Mituri Despre SEO Copywriting

Mituri Despre SEO Copywriting
Anul acesta fac 10 ani de copywriting la Gomag… iar de-a lungul timpului am facut o gramada de tipuri de texte.

In acelasi interval, regulile si instrumentele folosite in SEO s-au schimbat de sute de ori. De la penalizarile horror cu nume proprii, pana la integrarea machine learning si AI in algoritmii motoarelor de cautare sau aparitia asistentilor de scriere AI, le-am vazut pe toate.

Posibil meseria de SEO Copywriter ti se pare atragatoare pentru a-ti construi o cariera - si de ce nu, chiar e un adevarat rollercoaster de emotii. Daca vrei sa ai un job fain in acest domeniu, sau ai o afacere si cauti lucruri de tinut minte despre SEO copywriting, pentru azi am pregatit un articol mai special.

Vezi mai jos cateva mituri interesante despre acest subiect, si, in acelasi timp, ce conteaza cu adevarat in SEO copywriting.

Iti plac materialele de pe blogul GoFunnel? Aboneaza-te la noutati si le primesti direct in inbox!

 
Ma abonez!
Cuprins:
 
  1. Continutul trebuie sa fie cat mai lung
  2. Continutul duplicat distruge SEO
  3. SEO copywriting e doar despre text
  4. Trebuie sa folosesti cuvantul cheie exact cat mai mult in text
  5. Meta descrierea nu mai conteaza
  6. Link-urile interne nu conteaza
  7. E suficient sa optimizezi o singura data
  8. SEO copywriting e doar pentru motoarele de cautare

1. Continutul trebuie sa fie cat mai lung


Una dintre principalele controverse din industrie este legata de lungimea continutului text dintr-o pagina. Probabil uneori ai vazut ca trebuie sa fie cat mai lung, alteori ca trebuie sa fie scurt - pentru ca lumea nu mai are rabdare sa citeasca.
 

via GIPHY


Adevarul se afla, ca in majoritatea cazurilor, undeva la mijloc. Articolele lungi si detaliate pot avea o performanta extraordinara, dar asta nu tine de faptul ca e - in sine - un continut lung.

Am vazut o gramada de cazuri in care texte scurte de 500-700 cuvinte bat in cautari articole de +2000 cuvinte.

Ce conteaza, de fapt? 

Potrivirea dintre intentia de cautare si continut. 

Practic, o cautare de tip "reteta paste carbonara", cu o lista precisa de ingrediente si pasi clari, va functiona mai bine decat un roman despre istoria pastelor in bucataria italiana.

Bineinteles, conteaza foarte mult si autoritatea ”brandului”, adica vizibilitatea si familiaritatea cu compania, individul sau organizatia din spatele site-ului.

Vezi si: Cheia succesului in business, secrete de marketing si alte mituri pentru antreprenori

 

2. Continutul duplicat distruge SEO


Multi specialisti incep sa se ia cu mainile de cap cand aud de "continut duplicat". 

Realitatea e ca duplicarea excesiva poate duce la probleme, dar azi Google e suficient de inteligent pentru a intelege situatiile normale de business - cum ar fi descrieri asemanatoare pentru produse din aceeasi categorie sau pagini rezultate in urma aplicarii a multiple filtre.

Practic, nu trebui sa rescrii obsesiv fiecare fraza. 

 

via GIPHY


Asigura-te ca paginile importante au continut cat mai original si foloseste instrumentele tehnice pe care le ai in platforma & Search Console (canonical tags, robots.txt) pentru situatiile unde n-ai cum sa eviti duplicarea.
 

3. SEO copywriting e doar despre text


Realitatea actuala a cautarilor e ca avem nevoie de continut multimedia - adica imagini optimizate, video-uri, gif-uri, podcasturi. 

Acesta nu doar imbunatateste experienta oamenilor, ci poate aduce trafic frumos din cautari specializate (gen cautari vizuale sau vocale).

In plus, Google devine tot mai bun in intelegerea continutului multimedia. 

