Cum cultivam spiritul antreprenorial al copiilor

Cum cultivam spiritul antreprenorial al copiilor
Spiritul antreprenorial, la fel ca multe alte talente, nu este nativ. Nu ne nastem antreprenori, cum nu ne nastem nici cei mai buni pictori, artisti sau matematicieni.

Insa putem deveni extraordinari, prin educatie si repetitie. 

Asa ca nu strica sa faci niste eforturi constiente pentru a cultiva spiritul antreprenorial al copiilor tai, de exemplu. Poate pe tine sau pe cei mai cunoscuti antreprenori din lume, nevoia i-a invatat sa identifice oportunitatile.

Insa pentru copiii nostri putem pregati de pe acum fundatia unui viitor de succes.

Cateva idei despre acest subiect abordam in articolul de astazi :) .

Iti plac materialele de pe blogul GoFunnel? Aboneaza-te la noutati si le primesti direct in inbox!

 
Ma abonez!
Cuprins:
  1. Incurajeaza gandirea critica
  2. Ofera-le libertate creativa
  3. Seteaza exemple
  4. Invata-i cum sa gestioneze bani
  5. Lasa-i sa munceasca pentru recompensele corecte

1. Incurajeaza gandirea critica

Exista multiple metode prin care poti sa faci asta.

In primul rand, rezerva timpul necesar pentru a te juca cu copilul tau. De ce? Pentru ca joaca este un context de a incerca lucruri si a face erori, invatand care sunt consecintele acestora si cum sa le accepte.

In primii ani de viata, gandirea copiilor este la un nivel concret si doar pe masura ce avanseaza in timp, atinge si nivelurile abstracte. 

De aceea este atat de important sa fii disponibil la anumite sesiuni de joaca ale copiilor tai impreuna cu altii, pentru a stabiliza situatia atunci cand apar conflicte sau cand schimburile de replici se agraveaza.

Cand copilul creste puteti sa jucati board game-uri impreuna - cum e GoFunnel, de exemplu, sau pur si simplu sa povestiti despre un subiect interesant pentru el. 

 

via GIPHY


Tot pentru dezvoltarea gandirii critice ii poti propune sa gaseasca 4-5 solutii diferite pentru o anumita problema.

Chiar daca pare imposibil la prima vedere, atata timp cat esti acolo si ii oferi sustinere, va gasi solutii din diverse perspective si va reusi sa decida care este cea mai potrivita.

Vezi si: Cum sa iti mentii mintea ascutita - 7 sfaturi

 

2. Ofera-le libertate creativa


Luarea de decizii este o aptitudine pe care pana si adultii o considera greu de stapanit. Ca parinti, este responsabilitatea noastra sa o cultivam in copiii nostri, de la o varsta cat mai frageda.
 

via GIPHY


Cum poti sa faci asta?
  • Arata interes pentru modul in care isi exprima creativitatea. De exemplu, poate copilul tau prefera sa mazgaleasca sau sa se costumeze in diverse personaje sau sa rupa bete pe fundul oalelor. Ofera-i sustinere atat prin afisatul desenelor pe frigider de exemplu, cat si prin gasirea unor mentori si a unor instrumente care sa il ajute sa isi dezvolte talentele.
  • Creeaza oportunitati pentru copilul tau, sa incerce lucruri noi. Poti initia excursii, il poti duce in diverse locuri sau diverse cluburi de aptitudini. Important e sa nu ii impui si sa nu il presezi sa devina cel mai bun la o chestie pentru care a exprimat un interes. 
  • In aceeasi idee, distreaza-te impreuna cu copilul tau. Il poti ajuta sa observe anumite detalii precum forme, culori, linii si texturi in lucrurile de zi cu zi ce va inconjoara: venele unei frunze rasucite, forma unui trunchi de copac sau a unui nor, textura unui anumit fel de mancare etc.
  • Ofera recunoastere pentru creativitate. Lauda-ti copilul intr-un mod cat mai specific, nu doar “da, ce bine arata”. Ofera feedback pozitiv in profunzime, iar copilul tau va tine minte incurajarea pe care i-o oferi.

Vezi si: 5 exercitii pentru antrenarea creativitatii
 

3. Seteaza exemple


Nu e o noutate faptul ca copiii invata din ceea ce vad ca fac adultii din jur. Asa ca unul dintre cele mai importante lucruri pe care trebuie sa le faci este sa fii atent exact la comportamentul tau, atat individual, cat si la contactul cu alte persoane.

Modul in care iei decizii, modul in care reactionezi atunci cand te confrunti cu anumite provocari si obiceiurile de zi cu zi vor fi observate si copiate de copiii tai.

Incepe sa faci actiuni constiente pentru propria ta dezvoltare personala, astfel incat sa setezi exemplul potrivit pentru ei.

 

via GIPHY

 

4. Invata-i cum sa gestioneze bani


Cand iti inveti copiii despre bani, cea mai usoara metoda este sa ii pui intr-un borcan transparent. Practic, le permiti sa vizualizeze cati bani au. De asemenea, ii invata care este valoarea constantei, in momentul in care 10 lei azi, de exemplu, devin 12 lei si 50 de bani maine.

De asemenea, daca ai deja o afacere, e important sa le arati cum decurge o zi din viata ta de antreprenor si sa vada cum iei decizii, cum afecteaza acestea business-ul tau si ce inseamna responsabilitatea.
 

via GIPHY


Apoi, in loc sa le dai o alocatie asa din senin, le poti propune sa lucreze pentru ea si pentru bonusuri. De exemplu, odata ce si-au facut sarcinile zilnice, le poti oferi alocatia, plus un mic bacsis, in cazul in care au facut ceva in plus.

Acest mod de comportament ii invata sa inteleaga valoarea banului muncit, un principiu ce ii va ajuta pe masura ce cresc.

Vezi si: Trucuri rapide pentru finantele personale - cum sa faci economii in fiecare luna

 

5. Lasa-i sa munceasca pentru recompensele corecte


Asa cum am spus si mai sus, invata-ti copiii sa dezvolte principii sanatoase, fiind recompensati pentru o munca pe care au depus-o, nu pentru simplul fapt ca exista. 

Banii sunt o metoda buna de a le oferi o recompensa vizuala, tangibila, prin care sa isi valorifice efortul depus.

De asemenea, pentru aptitudini precum creativitatea sau gandirea critica, ii poti recompensa cu laude sau timp dedicat pentru a face ceea ce vor: sa va jucati impreuna, sa le citesti o poveste, sa stea putin mai mult timp peste ora de culcare, sa manance ceva dulce etc.

 Vezi si: 4 Exercitii pentru o stare de bine

Nu suntem experti in parenting, insa ti-am oferit cateva sfaturi din experienta noastra si a partenerilor nostri de viata.

Speram sa te ajute sa pui bazele pentru cultivarea spiritului antreprenorial al copiilor tai. 

Chiar daca nu vor ajunge oameni de business atunci cand vor fi mari, vor detine aptitudini si un mod de gandire sanatos, care ii vor ajuta sa identifice si sa profite de oportunitati :)

Pana data viitoare!

 

Suport clienti Luni - Vineri: 09:00 - 17:00

0721-334.992 contact@gofunnel.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!