIPHY


In plus, un obicei bun pe care il adopta multi dintre cei care lucreaza job-uri sedentare, la birou, este sa aiba grija de cateva plante verzi ce le decoreaza spatiul de munca. Poti proceda si tu la fel.

Vezi si: 3 obiceiuri zilnice care iti economisesc timp

 

4. Fa exercitii de concentrare


Exercitiile de concentrarea presupun investirea atentiei complete intr-o anumita activitate, pentru o perioada specifica de timp.
 

via GIPHY


De exemplu:
  • Segmenteaza-ti ziua de lucru - faptul ca ai un program te ajuta sa iti mentii concentrarea pe obiectivele stabilite. Prioritizeaza sarcinile mai dificile in prima parte a zilei, cand ai un nivel crescut de energie.
  • Cu cat e mai repetitiva o sarcina, cu atat iti va fi mai greu sa te concentrezi - asadar, cu atat iti va intari concentrarea mai mult. Exerseaza zilnic, de exemplu, prin inchiderea si deschiderea palmei pentru 15 minute. Asa vei reusi sa iti antrenezi mintea sa se concentreze la comanda.
  • Du la final ceea ce ai inceput - elimina finalurile necompletate, astfel incat sa iti poti recapata concentrarea.
  • Exerseaza numaratoarea inversa - pur si simplu alegi un numar si incepi sa numeri invers de la acesta, incercand sa te concentrezi total pe a face asta.
  • Un alt exercitiu rapid si usor este sa desenezi sau sa mazgalesti timp de 15 minute. 
 
Vezi si: 5 obiceiuri care iti vor creste nivelul de energie

 

5. Minimizeaza multitasking-ul


Multitasking-ul ne afecteaza abilitatea de a retine informatii importante si ne scade productivitatea. Practic, cand facem asta, ii spunem creierului nostru ca anumite lucruri nu merita retinute.

Putem rezolva aceasta problema prin concentrarea pe un singur task odata, si prin acordarea catorva secunde in plus pentru a ne mai gandi la informatia care ne intereseaza, astfel incat sa ii aprofundam impactul in hipocamp.

 

via GIPHY


La fel de important este sa ne impartim timpul de lucru sau studiu, incluzand pauze. Tehnica pomodoro este una utila in acest scop. 

In mod traditional, lucrezi in perioade a cate 25 de minute cu 5 minute pauza, folosind abilitatile de planificare si monitorizare pentru a-ti pastra propria disciplina.

Vezi si: Drumul spre succes: obiceiuri, abilitati si lucruri de stiut [Infografic]


Oh, sigur ca nu sunt lucruri noi ce-ai citit azi. Dar poti spune cu mana pe inima ca respecti vreuna dintre ele? 🙂

Guilty, as charged, inclusiv eu. Propunerea mea e ca, odata ce ai citit articolul, sa incerci formarea unor noi obiceiuri cel putin pe baza unuia dintre sfaturile primite.

Resursele noastre de energie, concentrare si atentie nu sunt infinite, dar pot fi imbunatatite, cand facem alegerile potrivite. Iar cel mai bun moment sa incepi, e chiar acum.

Pana data viitoare!

 

Suport clienti Luni - Vineri: 09:00 - 17:00

0721-334.992 contact@gofunnel.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!