5 obiceiuri zilnice care iti afecteaza creierul

5 obiceiuri zilnice care iti afecteaza creierul
E incredibil cum functionam noi, oamenii.

Un organ care s-a autodenumit creier ne ofera si primeste zilnic stimuli ce dicteaza stilul de viata pe care il avem, relatiile cu cei din jur si modul in care privim lumea. Fiecare dintre noi, in mod unic.

Felul in care avem grija de creierul nostru (o decizie dictata tot de acesta) ne poate imbunatati aceasta perspectiva…, sau dimpotriva, poate duce la probleme mari de tot.

Asa ca azi vom povesti putin despre 5 obiceiuri care ne afecteaza psihologic. 

Nu sunt lucruri noi pe care le vei citi in cele ce urmeaza, dar speram sa fie un reminder sa renunti la ele daca, inconstient sau constient, le faci si tu.


Iti plac materialele de pe blogul GoFunnel? Aboneaza-te la noutati si le primesti direct in inbox!
 
Ma abonez!
Cuprins:
 
  1. Prea multa expunere la ecrane
  2. Lipsa de activitati sociale
  3. Mentinerea rutinei
  4. Excesele
  5. Nu iti prioritizezi propria persoana

1. Prea multa expunere la ecrane


Ce obiect te insoteste (aproape) peste tot?

Exact, telefonul. Fie ca e vorba de smartphone, tableta, computer sau televizor toate sunt facute in asa fel incat sa te tina lipit cu ochii de ecran.

Insa lucrul care te afecteaza cel mai mult e expunerea la retelele sociale.

Continuam sa scrollam in nestire chiar si cand ochii ne ustura si devin sticlosi, pentru ca suntem atrasi de cat de bine arata lumea din spatele ecranelor sau pentru ca frustrarea ne face sa lasam inca si inca un comentariu.

 

via GIPHY


Anumite studii arata o legatura directa intre expunerea prelungita la social media si depresie. 

Continutul pe care il consumam e deseori negativ sau, daca nu, are un impact negativ asupra noastra.

Mintea noastra este suprastimulata de postari si continut, iar efectele fizice se vad in dureri de cap si ochi, plus o postura proasta a corpului.

Si-acum, sa fim seriosi. 

E apoape imposibil sa nu stam pe social media. Toti cei din jurul nostru o fac, iar renuntarea duce la senzatia ca esti lasat pe dinafara.

Asa ca solutia pe care o poti adopta este sa preiei controlul asupra timpului pe care il petreci pe social media.

Ar fi bine sa vezi cata vreme consumi de fapt pe telefon si sa iti propui sa scazi datele respective. 

Apoi, totul tine de mindset: ce urmaresti in social media? Cum alegi sa te afecteze ceea ce vezi? Cat, din viata ta personala, vrei sa faci public?

In functie de alegerile tale, poti castiga ore intregi pe care le poti investi in lucruri mai importante pentru tine si pentru sanatatea ta psihica: un proiect personal sau profesional, timp petrecut cu familia si cu cei dragi sau timp pentru tine.

Vezi si: 15 lucruri pe care le poti face in loc sa scrollezi pe telefon

 

2. Lipsa de activitati sociale


Sedentarismul si evitarea activitatilor sociale este un al inamic al creierului uman.

Avem nevoie sa interactionam cu cei din jur, si nu doar prin mesaje sau apeluri pe telefon. Comunicarea fata in fata ne imbunatateste abilitatile sociale si ne mentine mintea ascutita.

Stii deja de conceptul de introvert sau extrovert.

Daca dimineata introvertul se trezeste cu o doza plina de energie din care pierde cate putin pe masura ce interactioneaza cu altii, un introvert se trezeste cu doza goala, pe care o umple pana seara datorita activitatilor sociale pe care le are peste zi.

Insa pana si un introvert are nevoie de un extrovert cu care sa interactioneze si care sa ii pastreze bateriile atunci cand se gasesti in situatia de a merge intr-un loc plin de oameni.

 

via GIPHY


Nu sunt vorbele noastre, dar s-au potrivit in context :) .

In functie de gradul tau de deschidere, poti alege momentul in care sa faci anumite activitati sociale, chiar si daca e vorba de o iesire cu prietenul tau cel mai bun.

Sau puteti sta acasa si puteti juca GoFunnel, de exemplu. 

E o metoda prin care ii oferi creierului tau atat un context social, cat si exercitiu pentru a-ti dezvolta abilitati precum gandirea rapida, planificarea sau invatarea unui lucru nou.

Vezi si: 4 Exercitii pentru o stare de bine

 

3. Mentinerea rutinei


Uneori, mentinerea rutinei tine de frica de a iesi dintr-un tipar ce crezi cu tarie ca functioneaza cel mai bine pentru tine.

