10 reguli nescrise ale banilor

10 reguli nescrise ale banilor

Cumparam lucruri de care nu avem nevoie, cu bani pe care nu ii avem, pentru a impresiona oameni care nu ne plac. Chuck Palahniuk spunea asta, in Fight Club.

Aceasta afirmatie rezuma efectul numit Diderot, dupa filozoful francez care a intrat intr-o adevarata spirala a cumparaturilor dupa ce a primit o suma mare de bani si si-a schimbat halatul cu unul mai luxos.

Ei, azi nu as vrea sa ne uitam la motivele pentru care cumparam lucruri de care nu avem nevoie, ci la regulile nescrise ale banilor, adica reversul medaliei, ce ne ajuta sa formam obiceiuri si asteptari corecte, astfel incat sa avem grija de situatia noastra financiara.

Nu sunt lucruri noi, cele pe care le vei citi in continuare. Insa cu siguranta iti va prinde bine sa ti le reamintesti, pentru a ramane in control asupra banilor tai.

Iti plac materialele de pe blogul GoFunnel? Aboneaza-te la noutati si le primesti direct in inbox!

 
Ma abonez!
Cuprins:
 
  1. Nu cheltui bani pe care nu i-ai castigat inca
  2. Creeaza oportunitati pentru ca banii sa vina la tine, nu sa alergi tu dupa ei
  3. Ai grija de tine
  4. Cheltuie mai putin decat castigi
  5. Asigura-te ca ai un fond de urgenta, indiferent de situatie
  6. Banii sunt doar un instrument care te va duce acolo unde doresti
  7. Tine o evidenta clara asupra situatiei tale financiare
  8. Intelege diferenta dintre bun si cheltuiala
  9. Citeste intotdeauna contractele si T&C
  10. Nu mai cheltui de grija altora

1. Nu cheltui bani pe care nu i-ai castigat inca


In trecut, asta nu prea era o optiune. 

Insa azi, prin intermediul cardurilor de credit sau de cumparaturi, ori prin optiunile de plata cumpara acum, plateste mai tarziu, suntem extrem de tentati sa cumparam orice, inclusiv lucruri de care chiar nu avem nevoie.

Bineinteles, aceste optiuni sunt utile atunci cand le folosesti cu cap. Dar daca pierzi controlul, ajungi sa iti cheltui tot salariul si economiile incercand sa le acoperi.

Creditul, de orice fel, nu iti pune la dispozitie bani pe care ii detii. Trebuie sa ii returnezi, uneori cu dobanzi mari.

 

via GIPHY


Asa ca asigura-te ca ai posibilitatea sa iti platesti ratele la timp. Daca stii ca obisnuiesti sa faci cumparaturi in nestire, stai departe de aceste optiuni. 

Dar daca stii ca ai disciplina si e necesar sa folosesti cardul de credit, de cumparaturi sau BNPL, documenteaza-te pentru a alege produsele potrivite, si pentru a stii care este ciclul de credit si termenele de timp.

 

2. Creeaza oportunitati pentru ca banii sa vina la tine, nu sa alergi tu dupa ei


Cand investesti in tine, pentru a-ti creste valoarea perceputa, oamenii vor incepe sa vina spre tine. In ce sens? Oamenii te vor aborda si vor dori sa te plateasca pentru a-i ajuta sau pentru a obtine valoarea pe care le-o poti oferi.

Asadar, creeaza-ti un proces continuu pentru dezvoltarea abilitatilor tale:
  • Continua sa te educi - cursuri, diplome, certificate etc., toate acestea sunt investitii valoroase, fie ca le faci fizic, fie online.
  • Extinde reteaua ta de relatii - participa la conferinte, evenimente si intalniri cu oameni de la care poti sa inveti sau cu care poti sa schimbi experiente.
  • Invata lucruri noi, din afara sferei tale de cunostinte.
  • Citeste orice si oricand.
  • Interactioneaza cu persoane care au pareri diferite.
  • Mentine-ti mintea activa - joaca-te jocuri de cuvinte si board games, obisnuieste-te sa faci calcule mentale etc.

Vezi si: 7 website-uri pe care sa iti petreci timpul in mod productiv
 

3. Ai grija de tine


Ca o continuare a regulii de mai sus, o minte si un corp sanatos functioneaza ca o masinarie bine unsa, ce va functiona bine pentru mult timp.

Asa ca ai grija de tine. Mananca sanatos pe cat posibil, fa-ti analizele de rutina si asigura-te ca iei pauze suficiente - cand ajungi in burnout, degeaba ai miliarde, ca tot nu te poti bucura de ele.

 

via GIPHY


Faptul ca investesti in tine duce la o diferenta enorma in viata ta, in felul in care poti da tot ce ai mai bun, dar si in felul in care esti perceput(a).
 

4. Cheltuie mai putin decat castigi


Aceasta este poate cea mai “scrisa” regula a banilor, de fapt.

Si e clar de ce. Pe masura ce incepi sa cheltui mai mult decat castigi, presiunea financiara si mentala e din ce in ce mai mare. Nici nu iti dai seama cat de usor scapa aceste cheltuieli de sub control.

