4 piloni de baza pentru o cariera infloritoare

4 piloni de baza pentru o cariera infloritoare
“Ce vrei sa te faci cand o sa fii mare?”

Fiecare dintre noi visam la diferite cariere inca de mici, iar alegerile profesionale pe care le facem in viata pornesc de la primul raspuns pe care il dam la aceasta intrebare. 

Uneori visul se indeplineste, alteori difera de la cer la pamant.

Universul carierelor este vast si se schimba dramatic, in special datorita noilor joburi create de evolutia tehnologiei.

Astazi, avem la indemana oportunitati nemaintalnite, mult mai multa flexibilitate decat parintii nostri si parintii parintilor nostri, dar si posibilitatea de a invata cu ajutorul online-ului in modalitati personalizate pentru stilul si necesitatile noastre de educare.

Indiferent de calea pe care o alegem in cariera, indiferent ca evoluam ani de zile la acelasi job sau ne modificam frecvent traiectoria in diverse directii, la baza vietii profesionale stau 4 piloni de baza pe care ar trebui sa ii consolidam, astfel incat sa ne bucuram de o cariera infloritoare.

Despre acesti piloni as vrea sa povestim putin azi, atat din experienta mea, dupa aproape 10 ani la Gomag, dar si a colegilor mei, cu ani de cariera similari sau mai multi decat mine :) 

Iti plac materialele de pe blogul GoFunnel? Aboneaza-te la noutati si le primesti direct in inbox!

 
Ma abonez!
Cuprins:
 
  1. Invatarea si dezvoltarea continua
  2. Claritatea obiectivelor pe termen lung si scurt
  3. Valoarea obtinuta
  4. Relatiile interpersonale

1. Invatarea si dezvoltarea continua


Simplul fapt ca ai o diploma relevanta pentru cariera pe care o alegi sau un minim de experienta, nu sunt suficiente.

Pentru a face fata evolutiei domeniului nostru si dezvoltarii mecanismelor de automatizare sau a inteligentei artificiale, trebuie sa fim agili si mereu interesati sa ne perfectionam abilitatile profesionale. Doar in acest fel putem sa tinem pasul cu noile nevoi ale jobului si trendurile industriei in care lucram.

Invatarea continua este, in acelasi timp, necesara pentru a progresa in cariera si a castiga mai multa incredere in competentele personale.

 

via GIPHY


Acestea ne vor da avantajul competitiv de care avem nevoie pentru a ramane relevanti ca angajati, dar si pentru a ne crea cu succes o retea complexa de relatii, care sa produca oportunitati de dezvoltare.

Vestea buna e ca avem la dispozitie o multime de surse si formate prin care sa ne asiguram accesul la noi si noi informatii:
  • Putem participa la workshop-uri, evenimente, cursuri, webinarii si seminarii, astfel incat sa invatam in formatul cel mai potrivit pentru noi.
  • Putem sa ne cream sau sa participam in propriul hub de educare care centralizeaza intr-un singur loc carti, cursuri, video-uri, podcast, materiale PDF si checklist-uri. Un astfel de hub pentru antreprenori este Academia de eCommerce Gomag.
  • Avem acces la specialisti si oameni cu experienta care pot deveni mentorii sau trainerii nostri, pe termen lung. Pe acestia ii putem intalni la diverse evenimente sau ii putem aborda personal online, ori pe grupurile de profil in care activeaza.

Vezi si: Tips & tricks de care ai nevoie daca vrei sa inveti mai repede
 

2. Claritatea obiectivelor pe termen lung si scurt


Sigur, obiectivele variaza intotdeauna in functie de timp, situatie si modul de evolutie al carierei. 

In general, vom avea un obiectiv principal in cariera, pe termen lung, insa si obiective granulare, pe termen mediu si scurt, care functioneaza ca trepte ale scarii de evolutie profesionala.

Indiferent ce iti setezi ca obiective, dar chiar daca nu le atingi in forma propusa, acestea sunt absolut necesare pentru ca reprezinta motivatii puternice pentru a continua si a te dezvolta continuu.