Rutina este si o metoda de a-ti mentine concentrarea pe un anumit palier al vietii: cariera profesionala, de exemplu, un proiect de care tii cu dintii, parerile si obiceiurile personale etc.

Insa repetitia nu e mama invataturii in acest context. 

Dimpotriva, rutina si refuzul de invata ceva nou, de a experimenta situatii noi, iti afecteaza gandirea si te poate duce la depresie.

Frica determina stari de anxietate cand te trezesti fata in fata cu schimbari.

 

via GIPHY


De aceea, sfatul nostru este sa iti gasesti mereu lucruri noi de facut sau de invatat. Un gen literar nou, o iesire intr-un loc in care nu ai mai fost pana acum, o experienta noua - skydiving sau catarari, de exemplu.

Fiecare dintre aceste activitati te va tine in priza si te vor motiva, pentru a-ti pastra sanatatea psihica.

Vezi si: 5 sfaturi pentru a face seara de GoFunnel mai interesanta

 

4. Excesele


Cand ne referim la excese, le poti privi din ambele parti ale spectrului.

Prea mult somn sau prea putin somn duce la tulburari si efecte negative. In general, e recomandat sa dormi maxim 7-8 ore pe noapte.

Consumul de substante cum ar fi alcoolul sau tutunul iar nu iti face prea bine.

Munca fara pauze - sau dimpotriva - lipsa unui program de munca, te poate extenua, demotiva sau convinge sa iti faci un set de valori negative.

Consumul de fast food sau doar al unui aliment in exces, pe termen lung te afecteaza atat fizic, cat si psihic.

 

via GIPHY


Echilibrul, in toate ceea ce faci sau ce consumi, e cheia pentru o viata buna. 

Cel mai des nu e usor sa renunti la un obicei excesiv odata ce ti l-ai format. 

Sau poate intervin factori din exterior ce te forteaza sa faci asta - cand stai peste program de exemplu, si nu mai ai timp seara sa faci miscare sau sa gatesti, asa ca iti comanzi ceva si mananci in fata televizorului.

Sau cand te regasesti intr-o situatie stresanta, si ai impresia ca inca o tigara sa te va ajuta sa te calmezi.

Insa debarasarea de obiceiurile proaste vine prin repetitie si exercitiu - asa cum se intampla si deprinderea lor. Cu pasi mici si daca iti acorzi suficient timp, iti poti imbunatati obiceiurile.

Vezi si: Cum sa dormi mai bine (si ce legatura are somnul cu jocurile)

 

5. Nu iti prioritizezi propria persoana


Pentru ultimul pont de astazi am decis sa vorbim despre asta. Foarte multi dintre noi uitam se acordam atentie intai propriei persoane, in favoarea unor lucruri din exterior ce par mai importante.

Mentinem relatii toxice si abuzive, doar pentru ca exista o legatura de sange cu persoana respectiva. Ca si cum am fi datori.

Amanam pauzele si timpul dedicat noua, pentru ca vrem sa facem suficienti bani pentru viitorul la care visam. Dar care devine incert in momentul in care ne imbolnavim de la stres si obiceiuri proaste.

Ne stresam si ne ingrijoram pentru situatii care nu sunt in controlul nostru sau din vina noastra, pentru ca avem un bagaj emotional mostenit din mosi-stramosi. Dar ne e cumva asa sa mergem la terapie.

 

via GIPHY


Faptul ca nu te pui pe primul loc iti va afecta creierul orice altceva ai face, indiferent cat de multa miscare faci sau cat de echilibrata e dieta ta sau ca nu consumi alcool, tigari etc.

Exista solutii diverse pentru aceste obiceiuri si oameni care pot ajuta, daca este cazul.

Insa e important sa intelegi cat de important e sa te prioritizezi - pentru ca daca nu o faci tu, nu o vor face nici altii.

Asa cum spune Bukowski, “daca ai abilitatea de a iubi, iubeste-te mai intai pe tine insuti”.

Vezi si: Cum sa iti mentii mintea ascutita - 7 sfaturi

Acestea au fost sfaturile noastre pentru astazi.

In cazul in care ai gasit in lista noastra un lucru pe care il faci si te afecteaza, e ok. Il poti schimba, pentru ca depinde de tine si de alegerile pe care le faci.

Nu te astepta la schimbari peste noapte, nu se vor intampla. Dar cu pasi mici, in timp, ai cele mai mari sanse sa devii cea mai buna versiune a ta.

 

Suport clienti Luni - Vineri: 09:00 - 17:00

0721-334.992 contact@gofunnel.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!