 

via GIPHY


De aceea, ar trebui sa ai o evidenta cat mai clara asupra venitului si a cheltuielilor tale, astfel incat sa te asiguri ca faci cheltuieli in limitele in care te incadrezi.
 

5. Asigura-te ca ai un fond de urgenta, indiferent de situatie


Foarte multi oameni traiesc de la salariu, la salariu. In acest caz, o urgenta, oricat de mica financiar, devine un munte insurmontabil.

Ar trebui sa ai ceva pus deoparte pentru zile negre. Economiseste intr-un cont o anumita suma lunar, oricat de mica. 

 

via GIPHY


Ideal, seteaza un transfer automat imediat ce iti primesti salariul, astfel incat banii respectivi sa plece direct in contul de economii si sa nu te atingi de ei pentru ceva ce doar ti se pare ca e necesar.

Vezi si: 10 moduri in care iti poti cumpara timpul inapoi
 

6. Banii sunt doar un instrument care te va duce acolo unde doresti


Sa faci sau sa castigi multi bani n-ar trebui sa fie niciodata obiectivul / destinatia finala. Nici chiar cand vrei sa deschizi un business.

In schimb, gandeste-te la fondurile tale ca la instrumente prin care poti sa traiesti mai confortabil, prin care iti poti sustine familia, prin care poti dezvolta un proiect important pentru tine etc. etc.

Banii iti rezolva problemele cauzate de lipsa banilor, nici mai mult, nici mai putin. 

 

7. Tine o evidenta clara asupra situatiei tale financiare


Recomandat, ar trebui sa ai 5 lucruri specifice in evidenta ta:
  • Venit total - sursele de venituri si suma pentru fiecare, venituri pasive, salarii etc. Noteaza-le in detaliu.
  • Cheltuieli totale - noteaza detaliat cheltuielile lunare, incepand de la rate, facturi si asigurari, pana la bugetul de cumparaturi saptamanal, bugetul pentru aniversari, % cat merge in contul de economii etc.
  • Activele totale - lucrurile care iti aduc bani.
  • Totalul datoriilor - lucrurile care consuma bani.
  • Cash flow - cu cati bani ramai, lunar?
 

via GIPHY


Aceasta situatie, actualizata mereu, te va ajuta sa constientizezi cand o anumita cheltuiala e diferita de o investitie si, pe termen lung, va duce la un cash flow din ce in ce mai negativ. 

De asemenea, iti vei da seama daca e necesar sa cauti metode pentru a creste venitul si activele, astfel incat sa acoperi cumparaturile pe care vrei sa le faci.

Vezi si: 5 abilitati profitabile pe care le poti deprinde in timpul liber

 

8. Intelege diferenta dintre bun si cheltuiala


E ok sa te imprumuti pentru un bun (de ex. sa iti cumperi o locuinta), dar nu si pentru o cheltuiala (de ex. sa mergi intr-o vacanta scumpa).

De fiecare data cand esti pus(a) in fata unei decizii, de a cumpara ceva anume sau nu, incearca sa folosesti acest filtru. 

Vezi si: Trucuri rapide pentru finantele personale - cum sa faci economii in fiecare luna

 

9. Citeste intotdeauna contractele si T&C


Cand e vorba de investit sau cheltuit bani undeva, intotdeauna sa te asiguri ca ai citit cu atentie contractele sau termenii si conditiile. In special ce e scris cu litere foarte mici.

Acorda extra atentie contractelor de asigurari, de pensie privata sau al serviciilor cu plata recurenta, si asigura-te ca intelegi ce costuri, comisioane sau penalitati ai de platit in diferite situatii.

 

via GIPHY


Faptul ca “nu ai stiut”, desi ai semnat sau ti-ai dat acordul, nu e niciodata o scuza.
 

10. Nu mai cheltui de grija altora


Mediul zilei de azi ne face extrem de afectati de realizarile altora. Vedem cum diversi influenceri merg in super vacante sau in locuri extravagante sau cheltuie bani fara limita, asa ca suferim de imboldul de a demonstra ca si noi putem face acelasi lucru.

Ne cheltuim economiile si ne imprumutam pentru a imita un stil de viata ce, de foarte multe ori, nu e nici pe departe atat de real pe cat pare in social media. 

 

via GIPHY


Sau vrem sa-l depasim pe vecinul ce si-a luat ultimul model de telefon sau de masina etc. etc.

Ultima regula despre care discutam azi e sa iti dai seama cand iei o decizie emotionala sa iti risipesti banii doar pentru a le demonstra celorlalti ca poti sa o faci. 

Vezi si: Cum sa fii mai productiv - 17 Reguli de aur, acasa si la munca


Tu pe cate dintre aceste 10 reguli nescrise ale banilor le respecti?

Daca ai ajuns pana aici si ai parcurs intregul articol, te felicit. Iti tin pumnii, de asemenea, sa pui si in aplicare sfaturile primite, pentru mai mult control asupra situatiei tale financiare :) .

Pana data viitoare!

 

Suport clienti Luni - Vineri: 09:00 - 17:00

0721-334.992 contact@gofunnel.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!