 

via GIPHY


De aceea e atat de important sa te indragostesti de ideea obiectivului principal, in timp ce iti pastrezi flexibilitatea de a alege dintre diverse metode pentru a-l atinge. 

De exemplu, in antreprenoriat e vital sa te indragostesti de ideea de a face business, nu neaparat de un model de afacere sau de produsele pe care le vinzi acum.

Pentru ca exista posibilitatea - cum a fost in vremea pandemiei - sa apara situatii in care trebuie sa iti schimbi abordarea la 180 de grade. Faptul ca tii cu dintii sa pastrezi starea de fapt te poate duce la faliment. 

Transformarea si disponibilitatea de a-ti adapta rapid obiectivele, in schimb, te vor duce pe culmi.

Ei, la fel se intampla si in cariera. 

Vezi si: Cum sa te motivezi cand esti pe cale sa renunti la obiectivele tale

 

3. Valoarea obtinuta


Iar aici nu ma refer doar la bani. Absolut, salariul si beneficiile financiare la un job sunt esentiale pentru a te motiva sa iti cladesti si dezvolti cariera in locul respectiv.

Insa nu sunt suficiente. Acest pilon include si satisfactia de a lucra cu ceva de care esti pasionat(a). E important sa iti placa lucrul pe care il faci, sa te entuziasmeze domeniul sau sarcinile zilnice.

 

via GIPHY


O cariera infloritoare poate insemna, de asemenea, un stil de viata care iti ofera echilibru personal si profesional. Sau beneficii speciale pentru familia ta. Sau flexibilitatea programului de lucru, cu posibilitate de munca hibrida. 

Sau ocazia de a incerca lucruri noi, cum ar fi sporturi extreme in teambuilding, calatorii frecvente in diverse tari sau lucrul cu organizatii pe care le admiri / care te intereseaza.

Ceea ce inseamna valoare obtinuta poate fi ceva diferit pentru fiecare dintre noi. Asadar, e important ca in cariera ta sa stii ce iti doresti, dincolo de bani.
 
Vezi si: Tehnica Pomodoro - ponturi, avantaje si idei pentru organizarea ta

 

4. Relatiile interpersonale


In general, petrecem la job peste 8 ore pe zi. Si nu vrem sa le petrecem impreuna cu oameni oribili, care ne calca pe nervi constant sau ne pun mai mult de munca pe umeri pentru ca nu isi fac treaba.

Relatiile interpersonale cu colegii nostri reprezinta, asadar, un alt pilon important al carierei. 

 

via GIPHY


Acestea vor influenta, chiar si fara sa ne dam seama, productivitatea si eficienta intr-o zi de lucru, dar si imaginea pe care o reflectam catre oamenii din afara firmei, fie ca e vorba de clienti, investitori, parteneri sau pur si simplu prietenii nostri.

In cadrul acestui pilon intra si reteaua de networking pe care o construim fiecare dintre noi. Un job bun vine la pachet si cu ocazii pentru a ne extinde aceasta retea. 

Aceasta, la randul ei, poate produce oportunitati de dezvoltare in cariera prin interactiunea cu oameni similari care s-au contruntat cu bariere sau situatii care ne afecteaza si pe noi, interactiunea cu mentori sau chiar cu posibili angajatori.

Vezi si: Trucuri Google Calendar care te ajuta sa cresti productivitatea

Pilonii de baza ai unei cariere infloritoare sunt formati, pentru fiecare dintre noi, din elemente si aspecte diferite.

Insa cred ca, la nivel conceptual, e vorba de acestia 4: dezvoltarea continua, obiectivele, valoarea obtinuta si relatiile interpersonale.

Daca esti in cautarea caii potrivite pentru viata ta profesionala, sfatul meu este sa tii cont de ceea ce ai citit azi. 

Iar daca stii deja ce iti doresti, articolul e un reminder sa iti prioritizezi eforturile pe pilonul caruia i-ai acordat cea mai putina atentie pana acum :) 

Pana data viitoare!

 

Suport clienti Luni - Vineri: 09:00 - 17:00

0721-334.992 contact@gofunnel.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!