 

via GIPHY


Un articol bine structurat, cu imagini relevante si chiar un short video explicativ, va arata si va functiona mai bine decat un bloc de text.

Vezi si: 6 metode prin care sa monetizezi blogul

 

4. Trebuie sa folosesti cuvantul cheie exact cat mai mult in text


Cel mai periculos mit mostenit din cretacicul SEO-ului e conceptul de "keyword density". 

Adica ideea ca trebuie sa folosesti cuvantul cheie tinta intr-un procent anume din text.

 

via GIPHY


Google a evoluat extrem de mult dincolo de simpla numarare a cuvintelor. Algoritmii moderni inteleg sinonime, variatii si intentii de cautare. 

In schimb, supraoptimizarea textului cu cuvinte cheie exacte poate declansa penalizari, plus ca face continutul greu de citit pentru utilizatorii reali. 

Concentreaza-te mai degraba sa folosesti cuvinte din acelasi camp semantic si, in definitiv, sa prezinti un continut util.

 

5. Meta descrierea nu mai conteaza


Desi meta descrierile nu sunt acum un factor direct de ranking, ele au un impact puternic asupra ratei de click din rezultatele cautarii. 
 

via GIPHY


O meta descriere bine scrisa si convingatoare, echipata cu o expresie de call-to-action, poate fi diferenta dintre un click si un scroll mai departe.

Vezi si: 5 abilitati profitabile pe care le poti deprinde in timpul liber

 

6. Link-urile interne nu conteaza


Imagineaza-ti ca link-urile interne sunt ca sistemul circulator al magazinului tau - distribuie autoritate, ghideaza oamenii si ajuta la indexare. Dar trebuie folosite strategic, nu aruncate aiurea in text.
 

via GIPHY


Recomandarea mea e sa creezi o arhitectura logica de informatii si sa folosesti texte ancora relevante, pozitionate pe subiecte complementare.
 

7. E suficient sa optimizezi o singura data


Vorba copywriter-ului intelept: SEO nu e o destinatie, ci o calatorie continua. 

Algoritmii Google se schimba constant, competitia evolueaza, iar comportamentul utilizatorilor se modifica de pe-o zi pe alta. De exemplu, un articol care functioneaza super azi poate avea nevoie de actualizari peste 6 luni.

 

via GIPHY


Asa ca monitorizeaza si optimizeaza continuu. 

Verifica periodic performanta continutului, actualizeaza informatiile acolo unde acestea au devenit desuete si adapteaza-te constant la noile trenduri si comportamente.

 

8. SEO copywriting e doar pentru motoarele de cautare


Acest mit a inceput sa cam dispara din peisaj, dar merita sa il mentionez aici. Cea mai mare greseala pe care o poti face in SEO e sa-ti structurezi textul cu gandul doar la algoritmi. 

Clar ca optimizarea tehnica e importanta, dar continutul tau trebuie sa fie, in primul rand, valoros pentru cititorii reali - chiar clientii reali, daca vorbim de eCommerce.

 

via GIPHY


Din ceea ce am vazut pe parcursul timpului, textele care aduc cele mai bune rezultate sunt cele care imbina organic optimizarea cu informatii utile si un stil natural de scriere. 

Cand reusesti sa creezi continut care rezolva probleme reale si e placut de citit, Google te va recompensa in linie cu reactiile utilizatorilor reali.

Vezi si: Top motive pentru care sa investesti in SEO


SEO copywriting e un domeniu in continua schimbare, unde disciplina si adaptarea fac diferenta. 

Ce functiona acum 3 ani - hell, chiar acum cateva luni, s-ar putea sa fie depasit azi.

Sfatul meu este sa nu te iei dupa reguli scrise in piatra, pentru ca nu exista asa ceva. Invata bazele si concentreaza-te pe crearea de continut valoros & atragerea de link-uri relevante, pe baza carora iti poti extinde strategia de comunicare in mod unitar, pentru a castiga aprecierea si increderea oamenilor.

Spor si pana data viitoare!

 

Suport clienti Luni - Vineri: 09:00 - 17:00

0791 011 439 contact@gofunnel.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!